szerda, január 04, 2017

"those who can't do, teach" vol. sokezer

Én komolyan azt gondolom, hogy aki erre ennyi pénzért hajlandó, az elmebeteg: mostanában már hétre járok be a suliba és négyig-fél ötig maradok (mondjuk eleve elvileg 32 órát kéne bent lenni, na én kapásból, a nem nyelvvizsgás időszakokban is mindig 34-et vagyok), mert készíteni kell a gyerekeket ugye a nyelvvizsgára, ezért egyfolytában készülök, nyomtatok, másolok, eszelős sok tesztet és esszét és levelet javítok, agyalok, hogy mi hogy lenne a leghatékonyabb, tervezek az amerikai csajjal is, mindezt tényleg kábé McDonald's dolgozói órabérben és az egészben semmi heroikus nincsen, inkább tök szomorú vagyok néha, hogy az igyekezetemet nemhogy nem köszöni meg senki, hanem még jól hátba is támadnak ugye. 
Mondjuk már páran figyelmeztettek, hogy ez itt így lesz: ha sikerül a gyerek vizsgája, akkor az a szöveg, hogy hát, persze, mert annyira okos. Ha nem sikerül, akkor te vagy a szar tanár, aki nem készítetted fel megfelelően.
Most is épp vizsgafeladatokat nézegetek, csak már hányingerem van az egésztől, úgyhogy gondoltam inkább idenyivákolok egyet.
Ne legyetek tanárok. A gyerekeiteknek se engedjétek. Vagyis a közoktatásban ne, vagy mit tudom én, lehet, hogy ez az elit státusz itt a baj - az mindenképp baj, most már pontosan látom -, meg hogy mindent ezer százalékosan várnak el és cserébe még sokkal többet nyomnak rád. Hogy a szülőknek mindig igaza van (ez a legrémesebb) és hogy totál védtelen vagy. 
Már előre remeg a gyomrom, jövő hétfőn fogadóóra. 
Ha jobban meggondolom, a gyerekeknek az én iskolámban a szitokszó a négyes. Számomra ugyanez a szülő.

6 megjegyzés:

  1. már csak néhány hétig tart - mondd el nekik hétfőn, amit gondolsz róluk :) mire kihápogják magukat, már ott sem leszel (hozzátéve, hogy én nagyon rég csak szülőként veszek részt a közoktatásban és bőven elég faszfej tanárt is láttam - de csak egynek szóltam be az elmúlt tizenkét (?) évben, Á. elsős tanítónőjének, mert az konkrétan egy állat volt)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, nyilván sok a faszfej tanár, ahogy - gondolom - a normális szülő is:D csak velük valahogy sose találkozik az ember.
      Á, szerencséje van velem ennek az iskolának, mert háborgok ugyan itt magamban, de durván lelkiismeretes vagyok, úgyhogy beszólogatás nélkül végzem a dolgom. Megjegyzem, ezért tart itt az az ország...;)

      Törlés
  2. Néha azért nem ért feltenni a kérdést a kedves szülőnek: "Miért tetszett gyereket szülni?"

    VálaszTörlés
  3. Én nagyon toleráns szülőnek tartom magam, eddig kétszer szóltunk az iskolákban, először el is vittük a gyerekeket a suliból, ahol negyedikes korukban ( 10 évesen ) helyettesítő tanár jelenlétében Péntek 13-at néztek a digitális táblán, mert beteg volt az ofőjük, de ez rajtam és a gyerekemen kívül senkit sem zavart mármint más szülőt meg a tanári kart sem... és most.
    Most a legkisebbemnek van egy agresszív, ordibálós délutános tanítónénije. Egy szülőit is összehívtak , mert az egyik kisgyerek totál kikészült tőle, az enyém csak fél. De a többi szülőt ez megint csak nem zavarja, szabad a gyerekükkel üvölteni és alázni őket, sőt van aki szerint ezt igényli a hétéves fia ...
    Fura viszony ez, többnyire mindenki csak kuka és nyel, vagy még nyal is, mert nem akarja, hogy a gyereke szívja meg, vagy szülőként olyan elvárásokat támaszt a gyerekkel és a tanárral szemben is amik teljesíthetetlenek. Összességében vagy nagyon rosszul vagy sehogy nem kommunikálnak a tanárok a szülőkkel, viszont emiatt ez így is fog maradni. Azt látom, hogy nem mernek és nem is akarnak őszinték lenni se a szülők, se a tanárok. A tanárok az iskola jó hírnevét és a mundér becsületét védik és kivédik akár a szerintük is alkalmatlan kollégákat is, a szülők meg elfogultak, de baromira ( ha nem vagy az, akkor meg a tanárok néznek hülyének, meg a többi szülő és még a te gyereked lesz a furcsa).... Ezt a fajta kommunikációt tanítani kellene, de a mi korosztályunknál már elkésett vele a világ.

    VálaszTörlés
  4. Csak nem rég tévedtem ide, úgyhogy lehet már írtad, de ez valamilyen magánsuli elkényeztetett gyerekekkel,vagy...?
    Mert én tökre emlékszem, hogy amikor páran kitaláltuk 11.-ben, hogy nyelvvizsgázni szeretnénk, tökre jól esett mindenkinek, hogy hozott nekünk a Tanárnő nyelvvizsga-mintákat meg ilyesmi. Mondjuk ez egy kisvárosi gimi volt, szerintem valamelyest ettől is függ a gyerekek hozzáállása...
    Döbbenetes, hogy ez még csak általános iskola, és már ilyenek a gyerekek....

    VálaszTörlés
  5. Ez egy mezei iskola, amit felturbóztak elitté az alapítványa segítségével, meg azzal, hogy az angolt kiemelt nyelvvé tették, illetve sporttal kombinálják, így végül bizony olyan lett mint egy magániskola elkényeztetett gyerekekkel.
    Itt nyolcadikra kvázi "kötelező" megcsinálni a középfokú nyelvvizsgát és a tanároktól természetesen elvárják a megfelelő (=ezer százalékos) nyelvvizsga felkészítést.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.