csütörtök, január 12, 2012

(s)iker vol.93287180

Azon gondolkoztam tegnap, mikor a gyerekeim értem verekedtek (mármint azért, hogy ki üljön az ölembe; vicces, kétszemélyes rajongótáborom van itthon. Végül persze mindkettőt ölbe veszem, de olyankor meg a jobb helyért taszigálják egymást), hogy vajon az ikerségtől logikusan nem sokkal önzőbb lesz-e valaki. Elvileg éppen ettől lesz önzetlenebb, de én nem vagyok biztos benne.
Hiszen egy iker sosem kap osztatlan figyelmet, sosem figyel az anyja egyedül csak rá, de ahogy megfigyelem a kis állatkákat, mindkettő nagyon szeretne kisajátítani magának és ez persze érthető is - vajon később ez visszaüthet és iszonyú önzővé teheti őket a barátságaikban és a kapcsolataikban pont azért mert felnőve, az ikertestvérük jelenléte nélkül végre megkövetelhetik valakitől a tökéletes, osztatlan figyelmet?

5 megjegyzés:

  1. Azért ezt nem hiszem.
    Egyszer olvastam egy könyvet az egykékröl, ott mondjuk tényleg azt irták, hogy az egykék, a közvélekedéssel ellentétben nem lesznek önzöek és eröszakosak, söt inkább naivan önzetlenek. Ezt azzal indokolták, hogy nem tapasztalják meg azt a görénységet, amire csak egy egykorú testvér képes az emberrel szemben és eszükbe se jut, hogy valakivel szemben versenyezniük kéne a "javakért". De azért a tapasztalatom messze nem ezt mutatja, sem egykék, sem egykorú testvérek tekintetében.

    VálaszTörlés
  2. valahogy zavar, amikor állatkáknak nevezed őket, tudom/érzem, hogy nem így gondolod, talán van benne egy kis szerep... de valahogy a forma (nekem) visszahat a tartalomra.

    mintha egyszer kitaláltad volna, és akkor jópofának tűnt, őszintének, játéknak... de azóta rájuk kövesedett ez a megnevezés (is)


    vagy baromság ami írok?

    VálaszTörlés
  3. de, így gondolom, állatkák ők, nem igazán emberek még...semmi szerep nincsen benne, tényleg olyanok mint az állatkák - akik amúgy nagyon aranyosak -, semmi degradálót nem érzek ebben...ilyen alapon a mókuska meg kutyuska becenevek is felháborítóak (van akinek azok:))

    VálaszTörlés
  4. (halkan még hozzátenném, hogy embernek lenni nem olyan nagy dicsőség ám, mint ahogy sokan képzelik...)

    VálaszTörlés
  5. ja és még az egykékhez: engem megdöbbent, hogy vannak naivan önzetlen egykék. nekem inkább dörzsölten önzőkhöz volt szerencsém:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.