vasárnap, június 14, 2009

"explain it to me like I'm a four-year-old"

Régóta foglalkoztat, hogy miért hisszük, hogy az őrületnek irodalmi értéke van.
Úgy értem a téboly segítségével egymásra halmozott, láthatóan mániás állapotban alkotott képzavarok és kifacsart szavak vajon miért keltik azt a látszatot, hogy a létrehozójuk valami többet tud a világról és az életről? Miért tűnik úgy, hogy a dagályosan szerkesztett, random egymás után pakolt, első látásra akár értelmesnek is tűnő, patetikus szavaknak és mondatoknak égi üzenete van? Miért képzeljük azt, hogy ezek a szavak valami mást, valami többet, valami földi halandók számára ismeretlent tárnak fel és közvetítenek? És miért csak a szenvedő ember kétségbeesetten zokogó bölcselkedései tűnnek hitelesnek, mélynek, a világot átérzőnek? Kétségtelen, hogy a fájdalom és a konfúz őrület generálják a legtöbb embernél a grafomániát és a fifikás képzavarokat, de vajon miért olyan mágikus a téboly?

11 megjegyzés:

  1. mert a legtobb ember sznob es a mas tudatallapotot egybol melyebb tartalomkent ertelmezik.

    mit gondolsz, mi volt a dadaistak, meg warhol trukkje? :)

    VálaszTörlés
  2. én ezt értem, de miért? miért nem elég "mély" az amit normál tudatállapotban, kiegyensúlyozottan mondunk? miért az tűnik mindig hitelesebbnek, mélyebbnek, különlegesebbnek amit valamiféle hatás alatt (drog, alkohol, elmebaj) hoznak létre?

    VálaszTörlés
  3. mert elveszti a ragaszkodasat a masoknak megfelelni vagyasra, lehull a maszk, a gatlasossag, es talan ettol szabadnak erzi magat az ember?

    VálaszTörlés
  4. Nem hull le semmiféle maszk...egyszerűen nincs magánál.

    VálaszTörlés
  5. Talán a dagályosan szerkesztett, random egymás után pakolt, első látásra akár értelmesnek is tűnő, patetikus szavakból és mondatokból mindenki azt olvassa ki, ami éppen fontos neki.

    VálaszTörlés
  6. A:
    a hősiesen "döglődő" ember, aki még képes elvonatkoztatni saját szenvedéséről/instant elmebajáról, hogy átadja az így megszakadt társadalmi-szerződés sorjás hasítékán átvérző valóság torz igazságát, olyan messzire tűnik lenni a szokásos önsajnáló, kivetítő mindennapjainktól, hogy migyá' érdekesebb az amúgy önteltségétől unalombahülyült többinek a nézőpontjából, és így máris értelmet nyer az összevisszasága, mint mitikus kinyilatkoztatás.


    B:
    vagy csak mer más lenni és ez imponál a fent nevezetteknek.

    VálaszTörlés
  7. igaz (:

    most olvasson mindenki kispal szoveget

    VálaszTörlés
  8. Az úgy van, hogy ha valamit nem értünk, azt vagy hülyeségnek gondoljuk, vagy művészetnek, főleg attól függően, hogy mekkora arccal adják elő.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.