szerda, július 03, 2013

"I can't get no sleep" (On Chesil Beach)

Na tessék, megjött az álmatlanság - ezt minden esedékes költözés előtt eljátszom -, úgyhogy gondoltam elmesélem, hogy elolvastam a könyvem, McEwan még mindig teljesen elképesztő, itt éppen arról beszél egészen trükkös - és nagyon brit - nyelven, hogy milyen az, amikor a hatvanas évek szexuális forradalma előtt egy aszexuális nő és egy szexuálisan és intellektuálisan (ha létezik ilyen) túlfűtött fickó találkozik (a nő felső-középosztálybeli gazdag, ámde nyomasztó családból - idegesítő üzletember apa, basáskodó filozófus(!) anya-, a fickó inkább alsó-középosztálybeli, máshogyan nyomasztó családból - történész apa, fejsérülést szenvedett, kattant anya -, de az utóbbi nyomasztás megfoghatóbb és szerethetőbb, meg valahogy nyíltabb, ez mondjuk gyakori klisé, ugye). 
A klasszikus McEwan regény mindig ilyen: hosszú, nagyon lassú, morajló bevezetés, aztán egyszer csak jön a nagy bumm és hiába, hogy sokszor előre látod a végét, nem hiszed el, hogy tényleg ez fog történni (A The Comfort of Strangers vége mondjuk nagyon durván sokkoló szerintem).
Nem lövöm le a poént - bár a poén igazából az, hogy nincs poén, az van, amire számítasz, de azt ugye nem akarod, mert akkor nincs segítség, nincs feloldozás, eh, mindig utálom a szerzőket amiért nem segítenek -, hátha elolvassátok, On Chesil Beach, biztos megjelent magyarul is, én a  Heathrow-n vettem az apám temetésére menet.

3 megjegyzés:

  1. Én elolvastam, amikor megjelent, de nekem a Saturday sokkal jobban tetszett. Te azt ismered? //Bár ez (A Beach) az Amazon olvasóktól több pontot kapott ;)// Most meghoztad a kedvem, elolvasom megint a nyáron, most már angolul is, ha olyan jó brit a nyelvezete.

    VálaszTörlés
  2. nem, a Saturdayt kihagytam, nekem túl politikusnak tűnt az ajánlóban - bár ha azt mondod nagyon jó, akkor érdekel:) - McEwan-nek a "kapcsolatanalíziseit", meg a fülledtségét, meg a betegségét szeretem.;)
    a legjobban a brutális novellái tetszenek, meg persze a Comfort of Strangers, akartam is belőle szakdolgozatot írni, de lebeszéltek, mondván, hogy McEwan-nek nincs elég irodalma, szívás lenne.
    lehet, hogy nem annyira izgalmas a brit nyelvezete, de az elmúlt években annyira töményen amerikait kaptam az angol nyelvből, hogy nekem feltűnően brit volt:) szerintem jó a Chesil Beach, bár nem könnyű olvasmány, párszor már letettem, de most nagyon hirtelen olvastam el végül.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nem politikus a Saturday emlékeim szerint, bár még nem kezdtem bele másodszor, csak akartam. Vsizont elkezdtem a The Innocent_t és egyelöre nagyon tetszik.

    Most láttam, az Amazon.de szerint Julian Barnes, egy másik brit ßiró, azoknak való, akik szeretik McEwant... Eddig 2 könyvet olvastam töle és mind2 klassz Volt. Csak mondom :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.