szerda, február 03, 2016

"I distinctly heard him say, 'Jew eat.' Not: 'Did you.' 'Jew eat"*

A Facebook már megint nagyon elgondolkodtatott (milyen szerencsétek van, haha): ha azt mondjuk, hogy a drogozó terhes nők áldozatok, akkor nem ugyanúgy áldozat-e a tizedikes, keményen zsidózó/cigányozó Dani gyerek (egy volt tanítványom), meg az undorító vén bunkó, aki majd ötvenévesen válik belőle (és aki kommenteket ír Facebook posztok alá?) 
Megkockáztatom, még a hátterük, az áldozattá válásuk is fakadhat egy tőről: többek között a végtelen tudatlanságból például. 
Egyébként azon is sokat gondolkodom, hogy bizony, pont az ilyen Danik tartják életben a Holocaustot és a zsidóság sértettségét/félelmét: hát hogy a fenébe ne kéne beszélni arról, ami (nem is olyan régen) történt, ha a zsidó az még ma, 2016-ban is szitokszó és ha bármikor, bárhogyan, bármilyen apropóból elkezdhet akár csak szalonzsidózni mindenki, aki él és mozog. 





*hát igen


PS.: Ja és persze a fenti problémák óhatatlanul elvezetnek a felelősség kérdésköréhez: ki és mikortól felelős/nem felelős a saját tetteiért/beszédéért ha a társadalom nagy része - ha jobban megfigyelitek -bizonyos értelemben áldozat?

Izgalmas kérdések ezek, feleim, de mennem kell vissza a csirkeleveshez. 

1 megjegyzés:

  1. A felelősségbe belenő az ember gyereke. Mindenki korának megfelelően felelős. Először, csak a fordítva felvett cipőért, aztán a csúnya beszédért, viselkedésért, a saját és más dolgaiért stb... ez a szocializáció. Sajnos ha ez kimarad attól még felnő az ember fizikai értelemben és felelőssé is válik jogi értelemben is még akkor is ha tudati szinten a szocializálatlansága révén három éves marad. Erre találta ki a jog a cselekvőképesség fogalmát És kb. helytálló is szerintem az életkori határ is. 14 év felett már fiatalkorú és ha cselekvőképes ( nem áll gondnokság alatt) akkor felelősségre vonható és büntethető ( súlyos életellenes bcs-eknél 12 évtől büntethető). Sajnos azonban a szavaiért felelősséget vállalni csak egy szocializált, érett személyiség képes, de van olyan emberi minimum ami szerintem igenis elvárható ....

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.