szerda, május 15, 2013

"beteg, beteg"vol.7594532120

Tegnap elmentünk orvoshoz, mert már nem bírjuk a hányós éjjeli köhögést (szerencsétlen Marcinak a kialvatlanságtól szokott lenni migrénje és most éjjel is nagyon szenvedett tőle, a nemalvás utálatos) és mit ad isten, a doktor néninek az volt a tippje, hogy oltás ide vagy oda, nekünk bizony (enyhe lefolyású) szamárköhögésünk van (mármint nekem meg Marcusnak), hát remek.
Persze, mivel az antibiotikum ördögtől való, gyógyszert azt nem kaptunk, csak annyit mondott, hogy egyelőre várjunk - három hete köhögünk mint a barom, mire várjunk? - és persze ma éjszaka is volt nagy sírás-rívás, Marcust hosszan dajkálni kellett, stbstb.
Különben meg iszonyú édesek voltak a dokinál és a vizsgálatot is kedvesen és bátran tűrték -, a váróban mindenkivel flörtöltek meg vicceskedtek, nagyon helyesek most és folyton valami vicceset mondanak, tényleg ellenállhatatlanok, mosolyogtak is nagyon a velünk együtt váró anyukák. Mondjuk én ezt a vicces-szövegelős időszakot vártam nagyon, nekem marha nehéz és hosszú volt a beszéd nélküli élet velük. 
Léna legújabb cukisága, hogy a szúnyoghálót felváltva hívja háló póknak meg hálóingnek; elviselhetetlenül aranyos.




PS.: egyébként a szamárköhögés az különösen érzékenyen érint, mert kiderítettem és abban halt meg a nagypapám ikertestvére. 

16 megjegyzés:

  1. jajj, csak nehogy megint letiltsd.. :) Na szóval nálunk ált. az van, mint másutt is, hogy light-os orrfolyás és aztán hetekigköhögés. Nekem erre az jön be, hogy már orrfolyáskor megy az antihisztamin: cetirizin cseppek esténként és ha nem múlik el, akkor elkezdem adni a kalcimuscot is 2x 1/2 ampulla. Így kopp-kopp nem is kezd el igazából köhögni az épp aktuális 2-3 éves alany. Meg persza C-vit bla bla bla, de ha mégis köhög, főzz meg egy hagymát héjastól, 1-2 l vízben, csinálj égetett cukrot - öntsd fel a vízzel, de vigyázz mert forr és csap meg minden és tehetsz bele kakukkfüvet. Ez a hagymatea ami FINOM -a gyerekek szívesen megisszák és jó a köhögésre. Ja és semmi tej, bár gondolom ilyenkor nem kapnak, mert ha csak egy kicsit is hajlamosak a tejérzékenységre, akkor lehet, hogy náluk így jön ki, hogy bedurrannak a hörgőik stb stb... Kitartás, kinövik, jövő ilyenkor már jobb lesz! Nézd meg, hogy van e a patikába STODAL szirup, ami homeos szer és ált. jó minden köhögésre.

    VálaszTörlés
  2. köszönöm a tanácsokat, megpróbálunk majd mindent.
    a Stodalban már nem hiszünk, nálunk semmit nem használ sajnos.
    azt gondolom, ez tényleg valami komolyabb dolog, ami agresszívabb kezelést igényelne, de az orvos folyton csak várja, hogy elmúljon, pedig Marcus láthatóan nagyon érzékeny a légúti vackokra, volt ugye a kruppos buli is decemberben, meg már Amerikában is aggódott a doki, hogy nehogy asztmás legyen valamikor, mert sokszor nagyon száraz a köhögése. én reménykedem, hogy ez nem tart örökké, csak tényleg már hónapok óta küszködünk és néha borzasztó nehéz, meg fáradtak vagyunk.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Molly!

    Egy ideje már követem a blogod, tetszik, ahogy írsz. Eddig csak "read only" üzemmódban működtem, de most hozzá kell szólnom. Nekem nemrég múlt el a szamárköhögésem, február elejétől május első hetének végéig tartott. Amiket tünetként leírsz, abból én arra következtetek, hogy ez valóban szamárköhögés. Ez egy jó honlap, ha informálódni akarsz: http://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chest-lungs/Pages/Whooping-Cough.aspx?gclid=CL66pKeJmLcCFUVMpgodoG4AOA&nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token

    Három szakasza van a betegségnek, az elsőben még kezelhető. Ha már átlép a másodikba, akkor teljesen mindegy, mit csinálsz, végig fogtok köhögni legalább 3 hónapot. Mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy ez valóban szamárköhögés (torokból vett minta vagy vérvétel alapján) és akkor tudni fogjátok, hogyan tovább. Ha még csak 3 hete köhögtök, akkor ha ez tényleg szamárköhögés és siettek, még pont meg tudjátok előzni azt, hogy végigköhögjetek még 2 hónapot.

    Eszter

    VálaszTörlés
  4. szia Eszter, köszi a linket, megnézem. az mit jelent, hogy meg tudjuk előzni? mondjuk antibiotikummal? mert az orvos azt valamiért nem akar adni...esetleg én elmegyek majd a háziorvosunkhoz és erőltetem, hogy nyomozzuk ki mi a bajom, bár én nem ébredek éjjel fuldokolva a köhögéstől ellentétben Marcikával...

    VálaszTörlés
  5. Igen, antibiotikummal. Én Erythormycin-t kaptam, de már túl kései szakaszban. A felnőttkori szamárköhögésnek mások a tünetei, mint a gyerekkorinak. Sokszor ki sem derül, mert idegestő száraz köhögésen kívül nincs más tünet, azt meg hajlamos az ember betudni náthának. Én a második hónap végéig nem is gyanakodtam rá, de akkor kezdett el rosszabb lenni, és akkor kezdtem magam felköhögni álmomból. Viszont gyerekeknél más. Az, hogy Marcika éjjel intenzívebben köhög, mint nappal, és hogy hány a rohamok végén, mind-mind arra utal, hogy ez bizony szamárköhögés. Vérvételből kiderül, hogy ez valóban az-e, a torokból vett kenet nem mindig konkluzív.

    Szamárköhögés esetén pont nem az ördögtől való az antibiotikum.

    VálaszTörlés
  6. szia Eszter, igen, én is azt gondolom, hogy antibiotikum kéne nekünk, de nem hajlandó adni a doki. két hónap után kezdett rosszabb lenni? ez borzasztóan hangzik. és te tudod, hogy honnan kaptad vagy ez teljesen hülye kérdés, honnan tudnád? mert én mindig szegény gyerekeket (meg a bölcsit) gyanúsítom, de lehet, hogy alaptalanul

    VálaszTörlés
  7. 1 hétnél tovább tartó köhögés, vagy rendszeresen visszatérő köhögés kezelendő. Válts orvost. Bocs a tanácsért :-), de 5 év nem alvás után felhatalmazva érzem magam, hogy adhassak :-). Otthon is most találtak szamárköhögéseseket, itt a link: http://hvg.hu/itthon/20130510_Fertozo_szamarkohoges_a_pilisszentlaszloi
    Az én gyerekem asztmás, kruppos, meg minden, de mindenféle vizsgálat megvolt, és természetesen kezelés is. Néha kell az antibiotikum, meg egy allergiavizsgálat mindenképpen.

    VálaszTörlés
  8. Nem akarom játszani az okostojást, meg konkrétan nem is tudok hozzászólni ehhez a szamárköhögés témához, viszont annyira együtt érzek veled, hogy muszáj megosztanom a következőt. Szóval két kicsi gyerekkel mi is elköltöztünk idegenbe, na annyira nem, csak Sopronig, viszont benne volt a rendszerben a teljes segítségtelenség, a gyökértelenség és a levegőben lógás. Élveztük, persze, de azt is éreztük minden nap, hogy ha bármi váratlan történik, minden borul, és csak magunkra számíthatunk. És mindig, mindenki beteg volt, de tényleg minden előjött, bárányhimlő, krupp, makacs, antibiotikumokra sem reagáló tüdőgyulladás, durva allergiás rohamok és folyamatos sérülések, szóval a végén már úgy éreztem, hogy az életünkkel játszunk. Aztán hazajöttünk, beköltöztünk egy kertes házba, itt a nagyi meg az unokatesók, és csodák csodájára azóta senkinek semmi baja, de még a telet is összesen 1 kruppos rohammal vészeltük át, a két gyerek összesen 5 napot hiányzott az oviból, én meg másfél éve nem voltam beteg egyáltalán. Szóval lehet, hogy végül tiszta megkönnyebbülés lesz mindenkinek, ha hazaköltöztök :).
    Ui: én végtelenül optimista vagyok, tényleg, de komolyan gondolom :).

    VálaszTörlés
  9. Lemaradt az előző levelemből, hogy az oltás nem ad védettséget sokáig, és a nem oltottak terjesztik, ezért megelőzni, ha egyáltalán lehet, emlékeztető oltással, mostanában már javasolják, csak nem tudom, mennyi időnként.

    VálaszTörlés
  10. Pé Kalib: Mi meg elmentünk Kairóba, és a gyerek 5 év folyamatos betegség után 2 hónap alatt tünetmentes lett. Persze a hajlam, és az allergiák megmaradtak. Ilyen is van.

    VálaszTörlés
  11. Kalib: legyen neked igazad, bár mikor hazamegyünk, mi csak panelba költözünk majd (és bizony, állati sokat számít egy kert, most is elsárgultam az irigységtől, mikor olvastam, hogy nektek van:)) és sok segítségünk nem lesz akkor sem (én családom kihalt, Marci családja messze) - de azért nyilván más lesz, persze. és igen, nagyon nehéz külföldön élni két gyerekkel, csak hát ebbe ritkán gondol bele pl az, aki engem ekéz, hogy sokat panaszkodom. és persze nekünk se volt semmi fogalmunk arról, hogy mit vállalunk ha 30 hetes terhesen (én ezen azóta is ámulok, hogy hogyan voltunk képesek erre az őrültségre) Amerikába költözünk, ahol be kell rendeznünk egy komplett lakást a gyerekek születése előtt - azóta is meggyőződésem, hogy a folyamatos rohangálás miatt lettek koraszülöttek és persze magamat hibáztatom, jellemző.
    Turchi: van egy ismerős doktor nénink, akivel rendszeresen konzultálok, azt mondta, hogy négy szamárköhögés elleni oltás után (amit mondjuk kábé egy-másfél éve kaptak) nem lehet szamárköhögésük.
    a köhögés meg három hétig bizony eltarthat, akkor is, ha csak nátháról van szó.
    a visszatérő köhögés már elgondolkodtató, ugyanakkor szerintem frissen közösségbe kerülő gyerekeknél nem ritka sajnos. meg aztán az idő sem kedvez igazán nekünk: folyton esik - most is -, valahogy nem akar normalizálódni, pedig lassan június van.

    VálaszTörlés
  12. Molly: Akkor marad az, amit valaki már előttem is javasolt, vérvétellel, vagy torokváladék vizsgálattal ki tudják mutatni, az, vagy nem az. Mert nem mindegy. Abban is igazad van, hogy a közösségbe kerülés ezzel jár, de ezt csak akkor szabad elfogadni, ha mellette ki is vizsgálják. Ha nem találnak semmit, akkor marad a közösség, mint ok, 1-2 év alatt elmúlik. Nem túl biztató. nekem azt is javasolták, hogy vegyem ki óvodából. Nem vettem ki.

    VálaszTörlés
  13. Jó, jó. De a szomszéd nénitől segítséget kérni akkor is ékesebben megy magyarul, mint nekiállni prego-zni :). Meg helyismeret, meg biztonságérzet, szóval jó lesz, fellélegeztek biztosan (mondjuk mi még mindig visszavágyunk Sopronba, de abba belerokkannék, ha vissza is költöznénk).

    VálaszTörlés
  14. persze, sok szempontból egész biztosan jobb lesz, bár tartok is tőle nagyon, annyira sarazza mindenki Magyarországot.
    miért rokkannál bele a Sopronba? a költözésbe? hát az kemény dolog, nekem már most hányingerem van, ha az őszi költözésünkre gondolok. öt év alatt ez lesz a nyolcadik költözésünk - ebből hármat gyerekekkel csináltunk végig -, elég kemény.

    VálaszTörlés
  15. Én akkortájt kezdtem köhögni, amikor az egyik kollegám feleségénél szamárköhögést diagnosztizáltak. Szerintem a kollegám hozta be a munkahelyemre otthonról.

    Az én orvosom azt mondta, hogy az oltás 80-85%-ban hatásos, és 7-10 évig tart a védettség azoknál, akiknél hat. Egy 70-es éveiben járó orvosról van szó. Nem tudom, mennyire van igaza, de ha ez valóban szamárköhögés, akkor az idő nagyon fontos tényező, mert amint átlép 3 hét után a második szakaszba, onnantól szó szerint SEMMI nem segít a betegség lefolyásának gyorsításában. Én is csak a saját lelkem megnyugtatására szedtem be az antibiotikumot a harmadik szakasz kezdetén. Akkor már magától is múlóban volt.

    Mást én sem tudok mondani, mint hogy keress egy olyan orvost, aki hajlandó felírni antibiotikumot, ha kiderül, hogy ez tényleg szamárköhögés. Feltéve, hogy még nem futottatok ki az időből.

    Én azért nem mentem 2 hónapig orvoshoz, mert volt már korábban is, hogy köhögtem másfél hónapot. Eddig még mindig elmúlt magától. Hát most nem múlt.

    VálaszTörlés
  16. Á, a költözés az smafu, az két nap. Hanem ami utána jön! Szóval ez, hogy két kisgyerekkel, pelenkással eléggé komoly logisztikát igényel már a puszta élet is. Legyen otthon mindig kaja, pelenka, de mi van, ha éppen méteres hó esik és zúg a szél? Márpedig ez Sopronban nem ritka. Később legyen ovi (év közben, de összeköttetés nincs), mert addig ugye soha senki nem váltott le, mindig velem voltak a gyerekek, három éve nem volt olyan napom, hogy egyedül lehettem volna. Emlékszel MaggieL. vonatkozó postjára, amikor két kisgyerekkel hozta el kézben a mosogatót? Olyanok voltunk, na jó, autónk van, de mondjuk hófúvásban az mindegy. És így, segítség nélkül dolgozni se mertem visszamenni, mi van, ha megbetegszik valamelyik? Szóval kemény volt, na. Csak utólag éreztem, hogy mennyire kemény, mert akkor meneteltem, tettem a dolgom, nem gondolkoztam. De rohadtul irigyeltem a helyieket, akik az ovis anyák napjára a totyogó kistesó nélkül tudtak elmenni, mert volt kinek lepasszolni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.