vasárnap, március 19, 2017

tűzvarázsló

Az a helyzet sajnos, hogy a kandalló begyújtás megszállottja lettem (ne nézzetek, ez egy külön tudomány), nincs időm írni, csak lesem a hőmérőt, rőzsét gyűjtök, szellőzőt nyitogatok, na meg izgatottan dobálom a fát. 
Eleinte Marci csinálta - persze most is szokta, sőt,  a leggyakrabban ketten tanakodunk, hogy hogyan volna jó - és egy csomószor nem sikerült neki, én meg egyik nap gondoltam nekem is jó lesz megtanulnom, nosza, be is gyújtottam gyorsan (nekem mindig elsőre sikerül, haha) és rögtön melegrekordot döntöttem, azóta én vagyok itthon a kandalló expert. 
Nem is gondoltam, hogy a tűzcsinálás ennyire nem triviális.

10 megjegyzés:

  1. ó, és az milyen hasznos tudomány! nálunk nincs élőtűz és már a tábortüzet sem én szoktam rakni, pedig egykor egész jól ment

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi màr a nyàri tàbortüzeket tervezgetjük a kertben, mindenki piromàn a csalàdban:)

      Törlés
  2. Molly és a tűzmanók, hehe. Tamkó rajzolhatja is a mesekönyvet.

    Irigykedem a kandalló miatt :)

    VálaszTörlés
  3. Sorstárs. Nálunk van egy vegyestüzelésű kazán, kemény fűtésszezonban (ez már nem az, most a hatalmas puffertartálynak köszönhetően csak kétnaponta kell begyújtani) napi több, mint két órát töltöttem lent, papírt/gyújtóst szellőztettem, fát/szenet dobáltam, levegőt szabályoztam... és kiolvastam csomó köynvet, miközben a lábam melegedett. Nekünk is más-más technikánk van, M. szerint ha valaha elválunk, a papírokon az okoknál tuti kiemelten meg lesz említve, hogy KAZÁN!!44!

    Reményeink szerint a most következő tételm már mi is beállunk a kandallósok boldog sorába, ha tudsz ügyes és nem horror áron dolgozó építőt, kérek szépen elérhetőséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi nem vitatkozunk rajta sose, inkàbb ilyen csalàdi szórakozàsnak nevezném (ha a tesóm is nàlunk van, őt is bevonjuk, nagy piromàn mindenki.)
      Sajnos nem tudok kandalló építőt, nekünk is a hàzzal lett.

      Törlés
  4. Gyerekkoromban fával fűtöttek a szüleim (cserépkályha) mert ugye nem volt gáz sosem Romániában, és bizony komoly trükkök voltak még a gyakorlottaknak is. Én valahogy úgy emlékszem sosem fáztunk. Most meg állandóan fázom. Vagy csak a falak voltak vastagabbak?

    A kandalló és a kályha között mi a különbség (úgy értem fűtés teljesítményben).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom igazàn mi a különbség, a kandalló csak rövid ideig meleg, az biztos.

      Törlés
  5. Megtanulható!
    Nálunk nincs vezetékes gáz...
    Eleinte olyan füst szagunk volt, mintha konzerváltuk volna magunkat.
    Nem dicsekvésként mondom, de annyira ügyes voltam, hogy fel is robbantottam a szépen rakott új cserépkályhát. Most már ügyesedtem. Ha van olyan kis kémény nyílás, ahol egyébként a kormozás folyik, akkor a fűtési szezon kezdetén, avagy több napi "leállás" után azt melegítettük fel először, mert a hideg kéményben nem áramlik ki a füst megfelelően. Ehhez és begyújtáshoz legjobb a papír tojástartó egy darabkája, árusítanak valami rózsaszín kis alkoholos (asszem) rózsaszín lapot, abból egy kockányit török - 2x2-t! Kevéssel kezdem. Ha nedves a fa, sajna tavaly elmulasztottuk a télire valót már tavasszal beszerezni, így nem volt teljesen száraz fánk, szóval ha nedves, akkor egy jó adagot behordunk, s szárad valamicskét. Ha nagyon tömören rakjuk a tűztérbe, akkor ugyebár nem kap levegőt... Finom a meleg, amit az élő tűz ont. Nálunk a begyújtást még cifrázza a Duna közelsége.... a légáramlatok nagy hajcihőt csapnak, Kecskemétről rendeltünk szélkakasokat, azaz a kéményre szélfogót, az aztán nem engedni visszanyomni a füstöt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaja, van sok trükk, van nekünk is olyan kis begyújtó anyagunk, meg tojàstartózunk is, bàr Marci szerint ez mind csalàs:))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.