kedd, június 19, 2007

féltékeny

Ha a bánat egy nagy óceán, akkor a féltékenység egy undorító, randa és büdös pocsolya (jóvan, ez csak olyan jól hangzik, értelme nem sok van, hát istenem), jobb lenne, ha egyszer s mindenkorra valahogy kiiktatnánk őt az érzések közül, kéne egy Érzés Kezelő Hivatal, ahol panaszt lehet tenni (nyitvatartási idő: minden nap 9-től 5-ig, meg ilyenek) és akkor ott lehetne bejelenteni például a féltékenységet, mint gyilkos érzést, hogyaszongya Az életemet megmérgezi a féltékenység, ezúton kérvényezem az illetékesek segítségét annak haladéktalan kiiktatásában.

Valaki mondja meg, hogy honnan jön és miért tör rá az emberre még évekkel a szakítás után is, akkor is, ha ő szakított, akkor is, ha már rég vége mindennek, miért?
És ráadásul csúf és leküzdhetetlen, olyan mint a hányás: hiába próbálod visszatartani, csak jön, jön és elborít mindent.

32 megjegyzés:

  1. Erre csak egyetlen magyarázat van: még mindig szereted azt a valakit.

    VálaszTörlés
  2. téves magyarázat. számtalanszor vltam féltékeny anélkül, hogy szerelmes lettem volna. ezért mondom én mindig, hogy a féltékenység belőlem következik és semmi köze a másik emberhez.

    VálaszTörlés
  3. Akkor még a hiúság jöhet szóba, de évekkel a szakítás után az is furcsa.

    VálaszTörlés
  4. a szerelem, mint ok, hülyeség, romantikus maszlag. én az irígységre tippelek, saját részemről biztosan, azon szoktam filózni, hogy az exemnek mér ilyen jól megy, mér boldog, és a kapcsolatára vagyok irígy/féltékeny egyben, mert nekem épp nincs, vagy nem olyan, mint amilyennek másé tűnik. vminek a hiány okozza, sztem, kapcsolatban az önbizalomé, azon kívül meg az elégedettségé, talán.

    VálaszTörlés
  5. De a féltékenység és irigység más, az ember nmem keveri ezt a kettőt.

    VálaszTörlés
  6. jó, akkor elmesélem, hogy akkor is féltékeny voltam az exemre, amikor a legnagyobb szerelemben éltem mással és jól éreztem magam és tudtam, hogy neki korántsem olyan jó mint nekem. mellesleg dehogynem keveredik az irigység és a féltékenység.

    VálaszTörlés
  7. Keveredik, talán, de nem ugyanaz. Minden nyelv más szót használ erre a két érzésre, nyilván, mert két különböző érzés. Irigy bárkire lhetek, de féltékeny csak arra, akit szeretek.

    VálaszTörlés
  8. akkor ez olyan undorító birtoklási vágy lehet, én nagyon szeretném, ha az exeim megsemmisülnének szakítás után, nehogy már ne a "lámpa"-elvet vallják Szabó L.-től.

    VálaszTörlés
  9. de nem, nem, én nem szeretném ha megsemmisülnének és tulajdonképpen örülök ha jól vannak, de akkor is féltékeny vagyok. akit én hagytam ott, mert beleszerettem valaki másba, annak miért kívánnám a halálát?
    megjegyzem, pont az angol nagyon sokszor használja a jealoust irigy értelemben is.

    VálaszTörlés
  10. Ez inkább már valami bosszú...Ha a szakítás után még szerelmes az ember, akkor féltékeny is, de ha elmúlik a szerelem, a féltékenységnek is el kéne múlni, ami marad a düh, bosszú, hiúság, irigység, fájdalom keveréke, ezeket érzed féltékenységnek.

    VálaszTörlés
  11. amikor féltékeny vagy, akkor azt akarod, hogy az adott ember, aki valamiért fontos/fontos volt neked veled foglalkozzon, vagy néha az is elég, hogy ha már veled nem, akkor egy másikkal sem. ha irigy vagy, akkor viszont nem feltétlen van közöd ahhoz az emberhez, vagy ahhoz a dologhoz, aki/ami az irigység tárgya. anyám, asszem belezavarodtam...

    VálaszTörlés
  12. de ha én szakítottam - mert beleszerettem valaki másba - akkor miért lennék dühös, miért akarnék bosszút állni, miért fájna?

    VálaszTörlés
  13. az mit jelent, hogy nem feltétlen van közöd hozzá? irigyek csak mások tárgyaira és kapcsolataira meg karrierjére lehetünk, erre gondolsz, a féltékenységnek meg konkrét tárgya van?
    "ha már veled nem, egy másikkal sem" de miért, ha én szakítottam, én nem akartam vele lenni, stb...hiúság, birtoklási vágy, vagy mi az ilyen? számomra ez teljesen felfoghatatlan.

    VálaszTörlés
  14. de ha elhagy vki, akkor irígy is vagy a lányra, mert ő most azt éli meg, amit te anno, és fétékeny is, mert szeretnéd, ha a tiéd lenne az a vmi, sztem a féltékenység és az irigység azonos gyökérből fakadó érzések (kemény képzavar)

    VálaszTörlés
  15. Akkor nem, én erre nem is gondoltam. Ilyen esetben nem lehetne féltékenység, ha mégis van, az annak a jele, hogy mégis csak szereted az illetőt, csak ezt valami miatt elfojtod.

    VálaszTörlés
  16. nem akarsz bosszút állni, csak szimplán bosszant, hogy hogy a fenébe tud ilyen hamar továbblépni az illető, ahelyett, hogy szenvedne még egy kicsit... hirtelen nagyon pótolhatóvá válik az ember és ez valljuk be, nagyon riasztó...

    VálaszTörlés
  17. sztem is sok közös vonás van az irigységben és a féltékenységben, de ez igazából most mindegy.

    VálaszTörlés
  18. "nem akarsz bosszút állni, csak szimplán bosszant, hogy hogy a fenébe tud ilyen hamar továbblépni az illető, ahelyett, hogy szenvedne még egy kicsit... hirtelen nagyon pótolhatóvá válik az ember és ez valljuk be, nagyon riasztó..."

    jaja, szerintem ez a kulcs. akkor ez hiúság, nemde?
    (változatlanul azt állítom, hogy a szeretéshez nincs köze a féltékenységnek, a féltékenység sosem a másikra irányul, hanem inkább a saját bizonytalanságunk követlezménye - azt féltésnek hívják, nemde?)

    VálaszTörlés
  19. hát féltékeny csak olyan emberre lehetsz, akihez már volt közöd. az irigység más, egy tök idegen embert is irigyelhetsz, mert megkívánod "az élete egy részét".

    VálaszTörlés
  20. én mindig azért vagyok az exeimre, mert folyton bizonytalankodom, hogy tuti én b..tam el, tuti ő jobban csinálja, neki jobb blabla. nem bírom ki, h vki jobb legyen. ez tényleg hiúság.

    VálaszTörlés
  21. talán igen, talán hiúság, bár soha nem tudtam igazán megfogalmazni, hogy mi az a hiúság... de asszem ez is lehet a része...

    VálaszTörlés
  22. Lehet, hogy én vagyok különleges: a szerelem elmúltával mindig örültem, ha az általam elhagyott talált valakit. Ha engem hagytak el /ami persze ritkán esett meg, ugye/, akkor más a helyzet, ilyenkor azonban düh van, meg bosszúvágy, meg még tart a szerelem.

    VálaszTörlés
  23. utoljára mondom: én rúgtam ki(ő szeretett, én meg galád módon beleszerettem valaki másba), tehát nem volt mit elbasznom. ilyenkor miért vagy féltékeny? de ez az enikő-féle pótolható vagyok izé, az lesz a jó, bezony. gusztustalan féreg az ember, na:)

    VálaszTörlés
  24. igen, ha jelen időben beszélünk róla, akkor semmi köze a féltékenységnek a szeretéshez...

    VálaszTörlés
  25. a hiúság a hatalmasra duzzasztott egód, aminek az egész világot a szolgálatába szeretnéd állítani.

    VálaszTörlés
  26. oké, újra mondom: örülök, ha a másik - akit én hagytam el valaki másért - talál valakit akit szeret, de féltékeny vagyok. miért? (ez volt az eredeti feladvány)

    VálaszTörlés
  27. értem, hát nekem olyanom nincsen...;D (mármint hatalmasra duzzasztott egóm)

    VálaszTörlés
  28. asszem senki nem tud majd jobbat kitalálni, mint én az imént (ez lenne a hatalmasra duzzasztott egó?)...:D

    VálaszTörlés
  29. az nem hátrány. a hiúságnál már csak a büszkeség ostobább érzés. de a legrohadtabb mind között a féltékenység. a féltékenység mindig a semmiből jön és nem múlik el.

    VálaszTörlés
  30. én is enikővel értek egyet...

    VálaszTörlés
  31. irigység, mollykám, irigység. hogy neki most jó, és nélküled jó.

    VálaszTörlés
  32. de a nélkülem jó nem irigység, hanem inkább hiúság. mert főleg az a baj, hogy nélkülem, nem az, hogy jó.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.