szerda, október 12, 2016

"I read a book about the self Said I should get expensive help Go fix my head Create some wealth Put my neurosis on the shelf"

Tegnap felhívtam a tesómat, hogy beszéljünk a lakásügyekről, de valahogy egész különösen sikerült elkanyarodnunk az öngyilkos családtagjaink és a családunk betegségei témakörhöz, ami ijesztően kimeríthetetlen. (Néha azt gondolom, hogy nekem óriási felelőtlenség volt gyereket csinálni; máskor meg szent meggyőződésem, hogy én leszek az, aki leszámol a szörnyű családi örökségekkel.) 
Megbeszéltük, hogy ki hogyan szorong(ott) az apukánk betegségei (alkoholizmus, mániás depresszió) miatt - én egyébként ezeket a dolgokat pár évvel ezelőttig be sem vallottam magamnak azt hiszem -, meg hogy mi az, amire mindenképp figyelnünk kell, hogy mi magunk ne kerüljünk bele valami negatív spirálba.
Sokat beszéltünk az apai nagymamámról, akit nagyon durván terrorizált a férje, a nagypapám (akinek volt egy ikertestvére, mellesleg, a genetikus szerint onnan jött a családba az ikerség). Azt hiszem a nagypapám sokat tett azért, hogy az apukám később olyan legyen, amilyen: emlékszem, úgy jellemezte a családi életüket, hogy "maga volt a pokol". (Csak halkan merem mondani, hogy az ő apja, a dédapám is öngyilkos lett, ráadásul valami egészen fifikás módon, mint a tesóm elmesélte tegnap, én nem is tudtam erről.)
Részletesen kielemeztük, hogy az apukám hogyan lett öngyilkos, mit mondott előtte, ivott-e bármit, mi volt a boncolási jegyzőkönyvben, hogyan viselkedett napokkal, hetekkel előtte. 
Azt kell mondjam, hogy nagyon felszabadító volt, gyakrabban kéne ilyesmikről beszélnünk, nekem nagyon sokat segítene. Vannak mindkettőnknek durva emlékei gyerekkorunkból meg későbbről az apukám balhéiról - én kamaszként csúnya háborút folytattam vele, szegény tesóm beletörődőbb volt -, párat ezek közül is felelevenítettünk és bár nem kellemes ezeket előszedegetni mélyről, a végeredmény számít igazán és még pszichológusra sem kell költeni. 

8 megjegyzés:

  1. Kedvenc unokaöcsem lett a nyáron ongyilkos. Vonat ele ugrott. 37 evesen. Ö is mániás depresszios volt es szerette az italt is..
    Mai napig nem tudom elhinni :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óriási teher egy öngyilkos rokon, én azt hiszem. Az amerikaiak csak úgy hívják ezeket az embereket, hogy suicide survivor és teljesen igazuk van.

      Törlés
  2. Igen, sokat szamit, ha van akivel beszelgetni ilyen dolgokrol. Neha azt gondolom, talan mashol tartanek igy egy ev utan, ha legalabb egy ember lenne, akinek el lehetne meselni, mik es hogyan tortentek.
    Ahhoz kepest, hogy regebb milyen beszedes fajta voltam, most mar joforman nem is ismerek magamra.

    VálaszTörlés
  3. Olyan jók a Placebos címeid, mindig hallom magamban a számot, miközben olvasom a posztodat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira passzolnak az életem eseményeihez ezek a szövegrészletek, azért is szeretem címnek adni őket sokszor, meg én egy csomót gondolkozom idézetekben (bármilyen hülyén hangzik is ez), mindenről eszembe jut vmi odavágó számszöveg, vers, mese, film részlet, sőt, irodalmi művek egész hosszú részei is.

      Törlés
  4. molly, durva, apukám apukája is terrorizálta nagyanyámat, nem is ismertem talán hat éves koromig, néhányszor találkoztam vele, mert Apukám végül úgy döntött, megbocsát neki (többek között volt egy folt a mellkasán, ami abból született, hogy a nagyapám belebokszolt a nagymamám terhes hasába, amikor ő magzat volt). tőle jött a skizoid/bipoláris vonal állítólag, bár érdekes, mert mint kiderült, az anyai dédmamám is öngyilkos lett.
    biztos vagyok sajnos én is a genetika szerepében ezeknél a dolgoknál, nővéremmel sokszor mantrázzuk egymásnak, hogy mi sosem tennénk ilyet. hát, igen. remélem, el lehet vágni ezeket a hurcolt örökség-vonalakat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazàból jó is, meg rossz is, hogy vannak sorstàrsaim:)
      Én nagyon hiszek a felismerés és a felismerés àltali cselekvés erejében és meggyőződésem, hogy màr az "siker" az ilyen örökséggel terhelt embereknek, ha felismerik, hogy bajba kerülhetnek és aktívan tesznek a rossz időszakok/érzések ellen, legalàbb úgy, hogy nem hagyjàk teljesen eluralkodni őket; szerintem ugyanis ezek örvényszerű dolgok és mindig van egy pont, ahonnan màr nincs visszaút, de addig a pontig igenis van visszakapaszkodàsi lehetőség és az embernek kutya kötelessége küzdeni.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.