kedd, május 28, 2013

közlekedős

Már jó ideje igyekszem nem csúnyán beszélni - és nemcsak a gyerekek miatt, de azért főleg -, így a blogban is igyekszem redukálni a csúnya szavakat, de sajnos most muszáj csúnyán beszélnem, hogy elmesélhessem a biciklis énem - amiből gyakran kitör az állat - megfigyeléseit: szóval az van, hogy az olaszok egyszerűen nem tudnak közlekedni és többek között ezért gondolom, hogy rémesek.
Mert hát vajon mire utal az, hogy mindenki úgy közlekedik, mintha ő lenne egyedül az úton, mire utal, hogy futnod kell a zebrán át, mikor valaki megszán és megáll, mire utal, hogy ezerrel hajtanak ki bárhonnan stop tábla ide vagy oda, mire utal, hogy bárhol leparkolják a kocsit, kit érdekel, hogy ezzel kinek okoznak kellemetlenséget? 
Szerintem abszolút arra, hogy itt senkit nem érdekel a másik ember, mindenki magával van elfoglalva, hát ki nem szarja le, hogy te átmennél a zebrán, az ő dolga mennyivel fontosabb...

Tegnap viszont megelégeltem ezt a hozzáállást és kifejlesztettem egy játszmát (na jó, egyelőre csak elméletben): iszonyatosan lassan fogok ezentúl átmenni a zebrán, már előre izgulok, hogy hány cazzo-t kapok majd cserébe...az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor tegnap megint majdnem elütöttek a zebrán. 
Elég röhejes lehetett, amikor hirtelen ötlettől vezérelve szembefordultam a vezetővel és azt kiabáltam neki, hogy állj már meg te geci, ez itt a zebra, te szar. Jó, hát nyilván azt gondolta, hogy ez csak egy elmebeteg bevándorló, ugyan kit érdekel a problémája...

15 megjegyzés:

  1. Szerintem kifejezetten hatásos olaszokkal az anyanyelveden csúnyán beszélni, a hanghordozásodból úgyis leveszik, hogy valami borzasztó dolgot mondtál, és annyira megdöbbenti őket, hogy nem értik, milyen módon átkoztad meg őket, és nem tudnak rá reagálni, hogy általában eléri a célját a dolog. Én még húsz éves koromban (úristen ezer éve, egy párhuzamos univerzumban) eltöltöttem egy hónapot Dél-Olaszországban pár főiskolás társammal, olasz tanfolyamon. Egy pár nap után már elég jól el tudtunk küldeni bárkit bárhova olaszul, de nem használt. Végül egy este mentünk haza csoportosan, csak lányok, amikor pár olasz pasi elkezdett minket robogón követni (egyébként elég félelmetes és sajnos gyakori eset volt), és közben magyaráztak, hogy menjünk velük, nem érdekelték az elutasító válaszok. Egyszer csak az egyik lány megállt, és rájuk ordított magyarul, miszerint "anyátok p*csája!!!!", erre az összes egyszerre gázt adott, és elhúztak a fenébe :D Egy másik esetkor meg másikunk kiabált rá egy férfira hasonló okokból, hogy "bútorraktár!!!" (mert ez egy viszonylag hosszú, mélyhangzású szó), mire az sűrűn elkezdett magára keresztet vetni, és gyorsan odébbállt :) Szóval hajrá, csak átkozd őket magyarul :)

    VálaszTörlés
  2. :DDDD bútorraktár

    ó, szuper, remélem boszorkánynak nézett a tegnapi:)

    VálaszTörlés
  3. Nézd a jó oldalát: tökre edzésben leszel, ha visszaköltöztök, mert szerintem a magyarok vezetési stílusa sem sokban különbözik az olaszokétól. :-)
    (A pármai barátnőm itt szokott igencsak cifrákat káromkodni vezetés közben, ő azt mondja, az olasz közlekedésnek van egy (elismerte, nagyon sajátos) ritmusa, a magyarok viszont kiismerhetetlenek és ingerültek.)

    VálaszTörlés
  4. pont azon gondolkodtam valamelyik nap, hogy a magyarok vezetési stílusát abszolút nem ismerem, mert a régi biciklis életemre nem emlékszem már, amúgy meg mindig metróztam:)(és nem tudok vezetni)

    VálaszTörlés
  5. Gondolj bele, neked ott ennyivel jobb, hogy szembe káromkodhatod a vezetőt, bennünket itt ezért meglincselnének. Mert hogy itt is rémes a helyzet Mo-n szerintem. Legalább is, ahogy én közlekedek. A kedvencem az, amikor reggel gyalog viszem a gyerekeket, és a biciklisek nem a kijelölt bicikliúton süvítenek, hanem a másfél méterrel arrébb lévő járdán, hogy úgy kell elrántanom előlük a gyereket, és azt mondják azért, mert a bicikliút veszélyes. Komoly.

    VálaszTörlés
  6. Ha angolul szitkozodnal? Attol szarembernek hihetik magukat majd, hogy ok nem ertik. Tudjak, hogy angol, de megsem tudjak, hogy mit kiabalsz. Ezzel porig alaznad oket. :D

    Az is hatasosabb lenne szerintem, ha nem bevandorlonak tunnel, hanem turistanak, talan nem is merne visszaugatni a szabalytalankodo. Mindig legyen a nyakadba akasztva egy fenykepezogep. :D

    Teljesen egyetertek az oktatoprogramoddal!

    Szerintem is borzalmasan onzoek az olaszok, ami a vezetesuket illeti es minel delebbre halad az ember, annal inkabb. Szerintem.

    VálaszTörlés
  7. Butorraktar :D Ez oriasi, hat akkor lehet, hogy megis magyarul kell folytatni a szitkozodast. :D

    VálaszTörlés
  8. Franciaorszagban szerintem nagyon kulturaltan vezetnek. Itt mas a baj, meg pedig az, hogy ha egyszer megszerzi valaki a jogsit, akkor az elete vegeig ervenyes, ezaltal sok az aggastyan autovezeto, ami szerintem veszelyes.
    Ahol mi elunk, ott a lakossag 99% nyugdijas, idos ember. Cifran valtanak savot, nem neznek korul.

    VálaszTörlés
  9. Dominika: mikor a gyerekeket viszem, én is a járdán megyek (lassan), viszont iszonyatosan udvariasan - részben, hogy példát mutassak, részben, mert tényleg hálás vagyok, ha nem utálnak érte nagyon - meg szoktam köszönni, mikor elengednek.
    mondjuk én nem hiszem, hogy ne káromkodnék ocsmányul ékes magyar nyelven ugyanazokért, amik itt történnek velem, lincselés ide vagy oda...;)

    franciakulcs: én most már mindig a bútorraktárat fogom alkalmazni:D

    amúgy nekem pont Párizsról van az az emlékem, hogy futni kellett a zebrán, mert n_e_m_á_l_l_t_a_k_m_e_g_s_o_h_a_, kínunkban mindig röhögtünk.

    VálaszTörlés
  10. :D én elképzeltelek, Molly, ahogy "geci-szar"ozol, és itt vigyorgok. jó lehetett. na.

    VálaszTörlés
  11. azért kicsit szégyellem magam, újabban tényleg nem beszélek csúnyán és hosszú kihagyás után sokkal ocsmányabbnak hangzik minden ilyen randaság...

    VálaszTörlés
  12. Csak mindent magyarul! Érzik hogy szívből jön :-) Kairóban az út másik oldalára taxival egyszerűbb volt átmenni, mint gyalog, hiába volt zebra, lámpa, rendőr, mindenki ment amerre látott ezerrel. Áruházakban is előszeretettel káromkodtam, míg egyszer odajött egy férfi széles mosollyal és közölte, milyen öröm magyar szót hallani, én meg azon gondolkodtam, vajon azt hallotta, hogy az anyád p...ja, vagy azt hogy mindjárt tökön rúglak. Azóta hangosan nem káromkodok. Csak néha. Azért otthon vigyázz, kikre kiabálsz, mert nagyon agresszív népség lettünk.

    VálaszTörlés
  13. De Molly, el fogod magad rohogni, amikor elorditod magad, hogy "BUUUHUTORRAKTAAAR". Nem?

    En fix, hogy elrohognem magam a vegen. :D

    VálaszTörlés
  14. Ezt a bútorraktár témát kipróbálom!

    VálaszTörlés
  15. Turchi: ez is egy jó sztori:D

    franciakulcs: igen, a bútorraktár az elég röhejes, de majd rákészülök:D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.