hétfő, december 03, 2007

Petri (remek terep a férgeknek)

Nem tagadom, hogy álláspontom szélsőségesen individualista és vegytisztán liberális, amennyiben világosan azt állítom, hogy identitásom rám és csakis rám tartozik, ugyanúgy magánügyeim, mint vallásos érzületem vagy nemi vonzalmaim (...)
Önazonosságom elfogadása pedig abban áll, hogy reggelente a nyitott ablak láttán nem az jut eszembe, hogy ki kellene ugrani rajta, csak az, hogy becsukjam, mert a friss levegőből is megárt a sok.


A vérségi kapcsolat számomra sosem jelentett semmit, sem elődeimmel, sem utódaimmal kapcsolatban (...) Mindig nehezen veszem tudomásul életem egy darabjának múlttá-levését, tehát ez puszta karakteradottság. És egyáltalán nem hiszem, hogy az embernek a jellem lenne a sorsa.


9 megjegyzés:

  1. Szerintem az embernek a jelleme a sorsa. Mondjuk nem azért írtam ezt le, hogy vitatkozzunk, csak szerintem ez így van.

    VálaszTörlés
  2. nem mondtam, hogy feltétlen egyetértek, de nagyon érdekes ez a pár mondat, provokációnak meg egészen kiváló. amúgy van az embernek sorsa? (a jellemet már meg sem merem kérdezni:D)

    VálaszTörlés
  3. mit jelent az, hogy valakinek a jelleme a sorsa?

    VálaszTörlés
  4. nekem mondjuk valami olyasmit jelent, hogy te csinálod ami történik veled,te alapozod meg a létezésedet a világban és nem a végzet, a sors, isten vagy más kívülről jövő, feletted álló erő felelős a veled történő dolgokért, hanem csak az, ami ami benned van (a jellemedben?).
    a jellemed irányítja az életed, hogy szentimentlisan fogalmazzak.

    (amúgy ez a gondolat csak igazán individualista, szóval sántít a dolog némileg)

    VálaszTörlés
  5. tehát a petri nem hiszi, hogy valakinek a jelleméből eredő cselekedetei határozzák meg a sorsát?
    hanem akkor mi?

    VálaszTörlés
  6. Esetleg a sorsa határozza meg a jelleme fejlődését.
    Dudva lenne a dudvák közt az ananász, Kanász marad, akinek a nevelője kanász.
    A lé(t) határozza meg a tudatot. Ilyenek.

    VálaszTörlés
  7. hát...ez nem éppen az a tőrölmetszett liberális álláspont, amire a petri veri itten a mellyit...

    VálaszTörlés
  8. igen, azért mondtam, hogy ez itt egy helyes kis ellentmondás. de mindenesetre érdekes.

    VálaszTörlés
  9. Szerintem a jellemünk határozza meg a sorsunkat abban a vonatkozásban biztosan, hogy vannak dolgok, helyzetek amelyeknek karakteresen ellent akarunk mondani. Szerintem, hogy valaki mire mond nemet, sokkal jobban meghatározza a jellemét, mint hogy mire mond igent.

    A sorsunk persze rásegít a jellemünk ilyen-olyan irányú fejlődésére. De ha a sorsunk nem más, mint jellemünk egy adott szituációra adott reagálása, akkor megintcsak a jellem számít végső soron. A reagálás.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.