péntek, július 24, 2009

vallásháború

Általános nézet, hogy a nyitottság jó dolog és mindenképpen jobb, mint az elzárkózás, mivel a befogadókészség, meg a hajlandóság arra, hogy minden nézőpontot megértsünk és elfogadjunk (vagy legalább semlegesen megvizsgáljunk), sokkal komolyabb megértést, illetve egyetértést generál, mint a gyanakvó távolságtartás, nade.
Nekem világ életemben az volt a problémám a nyitottsággal, hogy egyszerűen elvesztem benne, elvesztek a határaim, képtelen voltam öndefinícióra a nagy megértésben, együttérzésben, blablabla.
Persze tudom én, hogy a dolgok megszilárdítása rugalmatlan, merev elképzelésekhez vezet és ezekből születnek a buta dogmák és végső soron a háborúk is, de lehet-e anélkül nyitottnak maradni, hogy ne állítanánk legalább néhány falat? 
Képes-e az ember önmagát definiálni egyértelmű elképzelések nélkül és fenntartható-e a nyitottság szilárd öndefinícióval? 
Ezekről és a vallásról ordibáltunk éjjel egy körül; szerintem nincs még két ember a világon, aki ennyit vitatkozna elvekről.
Tulajdonképpen építő balhék ezek, csak mindketten szörnyen indulatosak vagyunk, úgyhogy  csak és kizárólag tüzet okádva tudjuk megvitatni azt a kérdést, hogy vajon mennyire kell egy ateistának nyitottnak lennie a vallásra és a vallásos tanításokra és ennek kapcsán persze mindig előkerül a vita (szerintem valódi) alapkérdése, vagyis hogy szükség van-e arra, hogy az ember az égvilágon mindenre nyitott legyen és keblére ölelje az emberiséget. (Nincs.)
Érdekes, hogy valamiért mindig vallási kérdések körül borul a bili, valahogy mindig ott jelentkeznek halmozottan a világnézeti különbségeink: Marci a világra rácsodálkozó, érdeklődő, boldog és naiv kisgyerek, én meg az elutasító, cinikus (szerintem simán realista) ördög vagyok.  
Végül mindig sikerül valamiféle konszenzusra jutnunk és mindenki enged egy kicsit: én megfogadom, hogy átgondolom a vallás iránti beteges ingerültségemet (igazi harcos ateista vagyok és állítólag szörnyen pökhendi is, ezeknek meg nyilván valami erőteljes elutasítás az alapja), ő meg talán hajlandó egy kicsit elgondolkozni azon, hogy a dolgok feltétel nélküli elfogadása és üdvözlése, a gyermeki rácsodálkozás nem biztos, hogy tiszta, boldog, nyitott világot, hanem sokkal inkább kaotikus zűrzavart teremt és bármilyen szomorú is,  bizonyos falak  igenis kellenek. 
PS: Fél kettő körül végül nagy egyetértésben, mondatról mondatra elemeztük a dalai láma fizikus gondolatait  A boldogság művészete című könyvben.

7 megjegyzés:

  1. Egy ateista is lehet vallásos.
    Az ateista csak istenben nem hisz, de ettől még élhet vallásos dogmák és rítusok szerint.

    VálaszTörlés
  2. tom: szerintem ez inkabb a 'satanista'

    VálaszTörlés
  3. pedig a nyitottsag jo dolog, foleg, hogy minden es annak az ellenkezoje is ugyanaz.

    nem tudom magad definialni a nagy nyitotsagaban, hat nem is kene, mert az nem te vagy, hanem az egod.

    uff

    VálaszTörlés
  4. kellenek korlátok, hogy lássam a határaimat és meg tudjam állapítani a pozíciómat a közegben, ahol mozgok. aztán, hogy azokat átlépem, vagy nem, az már másik lap.
    a nyitottság, ha már megvan az öndefinícióm én azt gondolom, hogy egyenlő a fegyelemmel, ami nem a határok feladása, inkább rugalmasan kezelése:
    mosolyogva fogadni a koncepciónkba nem illő dolgokat. és akkor nem lehet bajunk senkivel.
    persze, ha ez csak így menne... de toleránssá tesz legtöbbször, meg kiegyensúlyozottá.
    (a cinizmust érthető, mert csalódásból születik és biztosítja az idealizmus felhőtlen száguldásának fékét. a naiv rácsodálkozás meg befogadóvá és előítélet mentessé változtatja, így megszelídíti a cinikus ember rejtett gőgjét. ez már olyan, mintha kiegészítenétek egymást, tehát elvileg boldogok vagytok. az, hogy néha mégis dúl a "vallásháború" -ez annyira tetszik-, az meg mondjuk a fűszer, amivel ízesítitek a sótlan napokat)

    VálaszTörlés
  5. Valami kinyilatkoztatás-félét érzek én ebben az írásban, s nem először itt Nálad. Persze, nagy szó, de ha egyszer kitalálták s ideillik, hol használja az ember, ha nem a megfelelő helyen. Szóval erőst tetszik ez nekem, olyannyira, hogy szívesen lobogtatnám másutt, vallási és egyéb marakodók orra előtt, hogy né, te, nincs új a nap alatt!
    Kölcsön adod, ha szépen kérlek?

    VálaszTörlés
  6. persze, vidd, mire és hol kell pontosan? úgy értem felolvasod majd az MTA székházban vagy a Blahán vagy...?:)

    VálaszTörlés
  7. Molly,

    De elotte kerj szabadalmaztatast!

    p.s.: amugy, a vallas mindenki maganugye

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.