csütörtök, április 21, 2011

ahogy a dolgok vannak

Az a rohadt a fogyókúrában, hogy ha már pár napja nagyon szépen keveset, egészségesen eszel, akkor elképesztően karcsúnak érzed magad, de ilyenkor persze még az égvilágon semmi nem látszik az erőfeszítéseidből.
Btw fogyókúra: a megfizethető futógépekről iszonyú csúnyákat írnak (az amerikaiak mániája mindenről véleményt írni a neten, szerintem jó szokás), az egyik oldalon például ezt olvastuk egy bizonyos márkáról: jobban teszed, ha a rakás dollárt, amit a futógépre költenél, egy kutyára kötöd, majd a kutyát a parkban kergeted...
Persze, lehetne konditerembe járni, de elég reménytelen nekem rendszeresen elmenni itthonról a babák miatt. Este már hulla vagyok, tehát az kizárt, hajnalban szívesen mennék, de olyankor Marci használhatatlan, mert éjszakába nyúlóan nézegeti a kis képleteit. A bébiszitter meg sajnos túl drága ahhoz, hogy folyton elhívjuk pár órára. Szóval kell nekem egy futógép és kész.
Btw bébiszitter: tegnap megint megtetszett, nagyon kedves volt a babákkal, akik lelkesen vigyorogtak rá. Mondjuk Marcika sokkal barátságosabb, mint Léna, Léna elég tartózkodó idegenekkel, sokszor meg is ijed tőlük és zokog. Marcika viszont mindenkinek lefekszik: tegnap a boltban is lepaktált mindenféle vásárlókkal meg a pénztárossal - boldogan mosolygott rájuk és gügyögött nekik.
Asszem elég nagy látványosság leszünk egészen addig, amíg ikerbabakocsiban utazgatnak. Általában örülök a kedvességeknek, meg az érdeklődőknek, de időnként nagyon terhes, például mikor a bevásárlókosárral a kezemben küzdök a babakocsi manőverezéssel.
Érdekes különben, hogy itt a rebellis lelkek Mexikó (vagy Európa) mániások: ilyen például a bébiszitterünk (azért gondolom, hogy rebellis, mert Radiohead-et hallgat, spanyol szakos és el akar költözni Amerikából). Mondtam neki, hogy nagyon szeretném megnézni Mexikót, innen csak valami nyolc óra kocsival, de aszonta, hogy most állati veszélyes, különösen a határ, mert nagy drogháború dúl: az összes díler csatázik egymással, illetve a kormánnyal. Úgyhogy sajnos nem megyünk Mexikóba, pedig nagyon kíváncsi vagyok rá.
Ja, az is érdekes volt, amit a spanyol szakosságáról mesélt: eddig valami mérnöknek tanult, de most át akar menni spanyol szakra. Ezt itt bármikor gond nélkül megteheti, pedig csak négy éve tanul spanyolul, tehát nyilván nem tud különösebben jól - azt mondta, hogy a nyelvtanja és a szókincse is elég vacak, plusz nem nagyon ismeri az irodalmat, történelmet. Nekem ez azért megdöbbentő, mert nálunk ehhez képest igencsak felsőfokú angol tudás kell ahhoz, hogy bekerülj az egyetemre angol szakra (én csak arról tudok nyilatkozni), plusz a szóbelin oda-vissza kell tudnod mindent a brit és az amerikai irodalomról és történelemről.
Btw angol nyelv: nem is értem mért tudok még angolul...tegnap figyeltem magam, ahogy beszélgetek, tök hibátlanul nyomtam (perverz tanár módjára fel szoktam írni a hibáimat), pedig szinte sose beszélek, mert hát kivel...na jó, tévézni szoktam esténként, tán az fitten tartja az agyam, igaz, az csak a passzív nyelvtudásomnak jó. Egyébként meg sajnos gátlásos vagyok az anyanyelviekkel szemben én is, meg mittomén, olyan idétlen, hogy tudják, hogy én angolt tanítottam otthon és akkor biztos azt várják, hogy mindent tökéletesen értsek és mondjak, de ez azért nyilván nincs így, főleg nem itt, ahol lépten-nyomon megdöbbentő (és általában teljességgel érthetetlen) texasi akcentussal szólnak az emberhez.

8 megjegyzés:

  1. Megnyugodtam: ha egy angoltanár nem érti a texasi akcentust, akkor nem frusztrálom magam azzal, hogy az aktuális kedvenc sorozatomból szinte csak két főszereplő beszédét értem.:)

    Na ja...a babák melletti sportot én is úgy képzeltem, hogy ugyanmár, majd én eljárok minden este ugyanúgy bringázni meg újabban futni. Na persze. Két babával meg, méginkábbb na persze.

    VálaszTörlés
  2. frusztráld magad, a sorozatokban azért szépen szoktak beszélni:)
    a texasi az kemény, főleg a feketéket reménytelen érteni. de amúgy is, az amerikai angol helyenként egészen elképesztő, főleg szókincs tekintetében.
    találtam egy vicceset, houstonban azért nem ez a szokásos, viszont a feketék valami ilyesmit beszélnek, csak megspékelve a tipikus fekete kiejtéssel:
    http://www.youtube.com/watch?v=4XJC4QufWs0&feature=related
    ja, ez a kiscsaj elég jól nyomja,ez is főleg olyan, mint amit a feketék beszélnek:
    http://www.youtube.com/watch?v=tjB1JaeYY9A&feature=fvwrel
    (nem tudod a nagymamát befogni szitternek? mi más értelme van egymás mellett lakni, ha nem ez?)

    VálaszTörlés
  3. (ja, molly voltam, csak a másik címemmel)

    VálaszTörlés
  4. (Annak eléggé rossz lett kifejlete, de erről nem akartam írni nyíltan, majd e-mailen fogok.)
    Ok, akkor frusztrálom magam.:D Annyi mentségem van, hogy ez a Prison Break, címéből adódóan tele nekem már túl szlenges bűnözős szöveggel, amit még hadarnak is.:)
    Kösz a linkeket az igazi szlengesről, mindjárt jól megnézem őket!

    VálaszTörlés
  5. de ez nem szleng, ez a "hivatalos" (nem hivatalos persze és sokféle van) "texas accent"

    VálaszTörlés
  6. A pasast egész jól értettem, átlag tahófalvi, de a kiscsajnál elakadtam.:D
    Egyszer még Bp.-n fel akart szedni egy alabamai, na hasonlóan nézett ki, igaz a szókincse sem terjedt 30 szónál tovább :D, csodálkoztam is, hogy ezt miért értem, ellenben a britekkel, pláne a skótokkal. Az íreket is értem, de eddig a skótok voltak a legdurvábbak élőben. Ausztrálhoz még nem volt szerencsém.:)

    VálaszTörlés
  7. huuu...:((
    AKkor most légyszi, feliratozd ezeket a videokat ;)

    VálaszTörlés
  8. Mo-n mindenki tőkéletesen beszél magyarul????

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.