szerda, június 27, 2007

"Birth and copulation and death. That's all, that's all, that's all"

Amíg a redőnyszerelő a párkányon táncolt, addig azon gondolkoztam, hogy mi a francért készít ki annyira a látvány, meg úgy általában a balesetek - na és persze hozzájuk kapcsolódva a halál - miért olyan rémisztőek?
Egyszer láttam ahogy egy kisfiút elütött a hév, meg volt ugye az agyszétpattanós öngyilkos, kábé ezek voltak a halottak, akikbe beleütköztem életem során, de annyira megrázó volt mind a kettő, hogy most is összeszorul a gyomrom ha eszembe jutnak.
Vajon az emberben ilyenkor a saját halálfélelme munkál? Mert nyilván nem a redőnyszerelőt féltem annyira, hogy majd belepusztulok, ahogy fújja a szél az ablakomban...

18 megjegyzés:

  1. hát ez valami olyasmi, hogy az élet nem ígéret, talán a legnagyobb bizonytalansági faktor, valahol mindig ott van, hogy lehet, hogy a következő pillanatban vége. erre az ember meg hajlamos nem gondolni, viszont amikor szembetalálja magát a halállal, akkor nagyon triviálissá válik, hogy egyszer ő is meg fog halni. s nem akarja látni, ahogy más meghal, mert igen, saját magát látja benne.

    VálaszTörlés
  2. akkor viszont mégiscsak több halottat kéne látni, hogy ne legyen annyira rémisztő és felfoghatatlan, hogy én is meghalok egyszer

    VálaszTörlés
  3. amúgy molly vagyok scyllaként, csak valamiért nem akarja, hogy molly legyek, na

    VálaszTörlés
  4. most ezt a szokásos hülyeséget tudnám felhozni, hogy régen az emberek simán feldolgozták, hogy valamelyik szerettük meghalt, sőt meg is ünnepelték (egymás mellett éltek, egymás mellett haltak). ma meg tilos a halálról beszélni, az valami súlyos, fertőző dolog, ha nem beszélünk róla, akkor nincs is...

    VálaszTörlés
  5. (nem értem, hogy a molly-t miért nem engedi, ugyanakkor meg ezt a scylla-t igen... gyanús vagy te nekem...;))

    VálaszTörlés
  6. egyébként érdekes ez a tanfolyam-mániád...:D

    VálaszTörlés
  7. ez ilyen tanáros izé, ez a tanfolyam:D. engedi a mollyt, csak izé.. (ez olyan unalmas, hogy elaludtam, miközben elkezdtem megmagyarázni, nem magyarázom tehát)

    VálaszTörlés
  8. régen szar volt élni, most meg sok a vesztenivaló

    VálaszTörlés
  9. szerintem ez hülyeség, régen sem volt szarabb, mint most...

    VálaszTörlés
  10. Nekem már semmi vesztenivalóm nincs.

    VálaszTörlés
  11. én annyi hullát láttam már, s mégis félek a haláltól... nem elég hullát látni, máshogy kell felnőni....

    VálaszTörlés
  12. régen az emberek büdösek, betegek, és szegények voltak (nem mindenki, de a királyok gondolom régen sem szerettek meghalni), esetleg még olyanban is hittek, hogy a túlvilágon fordítva lesz.

    VálaszTörlés
  13. egy csomó ember most is büdös, ma is mindenki beteg csak máshogy... egyik barátosném mondta mindig, hogy a pénznek nincs szaga, csak annak akinek nincs pénze...

    VálaszTörlés
  14. a világ büdös, beteg és szegény emberek lakta vidékein hidd el, hogy nincs akkora jelentősége a halálnak, mint itt nálunk, ahol mindezt internet és laptopok segítségével vitatjuk meg.

    VálaszTörlés
  15. persze, ez nyilvánvaló, de nem azért, mert nekem olyan sok a vesztenivalóm. az örökkévalósághoz képest ez a pár év, jó esetben is kb max. 128 semmit nem jelent, hát minek vagyok beszarva? ez akkor is kultúrális kérdés, nem kimondottan szociális, legalábbis szerintem. ha igaz lenne, amit te mondasz, akkor a világ szegény, büdös, beteg részén mindenki öngyilkos lenne...

    VálaszTörlés
  16. ha nem is lesznek öngyilkosok, különösebb félelemérzet nélkül lövöldöznek egymásra kalasnyikovval akár gyerekkoruktól fogva, és mindennapi életük része az erőszakos vagy egzisztenciális okokra visszavezethető halál.

    neked meg van vesztenivalód, mert - hacsak nem hiszel valami transzcendensben - az örökkévalóságod az életed, amit összevetve mondjuk egy ruandai alternatívával tűrhetőnek tippelek.

    VálaszTörlés
  17. de hát ha nem lövöldöznének egymásra, akkor az azt jelentené, hogy beletörődnének a halálba, az olyan társadalmakban, ahol a gyilkolászás napi rutin, én is fegyvert ragadnék, ha nem akarnék meghalni, márpedig ez nem más, mint tiszta életösztön, ami ugye nagy úr.

    az örökkévalósághoz semmi köze nincs az életemnek, pont azért, mert nem hiszek semmiféle halálon túli létezésben, az életem véges, a halálom időben elhelyezhetetlen, ezért mondom, hogy örök.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.