kedd, január 03, 2012

tudja, tanítja

Erről jutott eszembe az a tulajdonképpen vicces történet, amikor még nagyon kezdő koromban egy hajnali (fél nyolckor kezdődő) angol órát vezényeltem épp és egyszer csak hisztériázva bevágtatott valami villanyszerelő, hogy akkor ő itt most azonnal villanyt szerel, mire kedvesen (bár némileg felháborodva) mondtam neki, hogy hát izé, nekem itt most angol órám van és még egy darabig tanítanék ha nem bánja, ugyan menjen már ki, mire ő: ha majd maga is dolgozni kezd, akkor meglátja, hogy milyen fontos időben elvégezni a feladatunkat...
És aztán később is volt még pár olyan, mikor a tanítványok megkérdezték, hogy mi leszek, ha nagy leszek (!), mondván, hogy a tanárság az nem munka...én nem is értem, mit hittek, hogy hobbiból nyomom nekik éveken át a do-t?
Egyszer valaki azt is magyarázta nekem, hogy hát tök jó lehet egy ilyen tanárnak mint én, merhogy minden reggel otthon alszom nyilván. Haha. Nyilván. Éveken át jártam hétre-fél nyolcra tanítani és éveken át nyomtam le olyan sok órát egy nap, hogy este kilenc-tíz felé estem haza és igen, hétvégén is dolgoztam. Mindig dolgoztam. Ha volt egy kis időm, akkor fordítottam - kellett a pénz, kényszervállalkozó voltam.
Sose fogom megérteni, hogy az emberek honnan veszik, hogy a tanárság az nem egy szakma.

9 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy azért, mert /föleg Mo.-n) az vállaja be mégis a tanitást, akinek tényleg nincs már más ötlete, hogy mi a francot kezdjen magával. Meg bölcsészkarra is sokan ezért mennek, tisztelet a kivételeknek. és az iskolában is azt látták, hogy sok a totál tehetségtelen, nem oda való tanár.

    VálaszTörlés
  2. persze, lehet, de pl parkettázóból is tök sok a dilettáns, aztán a parkettázót mégsem kérdezgetik, hogy mi lesz ha nagy lesz:)

    (ez azért jutott eszembe, mert kb az ötödik parkettázó volt képes felparkettázni a nagyon kicsi előszobámat. volt olyan, aki tőlem kérdezgette, hogy a kályha mögötti területen hogy csinálja meg a parkettát...)
    Finnországban egyébként a tanároké presztízs szakma és ölnek érte, hogy iskolába kerülhessenek - mert rengeteget keresnek és megbecsülik őket. tök jó, el nem tudom képzelni, ezt hogy érték el ott. oké, nyilván szelektáltak és kidobálták az alkalmatlanokat; de ha nálunk ezt megtennék, senki sem maradna.

    VálaszTörlés
  3. Ha nagyon magas a fizetésük, akkor biztos van kiböl válogatni. Persze, a skandináv országok jó iskolai eredményeire mindig azt mondják, hogy nekik az a mázlijuk hogy alig vannak bevándorlóik, akik másutt nagyon lehúzzák a szintet.

    VálaszTörlés
  4. nyilván az a magyarázat, hogy ha megfizetnek és megbecsülnek, akkor egyrészt érdekelt vagy abban, hogy tanár legyen belőled, másrészt ha már odakerülsz, akkor eleve jobban teljesítesz, képzed magad, azaz küzdesz is a helyedért. havi százezer forintért meg ki nem szarja le (mondjuk én nem tanítottam "rendes" iskolában sosem, egyszerűen nem voltam hajlandó; meg persze végül pályaelhagyó lett belőlem, csak a magántanítványaim maradtak, mert az az igazság, hogy tanítani alapvetően jó)

    VálaszTörlés
  5. @Nevtelen
    Skandinavia es keves bevandorlo? Haaat, ennek utana kellene meg nezni... :)

    Egy kis bulvar adat: Norvegiaban a negy leggyakrabban adott fiunev a Mohamed 4 kulonbozo valtozata. Mar lassan a legkisebb varoskak is tele vannak arabokkal, indiaiakkal, pakisztaniakkal, kinaiakkal. A "legrosszabb" a helyzet Daniaban es Svedorszagban.

    VálaszTörlés
  6. Utoirat: egyebkent en is tanar vagyok. (Na jo, tanar is.)

    VálaszTörlés
  7. Jó-jó, csak a gyakori kifogást vagy magyarázatot idéztem. Vagyishogy ott még mindig kevesebben vannak mint Németo.ban, Franciao.ban. :)

    Ma állitólag minden ny-europai országban vezet a Mohamed név.

    VálaszTörlés
  8. én Angliában egy csomó Alit ismertem, egy Mohamedet sem:)

    VálaszTörlés
  9. Grrr :) Már értem, miért van gondod állandóan a kommentelökkel :P

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.