kedd, március 01, 2016

nyaff

Marcus már megint (még mindig) kibírhatatlan szegény, elképesztő dolgokat művel folyamatosan: poénból hozzám vágja a cipőjét az ovi öltözőjében, még nevet is hozzá, majd, miután hosszan megbeszéljük, hogy ilyet nem csinálunk, otthon újra megteszi, semmi se jó és mindent utál: a vécé szagát (ma egyszerűen ki kellett vonszolni oda, különben bepisilt volna), az orrcseppet, a jóreggeltet, a joghurtot, a gumicsizmát, a bakancsot, a kabátot, a sapkát, a fogmosást, az öltözést, az ovit, az egész kibaszott életet, én meg annyira tehetetlen vagyok, mostanában néha sírni kezdek a hatvanadik ilyennél (remek anyuka vagyok, érzem én is), ma reggel például nagyon rondán összevesztünk, miután hatkor már túl volt legalább tíz hisztin és azt találtam mondani, hogy Lénával sosincs baj, vele meg folyton (már akkor bántam miközben mondtam; ez tényleg szarvashiba, de mit csináljak, én is ember vagyok - ráadásul most épp tök beteg ember -, bár tudom, én nem lehetek ember, az anyák mind szuper, vágyak nélküli, önfeladó angyalok valójában, vagy ha nem, akkor törekedniük kell rá*), na, több se kellett neki, azonnal sírni kezdett, hogy ő elköltözik és én őt nem szeretem, jaj, szörnyű volt. 
Aztán persze kibékültünk, megbeszéltük, de mardos a bűntudat, nagyon rosszul érzem magam ezek miatt (minden napra jut legalább egy ilyen) és kezdek nagyon belefáradni a Marcika kezelésbe, meg hogy mindenből óriási dráma  és sipákolás van. Lehetne mondani, hogy ez azért van, mert Marci távolléte felzaklatja, de sajnos nem: mindig ilyen nehéz kezelni őt, csak amikor ketten csináljuk, kicsit eloszlik a dolog. 




* ironizálok, mielőtt valaki  valami kioktatót kommentelne  megijedne




PS.: Elfelejtettem dühöngeni azon, ami szintén Marcussal függ össze, illetve Marcus képességeivel, hogyaszongya az óvó nénik megállás nélkül azzal csesztetik, hogy neki már tudnia kell cipőt kötni és orrot fújni** és minden nap attól frusztráltan jön haza, hogy már megint mondogatták neki, hogy ez így nem jó, hogy ő ezeket nem tudja (a rajzolást már meg se említem). De most ezt mért kell? Mért kell minden gyereknek takkra ugyanakkorra tudnia mindent, én ezt nem értem!
Még iskolába se megy, akkor nem mindegy? Ja igen, rejtélyes módon az a szöveg, hogy neki mindent pont úgy kell tudnia, mintha iskolába menne...miért is? Nem azért marad tovább egy évvel, mert nem tud mindent úgy? Komolyan mondom, az ovi kezd emlékeztetni egy katonai alakulatra, ahol mindenkinek egyformán jól kell csinálnia mindent, mert ha nem...nos, nem tudjuk pontosan, hogy akkor mi lesz, de folyamatosan azt sugallják, nagy baj.


** most itt szeretném megosztani az én nagy titkomat: tíz éves koromig nem tudtam orrot fújni (Marci mindig ezen röhög, mikor elmesélem) - lehet, hogy van egy ilyen hibás gén, ami öröklődik, az orrfújásért felelős gén, na. 

36 megjegyzés:

  1. Egyszerűen vannak ilyen gyerekek - nekem is van- és ami a legnehezebb,hogy a végletekig elmennek, kikészítenek minket aztán meg számonkérik, hogy miért nincsenek (szerintük) eléggé szeretve... Nagy szerencse, hogy a hisztik ritkulnak majd, hidd el, ritkulnak majd, öt év múlva már csak havi egy lesz:) Nem tudom, hogy miért ilyenek, de már így születnek, az enyém is ... Hihetetlen türelme kell hozzájuk, szerintem van valami hiper érzékeny szenzoruk arra, hogy mikor vagyunk mi is fáradtak, betegek, frusztráltak stb. és akkor lecsapnak, de! másokkal nagyon empatikusak, kedvesek, segítőkészek tudnak lenni.

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de sokszor mar engem is a bűntudat, amikor összeveszünk Pupákkal! Ráadásul sokszor hajlamos vagyok felnőttként kezelni, és elvárni, hogy megértsen dolgokat (hiszen annyira kis okos), aztán meg belémhasít, hogy de hát ő még csak egy kicsi fiú!

    VálaszTörlés
  3. Á. cipőt kötni mindmáig nem tud (14,5) - persze matat vmit a cipőjén a látszat kedvéért, mintha - kb addig is tart látszatcsomó, míg kettőt lép (és llatira utálom, hogy 34-es vagy mekkora felett nem lehet normálisan kinéző tépőzáraas cipőt venni - 45-ösben kifejezetten ritka az olyan) - nagyon drukkolok egy jó iskolához (majdamikormegy)

    VálaszTörlés
  4. En elso osztalyos koromban tanultam meg cipot kotni. Maig emlekszem ra, hogy az ovodaban milyen rohadtul elcseszettnek es ugyetlennek ereztem magam, mikor az ovonok folyton leszidtak emiatt. Szoval ezek az erzesek azt hiszem sosem kopnak ki ugy igazan, bevesodnek a kis gyerekfejekbe. Kesobb aztan kiderult, hogy ezer mas dologban ugyesebb es gyorsabb voltam a tobbi gyereknel, szerencsemre ezt az elso tanito neni eszrevette es ennek megfeleloen kezelt. Ennek hala epitettem egy kis onbizalmat es jatszi konnyedseggel osztalyelso voltam suliban vegig. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát tudom én, hogy nagyon könnyű letörni valakinek az önbizalmát, ezért is féltem az abszolút kudarckerülő Marcust (akinek nyilván már most megfogyatkozott az önbizalma némileg:()

      Törlés
  5. Pont ma reggel kötöttem be a 11 éves fiamnak, a cipőjét, és mérgelődtem vele, hogyha ezt mások látnák..pedig tud kötni, de reggel kér még egy kis odafigyelést, amikor csak vele foglalkozom. Hát akkor bekötöm. Szerintem nem tud minden ovis cipőt kötni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem se, de valamiért ennél szörnyűbb, mint hogy valaki nem tud, nincs is.

      Törlés
  6. Tavaly direkt vettem egy fűzős cipőt Flórának, mert nem volt és, hogy tudjon kötni, magasszárú, fűzős cipő, amit belül cipzáras is, így nagyon nem kéne bántani azt a fűzőt, de legalább van neki:) És később meg amúgy is tépőzáras lesz a tornacipője is, mindig kalenji futócipőt veszek nekik:) orrfújás- lehet alkati dolog, mert nekem mind tudott már 1,5 évesen... - mondd el az oviba, hogy te sem tudtál és ez nálatok így normális :)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hádde akkor majd megkapom az agyhalottaknak járó nézést az óvó nénitől és majd azt mondja, hogy 'gyakorolják, édesanya!'
      egyszer úgy kezdtem a mondatot, hogy 'azt akarom mondani...', erre kijavított, hogy 'azt szeretném, édesanya...'

      Törlés
    2. Ma reggel úgy köszönt nekem a nálam 10 évvel fiatalabb, egyébként normális ovónő, hogy "jó reggelt édesanya!"- na ettől nagyon kivagyok! Egy sima jó reggelt elég lenne bőven:)

      Törlés
    3. jaj, rosszul vagyok ettől. én egy csomószor nem is értem, hogy hozzám szólnak, mikor azt mondják, hogy '(édes)anya!' és rá szoktam kérdezni, hogy 'én?!':D

      Törlés
  7. Ez az orrfújás vicces, Peti most tanult meg a legutóbbi nagy náthánál orrot fújni egyedül (addig fújt, de csak ha én fogtam a zsepit báááááá), mert mondtam neki, hogy nincs az az isten, hogy még mindig én fogjam neki, ő meg fúj, mikor 5 másodpercenként kell orrot fújnia, hát nem ragadhatok hozzá. De a mai napig jobban szereti az orrszivót.
    Ehhez képest a 3,5 évvel fiatalabb Paja szintén mostanság tanult meg orrot fújni, mert ő meg annyira sir az orrszivótól, hogy inkább kitalálta magától, mit csináljon, minthogy engedje, hogy szivjam neki.

    A folyamatos sipák meg ááááá, iszonyatos, mondjuk én már attól is agybajt kapok, mikor az a játék, hogy fel és le rohangálnak a lakásban orditva és hiába szólok, hogy álljanak le, üljenek le, csak hergelik egymást és a saját hangom nem hallom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a fel-alá rohangálásnak is mindig vinnyogás a vége, mert tuti, hogy valamelyik elesik, megüti magát, megsértődik, stb.

      Törlés
  8. En ocsmanyul olvashatatlanul irok, mindig azt hallgattam, hogy majd kozepsuliban, majd foiskolan ebbol baj lesz, es puszta joindulatbol adnak nekem mindig szar jegyeket a kulalakra. Nos most Angliaban dolgozom, korhazban, kezzel kell tolteni az apolasi terveket stb. Soha senkinek semmi baja nincs a kezirasommal... szoval mindenki csak karog :) Marcusnak sem lesz majd soha semmi baja a felnott eleteben ebbol, max bekotod neki a cukraszdaban is amikor mar 30 eves es elvisz a bankar fizetesebol sutizni :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. haha, nekem gimiben végig azt mondogatták, hogy meg fognak buktatni az érettségin annyira olvashatatlanul írok, aztán dicséretet kaptam külön a magyar érettségim miatt...

      Törlés
    2. En egy fizika ZH-val jartam igy, mindenki szar jegyet kapott, en otost.. sztem nem tudta elolvasni a ket A4-es oldalt, amit teleirtam. :D Mert utolag en sem tudtam kiolvasni egy szot sem :D

      Törlés
    3. hát...szerénytelenség vagy sem, nekem tényleg kurva jó lett a magyar érettségim, szóval az a gyanúm, hogy el tudták olvasni:) (amúgy én saját írásomatazért el tudom olvasni általában)

      Törlés
  9. Latatlanban nem tudhatom, de ugy tunik, a hatarokat feszegeti. Mintha nem lennenek eleg egyertelmuek neki.
    Lehet, hogy kemenyebb kezre vagyik.
    En megkaptam az enyemektol, hogy tul gyenge vagyok, jobban birjak az apjuk szigorusagat.
    Erre varrjak gombot...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hàt, az biztos, hogy nem vagyok elég következetes, pedig nagyon igyekszem, de az is tény, hogy Marcus kifejezetten nehéz eset(rögtön itt van ugye nekem egy màsik gyerek, aki demonstràlja, hogy nincs gondja a kijelölt hatàrokkal) és ez a kettö együtt kicsit problémàs. A gyerekek szeretni szoktàk a szigort sokszor: az olyan egyértelmű és védelmező. Sokan felnőttként is diktatúràra vàgynak, ugye...

      Törlés
  10. másodikos koromig nem tudtam cipőt kötni. A jobb meg a bal kezem azóta tudom megkülönböztetni, mióta rájöttem, hogy a jobb kisujjamon van egy kis vadhús, ha megkapom a kérdést, most is reflexből megfogom mindkét kezemen a hüvelykujjammal a kisujjaimat.
    Az 'anyák nem lehetnek emberek' témától _mindig_ a plafonra ugrom, a képmutatás magasiskolája, ezértilyenezazazország satöbbisatöbbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem mindenkinek vannak ilyen fogyatékosságai, de valamiért az ilyesmi tolerálhatatlan - szörnyű hozzáállás. ezértisilyenezazország.
      jaja, az anyák angyalok téma is hasonlóan kurva idegesítő, mondjuk valamennyire meg tudja kímélni magát az ember, ha nem olvasgat anyás fórumokat, blogokat is csak módjával:)

      Törlés
  11. Az én ikreim épp ma hét évesek. A mai napig én öltöztetem őket, ha rájuk hagyom/hagynám akkor bugyi nélkül pizsama felsőben és kacsaláb húzott cipővel indulnának iskolába. Nem túlzok. Az evés sem az erősségük, borzasztó válogatósak és a kétésféléves öccsük szebben eszik. Viszont másfél éve folyékonyan olvasnak. Tudnak osztani és szorozni. Egy harmadikos verseny matematika feladatsor nem jelent nekik gondot, ahogy egy negyedikes szövegértéses feladat sem. Az iskolában és korábban az óvodában is így fogadták el őket. Szó nélkül öltöztették őket, ültek mellettük türelmesen az ebédnél. Persze a suliban már nem, de ott is elnézik a lassúságukat ezen a téren. Mindig is tudtam, hogy nagy szerencsénk volt az ovival, ahogy most az iskolával is..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát nagy szerencsétek van. a legújabb, hogy amiatt piszkálják szegény Marcust, hogy miért nem tudja felhúzni a folyton beakadó zipp-zárt (amit én is nagyon nehezen húzok fel) az overálján, annyira elegem van ebből már. és basszus ne segítenek neki, ez a legfelháborítóbb. azt ismételgetik, hogy neki ezt már tudni kell.

      Törlés
    2. amúgy meg boldog szülinapot!:)

      Törlés
  12. Most nem azért, mert én mindig ilyen hurráoptimista vagyok, de képzeld el, nálunk ez így egyszer csak elmúlt. Jó, nem mondom, még simán elszalad a fiúgyerek, és fut 12 kört az udvaron, mielőtt hajlandó lenne bemenni mondjuk a terembe, és az is lehet, hogy csak az ingerküszöböm van nagyon magasan tőle , de mostanában mintha hirtelen megnormálisodott volna a gyerek. Pedig ennek egy éve még semmilyen jele nem volt. Lehet, hogy Marcival is ez lesz: fiziológiásan megkomolyodik, korral jár, vagy mi :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szuper hozzászólás, nagyon inspiráló és nagyon remélem, hogy így lesz:))

      Törlés
  13. Komolyan kérdezem: nem lehet megmondani az óvónőknek, hogy hagyják békén a gyereket (meg téged) a fölösleges szarjaikkal... a hülye cipőfűzővel, meg a zipzározással...? Az orrfújást még értem, mert ha taknyos a gyerek és nem tud/hajlandó (mint pl. az enyé most), akkor baromi idegesítő lehet kétpercenként törölgetni neki... bár Marci már biztos tudja egyedül is magának. De a többire nem lehet azt mondani, hogy bakker tépőzáras cipőt adsz rá, és bebújós pulcsit, és hagyják a fenébe szegényt, nem kapnak plusz munkát vele, nem kell segíteni, és nektek meg jó így, ahogy van, ráértek.

    Én tuti nem fogom megállni ezeket csendes úrihölgyes mosollyal... M. már most retteg, hogy minden tanerő gyűlölni fog...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, készülök bemenni beszélni vele, csak attól félek, hogy a fejére borítom az asztalt, mert Léna orrtörése kapcsàn eleve nagyon haragszom rà.Marcit viszont nem akarom küldeni, mert ő meg nagyon konfliktuskerülő.

      Törlés
    2. Amúgy valakinek pont beszóltak a szülőin angyali mosollyal, hogyaszongya "a tépőzàras cipő nem megoldàs anyuka".

      Törlés
  14. Jajjj a nagy balhét ismerem, néha látom magam előtt ahogy az x-ediknél földhöz csapom amit épp fogok és rettenetesen sírni kezdek és ugrálok is hozzá. És még a gyerekeim döbbent arcát hozzá.
    Titkok: én felnőttként tanultam meg :O baszki, az órát is. (az orrát is meg az órát is ha ha ha de költői vagyok ma este)

    VálaszTörlés
  15. Cipő:mink meg nagy bajban vagyunk mert már tanitanám Tominak,de bal kezes.Gőzöm sincs hogy álljak neki.Mi mindketten jobb kezesek vagyunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy nyuszifül, két nyuszifül és a kettő összekurkol, én is balkezes vagyok és így tanultam az apukámtól:) Azóta sem tudok rendesen úgy tekerve cipőt kötni:)

      Törlés
  16. Nem vagyok az ovonenik vedoszentje es egyaltalan nem akarom elhazudni a valosagodat, nyilvan, ha minden nap szembesitenek ezekkel a kepessegbeli hianyossagokkal, az baromi kiakaszto es foleg senkinek se segit. A fixaciojukat viszont annyiban megertem, hogy mostanra azert az ovodapedagogia is kinotte magat annyira, hogy eleg nagy biztonsaggal belojenek mondjuk egy Asperger gyanut. Szoval az argus szemmel figyelest megertem, a mindennapos kekeckedes reszt nem. Mostanaban tobb ilyen temaju blogot olvastam es nekem inkabb megnyugtato volt, hogy ezeknek a kepessegvizsgalatoknak es fejleszteseknek haszna van es nem a semmibe futnak ki, mint a mi idonkben. En persze gondolkodhatok ilyen nagyvonaluan , nem nekem kell elviselni a napi leckeztetest. Bocs, hogy nem valami uberpozitivat irtam, hogy majd jovo hetre biztos kinovitek, de eleg realisan irtal mar rola tobbszor is, gondoltam belefer.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.