szerda, február 03, 2016

helyzetjelentés

Tegnap este 11 felé Marci vadul bütykölte a képleteit, én meg olvasgattam mindenféle idegesítő hírportálokat és hosszú monológokat nyomtam a hírek kapcsán, amire pár ahát és ühümöt kaptam válaszul (ez elég általános esti kép nálunk és bár lehangolónak tűnik, azért szoktunk beszélgetni is, úgyhogy annyira nem ejt kétségbe a dolog, meg Marci szerencséjére elég jól elszöszölök magamban, nem igénylem az állandó tutujgatást), mire fogtam a fényképezőgépet, lefotóztam ahogy a gépe fölött görnyed és azt mondtam neki, hogy ennek a képnek az lesz a címe, hogy egy egész világ létezik a fizikán kívül. 

Az új anyanyelvi tanár kifejtette nekem, hogy tanítani szerinte bárki tud, csak kérdéseket kell feltenni, tiszta sor. Igyekeztem udvariasan kezelni a felháborodásomat, majd gonoszul vihogtam magamban, mikor a tanár párja ma reggel mesélte, hogy egyelőre folyamatosan belesül az összes feladatba amit kiagyal, még a legegyszerűbb szerepjátékokat és párbeszédes feladatokat is elcseszi. 

Szomorú vagyok, de ismét meg kell állapítanom, hogy a forradalmi hevület nem kisgyerekes anyáknak való: nyilvánvalóan nem tudok elmenni a pedagógus tüntetésre, pedig belülről nézem végig, ahogy szétveri az oktatást a Fidesz és igencsak feszít az indulat amúgy is persze.

Szorosan kapcsolódik ehhez az a gondolat, ami kezd egészen komolyan kirajzolódni az agyamban (bár mondogattam én ezt azelőtt is sokat): én el akarok menni innen, mindig is el akartam. 
Ha egyedül lennék, már rég nem élnék itthon, de egy ideje az kezdett pörögni az agyamban, hogy én nem akarom, hogy a gyerekeim ebbe az iskolarendszerbe járjanak és ebben a rendszerben nyomorodjanak meg éljenek.

5 megjegyzés:

  1. Nalunk a kerdes meg nem aktualis,de mondjuk az elmult evekbn kialakitott rendszer az oktatas teren (eros centralizacio) kicsit-nagyon elfogadhatatlan szerintem is.
    Viszont mindig ott motoszkal bennem, hogy - eltekintve a kozpolitikai tenykedesektol - hogy lehetseges, hogy a magyar oktatas megis valamifele kuriozum(kent van eladva), mondvan, milyen okosak a magyar gyerekek, barhol megalljak a helyuket, bezzeg a "tusko" amerikaiak,azok olyan hulyek, meg olyan gyenge az oktatasi rendszeruk blabla (fogalmam sincs, hogy ez igaz-e). Itt meg mindenki, azaz sokan a poroszos modszereket isteniti.
    (Remelem nem kuldi el otszor megint a hozzaszolast)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. á, régen volt az már, hogy a magyar diákok olyan jók voltak: újabban 20 százalékukat funkcionális analfabétának minősítették a 2012-es Pisa teszt alapján pl. (persze Hoffmann Rózsa aszonta, ezeket a gyerekeket még az előző kormány baszta el - ami lehet, de sokat nem számít, mert a poroszos, centralizált, gyereket/tanárt egy percig sem szem előtt tartó oktatás mindenképp förtelem.)
      a diákok/tanárok túl vannak terhelve, a tananyag elavult, egy rakás fölösleges baromságból áll, nem életszerű, nem praktikus (szemben az amerikai oktatással), rengeteg, nem modernizált, nem digitalizált, fénymásolni is a tanár pénzéből kell, stbstb.
      Az amerikaiak tuskóságáról meg nem hiszem, hogy lehet érdemben beszélni: amerikaiból rettentő sok van és az átlag ember nyilván pont annyira sötét, mint itt nálunk (javaslom mondjuk az elvileg nem annyira agyhalott hvg online olvasók kommentjeit tanulmányozni, csak úgy random).
      Amerikában vannak zseniálisan jó egyetemek és tudósok és ne feledjük, Amerika 300 milliós, tehát izé...szerintem veszélyes ez a "magyar diákok okosak, amerikaiak sötétek" összegzés, bár tudom, hogy ezt szeretjük mondogatni, de ez nekem zavaró csúsztatás. És igen, hogyne, nekünk van a legtöbb tudósunk, kutatónk és Jézus is magyar volt alapvetően, de szerintem ez a "magyarok a legokosabbak a világon" is durván túl volt tolva mindig. Igen, az ország méretéhez képest valószínűleg sok híres tudósunk volt, de gyanítom, hogy ez már a múlt, elnézve az elvándorlási tendenciákat, meg az oktatás teljes szétcseszését. Tudom, tudom, a zseni mindenhol és minden körülmények közt zseni, hát, meglátjuk...
      bocs a litániáért, felzaklat ez a téma:)

      Törlés
    2. "Jézus is magyra volt alapvetően"

      :-DDDD ez jóóó!

      Törlés
  2. Igazából ha elmennénk annak csakis az utolsó mondatotd lenne az oka vagyis, hogy a gyerekeknek ne itt kelljen tanulni... Hatalmas adu a kezedben, hogy ti már sokszor éltetek máshol és hiszed, tudod,hogy képesek vagytok máshol is élni. Minket meg egyre jobban röghöz köt minden, a korunk, a munkánk, a gyerekek iskolái ... pedig pont miattuk kellene lépni. Szóval ha van rá lehetőséged, már pedig nyílni fog megint, akkor ne gondolkodjatok. Most iskolázom be a negyedik gyerekem, ír olvas, okos, érdeklődő és tudom, hgy októberre már azt fogja gondolni magáról, hogy "nem ügyes" :( Mind a három naggyal ez történt, csak aztán van amelyikbe van annyi becsvágy, hogy csakazért is megmutatja, hogy mégis az, de van olyan lányom, aki pedig tökéltesen el is hitte.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.