kedd, május 14, 2013

"hogy mik vannak és hogy kell vigyázni"

Ez annyira bizarr, hogy itt fogok most hápogni róla.  
Ha Angelina Jolie-nak nagy eséllyel agydaganata fejlődik ki később, akkor kiszedeti az agyát? Egyáltalán: az orvosok csinálnak ilyet? Ha holnap bemegyek, mert szerintem nekem majd orr rákom lesz egyszer a távoli jövőben, akkor le fogják vágni az orrom minden további nélkül? Mondjátok, hogy ez csak egy rossz vicc.  

13 megjegyzés:

  1. Molly, ez abszolút nem vicc! Látszik, h nem vagy hivatásos hipochonder és egészségügyi aggódó, mint én. :))Régebben olvastam, hogy igen, ezzel a génnel együtt élni 30-on felül életveszély, és a nőknek dönteniük kell.. rettenetes, de így van :( (legalábbis így tudom, de lehet h erre jár egy orvos és megerősíti vagy elveti a gondolatot)

    VálaszTörlés
  2. Sajnos nem vicc. Azt olvastam, hogy van neki egy génmutációja, ami miatt szinte biztos, hogy mell- vagy petefészekrákja lesz valamikor, az anyukájától örökölte. Sajnos a mi családunkban is ez fut anyai ágon, anyukám már kétszer átesett rajta, most aggódik, hogy a méhét mikor támadja meg, mert melle már nincs... Az egész családot szűrték, nekem szerencsére kiderült a vérvizsgálat után, hogy én nem hordozom ezt a mutáns gént, de pl. a nagynéném igen, és pár év múlva meg is betegedett vele szegény. Mondjuk emiatt már előre állandóan szűrték és szerencsére a génmutáció által okozott mellrákot sokkal egyszerűbben, sokkal jobb eredménnyel tudják gyógyítani, mint azt, amelyik csak úgy magától alakul ki. Ma már jól van.
    Érdekes viszont, hogy ez valami amerikai szokás lehet, már több hírességnél olvastam róla, hogy ha ez kiderül, inkább előre jól megszabadulnak a melleiktől. Vagy ha találnak az egyik mellükben csomót, inkább jól levágatják mind a kettőt a biztonság kedvéért. Én nem hiszem, hogy ha még rendelkeznél is a beteg génnel, a megelőző műtét mellett döntenék, inkább az állandó szűrés mellett. Mondjuk akkor meg ott van az állandó rettegés... áh, nehéz ügy. Bár valószínűleg ez a fajta műtét Magyarországon nem is számít bevett szokásnak, mint odaát.
    Mindenesetre engem is eléggé megdöbbentett a hír.

    VálaszTörlés
  3. Na ezen hír hallatán nekem is kigúvadt a szemem rendesen. Most viszont Neked köszönhetően jót röhögtem az "akkor kiszedeti az agyát?" kérdésen. :D

    VálaszTörlés
  4. Szerintem amputálhatják AG agyát is, nem lesz nagy különbség :)

    VálaszTörlés
  5. Én ezt úgy tudom elképzelni, és alighanem úgy is van, hogy nem csak úgy nyissz, levágatja, hanem van erre valami eljárás, kiveszik a mirigyállományt, vagy mit tudom én, és pótolják zsírral, szilikonnal, akármivel. Valami külföldi cikkben olvastam, hogy a műtétet áprilisban kezdték, és majd valamikor ősszel fejezik be, de a részletekre nem tértek ki.
    Egyébként a 85 százalék az rohadt magas, és a mellrákba elég könnyű belehalni, valamint gondolom, így hat gyerek után már nem akar többet, úgyhogy jó az úgy is, ha szilikon van az egyébként egészséges kebelbőre alatt :). Ha ez durván is hangzik.

    VálaszTörlés
  6. jaj. már annyit beszéltem erről a Facebook-on, hogy elfáradtam és én értem, hogy van ilyen, meg veszély, meg mutáns gén, de azért nekem nagyon sok kérdést vet fel egy ilyen műtét.

    VálaszTörlés
  7. Ha genetikailag hajlamos lennél a bőrrákra, akkor kerülnéd a napot, meg jobban figyelnél az anyajegyeidre, nem? Ez ugyanolyan, csak drasztikusabb.
    Ez tervezett műtét, tehát nem olyan, mint amit akkor végeznek, amikor már baj van, gyakorlatilag nem is fog látszani; pl. a mellbimbója is megmarad.

    roto

    VálaszTörlés
  8. Sajnos a szűrés nem mindig segít, talán csak a mammo amit hivatalosan 40 felett csinálnak csak. Sajnos magam is érintett vagyok -vagy remélem csak voltam, éppma voltam kontrollon, MOST minden rendben. Az onkológián megismert sorstársaim átlagéletkora pont 40 körül van, sok a 40 alatti, fiatal anyuka, sőt kismama is van köztük. Van akinél a fogigátló, van akinél a lombik hormon hozta elő, de ami előfordulhat az elő is fordul. Sajnos mióta "tag" vagyok az onkológián, nem kevés fiatal halt meg, rövid idő alatt. :(((( én azon vagyok, ha kiderül a gén érintettség, inkább a műtét. És ja, 2 lányom van, fiatal kismamák, küldöm őket a vizsgálatra, amint lehet. A műtétet tényleg így csinálják, bőr, bimbó marad, és jön a feltöltés.

    VálaszTörlés
  9. sanvito: de miért nem segít a szűrés? úgy értem akkor mi mást lehet csinálni? a génvizsgálat azért a legtöbb embernek elérhetetlen - még akkor is, ha "csak" néhány százezer forint.

    te ezek szerint tudsz erről a műtétről, de te is azok közé tartozol, akik a mutáns gén által érintettek? és ez hogyan derült ki? már ha szabad ilyet kérdezni és nem vagyok tolakodó. nálunk a családban a nagynénémnek volt mellrákja, de neki valahogy tök egyszerű volt az egész, nagyon az elején vette észre valószínűleg és rögtön megműtötték, majd sugarazták kicsit és most gyógyszert szed, eltelt öt év, állandó kontrollra jár és minden rendben.

    VálaszTörlés
  10. Apámnak rosszindulatú, igen ritka (medulláris) pajzsmirigyrákja van. Néhány hete kivették az egész pajzsmirigyét meg a nyirokmirigyeit is, hosszú és komplikált műtét volt, hiszen a nyaki tájékon rengeteg ideg, aorta ésatöbbi van. A háziorvosom szerint ha nálam is megvan az úgynevezett RET-mutáció, 95%, hogy 45-55 éves koromban nálam is kialakul ez az agresszív rákfajta, az ektómia nálam is megelőző jellegű lehet, a túlélési esélyt 12-ről 85-re növelve. Nos, te hogy döntenél?

    Kicsit felháborít a poszt hangneme, az a fajta, amire Amerikában tipikusan azt mondják, hogy "ignorant".

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  12. Névtelen egyébként ez egy tök bejáratott eljárás, hogy az embernek megelőzés céljából kiveszik a pajzsmirigyét meg a nyirokmirigyeit is? és ez nem befolyásolja nagyon komolyan az életminőséget? jó, értem, hogy a halál sokkal komolyabban befolyásolja, csak nekem ez az egyik aggasztó része ezeknek a megelőzéseknek: hogy ha kivizsgáltatod sok százezer forintért a várható rákjaidat, akkor sok szervedet is kivetetheted, amik nem létfontosságúak?

    VálaszTörlés
  13. kicsit korrigálom az előző kommentemet, szóval:

    ha ignorantként a tudatlanságra gondoltál, akkor ezt itt most vállalom - bár nem tetszik ez a jelző, dehát istenem, tényleg nem tudtam, hogy létezik ilyesmi -, a következő bejegyzésemben korrigáltam, az egész családom rákban halt meg, (nagyjából) tudom miről van szó.
    a hibám annyi, hogy semmit nem tudtam erről az eljárásról, sem mutáns génekről, csak felháborodtam rögtön - kicsit ugyan hibáztatom a szenzációhajhász újságírást, dehát miért nem néztem utána jobban...
    amúgy meg nem tudom hogy döntenék, szerintem ezek nem olyan egyszerű kérdések. valószínűleg egy adott helyzet kéne ahhoz, hogy erről beszélni tudjak.
    ja és ezt a postot azért nem törlöm, mert a korrigálással együtt pont így kerek, akár felháborító, akár nem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.