csütörtök, február 02, 2012

16 hónap

Holnap (nektek már ma) lesznek a kismajmok 16 hónaposak és én nem szoktam ilyen hónapos izét, de most azért akarok, mert ebben a hónapban tanultak meg járni és ez nagy dolog.
Léna kezdte, Marcika meg gyorsan utánozta is a nővérkét; mindig ezt csinálják: már mikor a kórházból hazahoztuk őket és be voltak állítva az etetésre egy óra eltéréssel, egy hét után akkor is egyszerre keltek és hisztiztek a kajáért (én meg állati pánikban voltam, hogy úristen hogy etessek kettőt egyszerre), mit nekik külön kajálás, mindent egyszerre kell csinálni, elvégre ikrek ők, vagy mi a fene. Kint, a fűben egyelőre félnek járkálni, de itthon már egész ügyesek.

Ja igen, szóval értékelek, na. Beszélni, szavakat mondani még mindig senki se tud, Léna mondja néha, hogy papa (sajnálom, nálunk papa-mama van, az anya-apát én nem szeretem, Marci meg beadta a derekát), meg néhány állathangot tud, aztán mondja ő is a tessékre, hogy tete, a repülőt meg úgy hívja, hogy pü, aztán asszem ennyi. Marcika egyetlen értelmezhető hangot sem ad ki kábé (nagyon furcsa halandzsát viszont sokat), na jó, de, a tete az nála is előjön, meg halványan az igen (persze lehet, hogy csak én képzelem), viszont hála istennek ő is elkezdett mutogatni, úgyhogy parás édesanyja fellélegezhet. Egyébként akkor nyugodtam meg végképp autizmus ügyben, mikor az autismspeaks oldalon megnéztem pár videót autista gyerekekről - azóta eszembe sem jut ezen aggódni, hála istennek.
Időnként elkezdek cidrizni ezen a beszédizén, de mostanában elég jól leintem magam, hát majcsak beszélnek, ha meg nem, hát majd úgy is szeretjük őket...Amúgy ma a doki is nyugtatgatott, hogy nem lesz baj, koraszülöttek és ikrek, úgyhogy később fognak beszélni, ha meggebedek akkor is.
Rengeteget értenek viszont: Léna elképesztő (nemcsak szép, de okos is, hiába, no), mindent azonnal megjegyez, megmutat, a testrészeit már tök jól tudja (Marcika időnként kicsit keveri a fülét a hajával, meg nem emlékszik, hogy hol az orra, de amúgy neki is jól megy a testezés), legújabb mutatványa, hogy a táncolj! felszólításra rázni kezdi magát, nagyon vicces. És Léna ráadásul rajong a könyvekért, más nem is nagyon érdekli és ha egy órán keresztül mesélek meg énekelek, akkor Léna egy órán keresztül figyel rám rendületlenül.
Marcika szerintem azért nem ért annyit, mert piszkosul nem érdeklik ezek a dolgok (pictures are for pussies, tudjátok), a könyveknél sokkal izgalmasabb kockákat egyensúlyozni az ablakpárkányon, meg ejtési kísérleteket végezni, háddenem...bár néha, amikor épp kedve van figyelni, akkor háborogva kurjongat, ha abbahagyom az éneklést vagy a mesélést. Egyébként a passzív szókincse azért neki is jó nagy, mert ilyen add ide, hozd ide, kérem, gyere ide, nem szabad, ebéd, vacsora, reggeli, a kis tárgyak nevei, ezek már neki is jól mennek, csakhát ő...fiú (khm).

Aztán mi van még? A kajálás az most kicsit szenvedős lett, főleg Marcika válogat (az orvos ma azt mondta, hogy mindig a fiúk a válogatósabbak, bár erre kapásból tud mindenki ellenpéldákat nyilván), de Lénát is könnyen rá lehet venni egy kis hisztire a vacsoránál: elég, ha Marcika elkezdi és hamarosan áll a bál, mondom, ikrek ezek a javából.

Az alvásuk tökéletes, ezen néha magam is megdöbbenek: nekik mindegy, hogy jön a foguk, oltást kaptak, lázasak, ömlik a taknyuk, egy buliban alszanak idegen helyen kis utazós sátorban (volt egyszer ilyen, Marci haverjai meghívtak minket és a babák meg szunyáltak egyet náluk délután), vagy középfül gyulladásuk van, ők alszanak rendületlenül, imádom őket ezért (is).









PS.: Btw szerintetek vajon Kóbor János tehet róla, hogy mindenki azt képzeli, hogy a Léna orosz név? A Léna szerintem baromira görög meg tán latin (meg még biztos héber is, minden név héber eredetű, nohát) eredetű név - és természetesen használják az oroszban is, na és akkor -, hiszen a Heléna meg a Magdaléna rövidüléséből lett, de folyton mindenki (aki magyar) a hülye Omega számmal jön nekünk. Itt, Amerikában egyébként nagyon népszerű a Lena, mindig lelkendeznek, hogy milyen szép - szép is.
Persze semmi gond az orosz nevekkel, sőt. Csakhát na. A pontosság végett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.