hétfő, augusztus 28, 2017

"I don't wanna live in America no more"

Azt már rég akartam mesélni, hogy itt mennyire ijesztő időjárás figyelmeztetések vannak a tévében: az épp aktuális műsort elnémítják, beúszik két piros csík, közte leírva, amit egy nagyon szigorú férfihang mond: szörnyű vihar/tornádó/hurrikán várható itt, ott, amott. A múltkor épp kiderült, hogy ki a gyilkos, mikor bemondták, hogy Texas melyik részén lesz randa vihar. Mi eddig megúsztuk, de ki tudja, mikor lesz itt is valami rémisztő természeti jelenség, kicsit aggódom. Itt persze ezekre eléggé fel vannak készülve, az utak mentén egy csomó helyen ki van téve menekülési útvonal tábla...nem szeretem.

Jaj, szegény, szegény texasiak, borzasztóak a képek, nagyon együtt érzek. 
Isteni szerencse, hogy nekünk nem kellett ilyet átélnünk ott, a fenti írás idézet egy 2011. május 27-i blogbejegyzésemből. Emlékszem, 2011 májusában vettünk is valami túlélő cuccot (a helyi szupermarket árult belőlük egy csomót), meg rengeteg vizet halmoztunk fel, de aztán valahogy elkerült minket a brutális hurrikán, jaj de csúnya dolgok ezek.
Lám, lám, Magyarország bizonyos szempontból azért igencsak jó hely. 








PS.: Marcika nagy sportrajongó és lelkesen nézte az atlétika világbajnokságot is (hát már amennyire megengedtük neki). Valamelyik számot nézve felkiáltott, hogy ő nem szereti az amerikaiakat (fogalmam sincs miért egyébként), erre Marci sietve elmagyarázta neki, hogy egy kicsit ő is amerikai, még a kettős állampolgárságot is kifejtette, na meg ott született, ez milyen fontos, ugyebár (hogy szeretjük azt az amerikai nőgyógyászt például, aki kihúzta belőlem Marcikát nagy nehezen! Ő egyébként minket szeretett, arról beszélt, hogy Semmelweis miatt a magyarok nála VIP betegek. Na jó. ezt nem mondtuk Marcikának...). Meggyőztük egyébként a hosszú magyarázattal: komoly ábrázattal azt mondta, hogy ja jó, akkor mégis szeretem őket

PPS.: Többen a civil, csónakos (élet)mentők közül nyilatkoztak és olyan szívmelengető volt hallgatni, hogy arra a kérdésre, hogy miért csinálják, vállvonogatva azt mondták, hogy mert egy ilyen helyzetben ezt kell csinálni, ez a természetes és különben is, Texasban az emberek segítik egymást - és tök jó, hogy nekem is ez volt a benyomásom és tapasztaltam is, hogy ezek nem csak üres szavak.

PPPS: Különben a fenti Arcade Fire szám szerzői eredetileg houstoniak, csak hát nem annyira csípték ott az életet, ezért elmentek Kanadába. Houstont egyébként meg is énekelték (nyilván) indirekt módon több számban is, de a Sprawl című szám, az teljesen direktben szól a városról (szerintem). 
Egyébként (többek között) Houstonra szoktak urban sprawl-ként hivatkozni, ami arra utal, hogy a város óriási kiterjedésben található, viszonylag alacsony népsűrűséggel. (Épp most olvastam egy cikket, ami az egyik "legkevésbé sétáható" (most nincs kedvem értelmesebb magyar kifejezést keresni) városként emlegeti Houstont - többek között ez a súlyos autós kultúra teszi rémessé egyébként. 

8 megjegyzés:

  1. Houston miatt sokszor eszembe jutottatok, hogy mit érezhettek most és egyátalán, hogy lehet ezt ott megélni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, én azon gondolkodom folyton, hogy nagyjából sohasem hagynám abba a sírást, ha a víz elvinné mindenünket (a házzal együtt - szerencsére kevés halottról olvastam, de nyilván a kevés is túl sok.)

      Törlés
  2. :(((
    Off: A gyerekek kettos allampolgarok? o.O Nem is tudtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kint születtek és ilyenkor automatikusan állampolgárrá válnak - mi meg nem hadakoztunk, hátha jól jön az az amerikai útlevél...

      Törlés
    2. Ez de durva. o.O Pont az USAban ez automatikus? Nagyon furcsa. Irorszagban bizonyitani kell, hogy a szulok a gyerek szuletese elott minimum 3 evig az orszagban eltek, kulonben csak a szulok allampolgarsagat kaphatjak meg.

      Törlés
    3. Miért durva? Szerepel az alkotmányukban, mindig is így volt. Voltak sztem törekvések, hogy megváltoztassák (mert túl sok mexikói nőt csempésztek át a határon), de egyelőre nem sikerült, viszont mivel annyira nehéz bejutni az országba (na meg nem árt ha van pl biztosításod, mielőtt szülsz - a szülés iszonyat drága) valószínűsíthető, hogy általában olyan gyerekek születnek ott, akiket szívesen ott tartanának. Pl egy kutató családja abszolút agyelszívási célpont. Nem biztos, hogy turistavízummal is megkapod az állampolgárságot (fogalmam sincs, amúgy).

      Törlés
    4. Na meg nem biztos, hogy egyáltalán szóba állnak veled a biztosítók, ha már terhes vagy. Nekünk az egyetemen nagyon jó biztosításunk volt, de én azt gondolom, hogy csak és kizárólag Marci kutatósága miatt - szóval ez soktényezős dolog és szerintem tényleg benne van az amerikai tendencia az európai nagy koponyák elcsábítására. Eleve munkát se tudsz szerezni ott csak úgy, "mezei" európainak ez szinte lehetetlen, egyszerűen nem alkalmaznak, mert egy nem amerikai után a sokszorosát kell fizetni a munkáltatónak. Ha nem alkalmaznak, nincs jó biztosításod, ha nincs jó biztosításod, akkor a szülésért olyan árat kell fizetned, hogy az adósok börtönébe kerülsz kb, stbstb.

      Törlés
  3. Egyszer voltam ott egy hetet, és számomra is rémisztő, mekkora giga-város, el is tévedtünk már a repülőtér és a hotel (Inn) között, megálltunk egy benzinkútnál segítséget kérni, a pasi gyorsan elmagyarázta, majd szólt, hogy azonnal szálljak vissza a kocsiba, mert ez egy ilyen környék.. (totál máshol lyukadtunk ki) Nagyon durva látni most így a természeti katasztrófát... de az emberek tényleg nagyon jófejek, isten áldja őket

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.