csütörtök, október 20, 2016

Slave to the wage aka "Those who can't do, teach" vol.32678945

Ma beszélgettem a titkárnőnkkel, aki egy adott pillanatban azt mondta, hogy még soha nem látott senkit, aki ilyen gyorsan, ennyire ráérzett volna az emberekre mint én. 
Kétségtelen, hogy ez egy skillem, valahogy meg kéne lovagolni és milliárdokat keresni vele.

Amúgy menthetetlenül elvesztem, végképp beszippantott a tanítás: az előbb (este kilenc körül) arra eszméltem, hogy az egyik hetedikes tanítványommal egy online versenyről levelezek.
Az egyébként eléggé biztosnak látszik, hogy a költözés miatt más suliban kell majd tanítanom (vagy mást kell csinálnom máshol) és emiatt aggódom is, meg nem is. 
Az tény, hogy itt rengeteg és nehéz a munka, osztályonként folyamatosan harminc gyereket készítünk a Cambridge vizsga különböző fokozataira, tanítani kell brit, amerikai és ausztrál civilizációt, ez jó sok készülést igényel (viszont én nagyon megszerettem, tök érdekes), ugyanakkor ez azért nem egy átlagos iskola, átlagos gyerekekkel, hanem válogatott társaság (sokaknak már nyolcadikban megvan a felsőfokú nyelvvizsgája), máshol nyilván sokkal nehezebb sok szempontból és gondolom szakmailag nem túl nagy kihívás a legtöbb iskolában dolgozni, itt meg azért eléggé az, bár tény, hogy minden bőrt lenyúznak rólunk és időnként nagyon mérges vagyok amiatt, hogy olyan magától értetődően szívatnak az égvilágon mindennel és elvárják, hogy mosolyogva tűrd az összes plusz órát, versenyzést, helyettesítést, péntek ötkor napközizést, vasárnap amerikai tanár fogadását, amerikai tanár tanárrá képezését, ügyes-bajos dolgainak intézését, stbstb. 
Na tessék, még mindig és már megint a munkán nyígok, lehet, hogy ezentúl csak linkelnem kéne egy-egy régebbi bejegyzést.

17 megjegyzés:

  1. Ah de irigy vagyok a felsofoku nyelvvizsgakert altalanos vegere! :( En CAE-ra keszulok de hat vert izzadok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, fene tudja. Én gimiben kezdtem angolul tanulni, aztán azért csak sikerült mindenféle diplomákat meg nyelvvizsgákat összerakni. Szerintem csak elfelejtik mire úgy igazán kéne használniuk, mert egyik gimiben sincsenek arra berendezkedve, hogy nagyon jó nyelvtudást szinten tartsanak. Persze nem mondom, hogy nem jó dolog a magas szintű nyelvtudás, mert az azért szuper és nagyon fontos is. Én a gyerekeimen kívül a Proficiency nyelvvizsgámra vagyok a legbüszkébb:)

      Törlés
    2. És a nyolcadikban felsőfokút letevő gyerekekkel még lazán összefutunk majd a munkaerőpiacon (még én is).Hát miféle verseny ez?
      Bár valószínű hogy úgy 1 év múlva én már max. csak takaríthatok valakinél aki most 14 éves és most felsőfokúzik angolból...

      Törlés
    3. 1 év múlva = 10 év múlva

      Törlés
    4. Az angolt én is gimiben kezdtem csak el, de elég nagy hajrá és plusz magánórák kellettek ahhoz, hogy felvételi pontok beküldéséig összekaparjak egy középfokút, emiatt mondjuk jó, hogy nekik nem kell gimiben ezzel foglalkozni, esetleg koncentrálhatnak másik nyelvre vagy ha már irány, hogy merre tovább, akkor azokra a tárgyakra rákészülni jobban. Nekem gimiben volt egy o.társam, aki Bécsben élt évekig, hát ott kellett lennie órákon, de így mint egy kívülálló, és malmozott. Szerintem egy felsőfokot könnyebb szinten tartani, az érdeklődés tuti megvan akkor, és lehet könyveket olvasni adott nyelven pl.

      Haha, FElla, reméljük nem :D
      Én nagyon irigyeltem azt, aki 18 évesen fősulira német és angol felsőfokkal jött. Tudtommal elég sokra is vitték. Nem is tudnék 2 nyelvet szinten tartani amúgy. Ahhoz én kevés vagyok :D

      Törlés
    5. Hàt, nemtom. Nekem màsodikban megvolt a középfokúm és nem jàrtam különóràra, mondjuk tény, h jó tanàrom volt meg könnyen tanulok nyelvet.
      Szerintem pedig bizony nehéz a szintentartàs: te pl abból indulsz ki, h a gyerekek olvasnak (bàrmilyen nyelven), de sztem pont a nemolvasàsuk súlyos probléma minden màs tàrgy esetében is. Meg aztàn van ez a téves nézet, h megvan a nyelvvizsgàm, akkor kezdek egy màsik nyelvet, dehàt sajnos nem így megy, az első nyelv elmúlik karbantartàs híjàn...na mindegy, reméljük a legjobbakat magunknak meg a gyerekeknek is:)))

      Törlés
    6. Hát nekem kezdéstől számított 1-2 év alatt nem lett volna meg a középfokúm csak gimis oktatással, meg a többieknek sem volt, tényleg összejátszott nálad a jó tanár plusz a nyelvérzék.
      Persze, nem olvas mindenki, szép is lenne. :)) Tényleg csak saját vélemény volt ("szerintem egy felsőfokot könnyebb szinten tartani"), hogy én már egy felső középfokkal tudok olvasni többféle regényt, míg alacsonyabb szinten nyögvenyelősebb volt. Így ha még erősebb szinten leszek, akkor pláne tudok olvasni. Más meg inkább szereti a filmeket, sorozatokat eredeti nyelven, meg stand-up comedyt stb nézni.

      Törlés
    7. Persze, értem, értem, szeretem mindenki véleményét:)
      Filmeket és sorozatokat biztosan néznek, azok nagyon hasznosak.

      Törlés
    8. Ez igaz hogy nehez szinten tartani. Nekem felsofokum van olaszból de ma mar szinte meg se tudnek szólalni. 21 eve nem beszeltem nem foglalkoztam a nyelvvel. Sot szerintem miota hazajöttünk Kanadából sokat romlott az angoltudasom is. Le se tudom merni. Hol?

      Törlés
    9. Szerintem a neten tslàlsz egy csomó szintfelmérő tesztet, amúgy meg sztem felmérik a tudàsod bàrmelyik nyelviskolàban (én is szívesen felmérném, ha lenne ilyesmire időm)

      Törlés
  2. Ez tényleg egy skilled lehet, még igy blogon keresztül is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom hogyan alakult ki, de tény, h àltalàban a veséjébe làtok mindenkinwk szinte azonnal. Nekem gyanús, h a tizenötévnyi magàntanítvànyozàsnak van köze az emberismeretemhez.:)

      Törlés
    2. Ebböl biztos ki lehetne hozni vmi pénzes állást némi továbbképzéssel. De lehet, hogy utálnád. Jó, nem a pénzt, de a légkört. :)
      Én már alig várom, hogy sokat irj az iskoládról!

      Törlés
    3. Nyitott blogon nem merek írni, màr így is túl sokat írtam...

      Törlés
    4. Engem is érdekelne az iskolád, mert időről időre felmerül anyukám részéről, hogy közelebb kellene költöznünk hozzájuk, mert hát "mások is boldogulnak Mo-n valahogy", de ez a "valahogy", ami engem leginkább izgat az egészben, hogy tulajdonképpen hogyan is.

      Mondjuk én nem írtam portfóliót se, fogalmam sincs, hogy vissza tudnék-e még egyáltalán állni az otthoni rendszerbe (1997-ben jöttem el), de azért eléggé izgat, hogy csinálják mások.

      Törlés
    5. Portfóliót én sem írtam és hàt az iskola az iskola.:)
      Én azelőtt egy kicsit tanítottam estin, ennyi volt a közoktatós tapasztalatom, de egy pillanat alatt beleszoktam, nincs benne semmi ördöngösség (mondjuk ez egy elit iskola, vàlogatott gyerekekkel), van viszont sok vérlàzító, sokszor igazsàgtalan baromsàg; meg ami nagyon nem tetszik, az az, hogy az ember egy tanàri karban óhatatlanul elkicsinyesedik: figyeli, h ki, hànyszor, miért nincs benn és mi a fenéért kell màr megint/folyton helyettesíteni.Én próbàltam tudatosan tenni ez ellen, de egyszerűen csak úgy jönnek ezek a rossz gondolatok néha.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.