vasárnap, május 12, 2013

Porto Venere

Óriás tenger! Jaj, de gyönyörű! (Marcus)

Mo: Én azonnal ide akarok költözni. 
Ma: Jaj, kicsim, dehát mi legközelebb Békásmegyerre költözünk...

23 megjegyzés:

  1. :-) Nem rossz az! Én is Hurghada után becsobbanok a 10. emeleti panel lakásunkba.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem sajnos Toszkána után szörnyű lesz...

    VálaszTörlés
  3. Na hát ennek örülök! :-)
    (A mégmindiglusta névtelen kommentelő - amúgy Hajni, Ciao!)

    VálaszTörlés
  4. A képes helyre szavazok :-)))

    VálaszTörlés
  5. Itt mi is jártunk :) Ha belefér, Cinque Terrére még jussatok el, az aztán tényleg mindennek a netovábbja!

    VálaszTörlés
  6. Enikő: én is arra szavazok, csak sajnos nem ezen múlik...

    manner: hát, az volt a terv, de örültünk, hogy a másfél órás utat elviselték a dedek - júliusban lesz a bölcsinek ún. nyári tábora, ahol fél ötig lesznek és az a terv, hogy majd akkor megyünk olyan helyekre, amikhez többet kéne utazni. én leginkább hajóval szeretném körbejárni a Cinque Terrét, persze egy vagyonba kerül, de állati jó lehet.

    VálaszTörlés
  7. ó nagyon klassz, nem csodálom, hogy oda akarsz költözni, de gondolj arra, hogy békásmegyernél azért sokkal szörnyűbb helyek is vannak, bizony, ha visszagondolok, valamikor két kisgyerekkel olyan helyen éltem, ahol a buszmegálló negyed órányira volt és azt a negyedórát térdig érő sárban kellett megtenni, mert sem járda, sem út nem volt...mindez budapesttől 20kmr-re egy 70ezres városban...tudom, mindez nem vigasztal :)

    VálaszTörlés
  8. Figyu csak, én gondolkoztam ezen, és mi lenne, ha kiadnátok azt a lakást, amibe annyira azért mégsem szeretnétek beköltözni, és a pénzből bérelnétek egy másikat? Mi is ezt csináljuk évek óta, és szabadok vagyunk, ott lakunk, ahol szeretnénk, és nem is kerül így pénzbe.

    VálaszTörlés
  9. dióhéj: tudom, mindig lehet még szarabb, csakvhát ezt olyan nehéz örökké mantrázni;)

    Kalib: az a helyzet, hogy a lakás elég szar állapotban van (fel is akarjuk újítani pont ezért), egy szoba csak cuccokkal van tele, ráadásul elég magas a rezsije, szóval ez a kiadás nem olyan triviális.
    aztán ott van az ovi kérdés: a gyerekek abba a lakásba vannak bejelentve és úgy néz ki, hogy fel is veszik őket az oviba (ami öt percre van tőlünk), míg ha most isten tudja hova költöznénk, a gyerekeket lehet, hogy egy két órára lévő oviba vennék fel - vagy az egyiket ide, a másikat oda, azért nem biztos, hogy egyszerű két helyet találni ugyanott -, az aztán végképp nagyon bonyolítaná az életet.
    de visszatérve a bérlésre: ha albérletre dobáljuk a pénzt, akkor tutira sose lesz saját lakásunk.
    szóval ez egy összetett kérdés, sokat elmélkedünk rajta mi is.

    VálaszTörlés
  10. Eszmeletlen jol nez ki Porto Venere (bar "majdnem tokeletesen" olyan, mint Camogli, amiert en rajongok).

    A magyar ovis rendszeren mindig fogom a fejem.

    VálaszTörlés
  11. én nem tudok semmit a magyar ovis rendszerről, az amerikairól viszont annál többet: ingünk-gatyánk ráment volna, ha ott járnak a gyerekek oviba, szóval én hálás vagyok a magyar rendszernek. ja és úgy tudom Európában több helyen - pl Olaszországban biztosan - szintén nayon magas ára van a gyerekvigyázásnak.

    VálaszTörlés
  12. Svájcban két gyerekre az óvoda 2500 CHF (cirka 600 000 Ft), úgy, hogy ebédre el kell hozzad, mert az óvonéniknek jár 12:00-13:00 az ebédszünet.

    VálaszTörlés
  13. Jo, hat en is csak annyit, mint amit te leirtal, miszerint nem mindenkinek jut hely az oviban. Azert jo, hogy a csaladi napkozik szaporodnak. Van hova vinni a gyereket (penzert).
    Bolcsibe bejutni nehez, ezt tudtam, sokat hallottam rola, de ez nekem uj, hogy az ovodakba is nehez bejutni, pedig ugy tunik ez egy aktualis problema Magyarorszagon.
    (Forumokon olvasok egyeb problemakat is, de az nem a rendszerbol fakad, hanem az ovonok fafejuek nehol, ez mar mas kerdes.)

    Franciaorszagban az allami ovoda ingyen van (a menza fizetos) es fel is veszik szo nelkul a gyerekeket, pedig itt sem kotelezo harom eves kortol, de en meg nem talalkoztam olyan szulovel, aki otthon maradt volna a harom, negy eves gyerekevel.

    Olaszorszagban fizetos az allami ovoda?

    VálaszTörlés
  14. de, szerintem a legtöbb gyereket elhelyezik valahogy, csak ha nincs hely vagy zűrös viszonyai vannak (értsd: hirtelen átjelentették egyik lakóhelyről a másikra), akkor bonyolultabb, illetve azt tudom, hogy elutasítási indokként ki szokták találni, hogy ha anyuka otthon van a tesóval, akkor a másik gyerek se menjen, mert minek. ugyanakkor az "elhelyezik valahol" az sok problémát is okozhat ha te pl Békáson laksz és Csepelen helyezik el (és mondjuk csak az egyiket sikerül ott, nekem ugye két egykorú gyerekem van).
    én úgy tudom, Olaszországban a fizetésed nagysága és mindeféle egyéb faktor (a gyerekek száma, a többi kereső a családban) alapján állapítják meg, hogy mennyit kell fizetned az oviért (és a bölcsiért is, egyébként). szerintem ez az állami óvodákban is így van, bár erre nem esküszöm meg - az állami helyekre viszont szinte lehetetlen bekerülni, mert nagyon hosszú várólista van. (ez tök olyan, mint az amerikai rendszer, csak ott a havi ezer dolláros helyekre is hosszú várólista van).
    én egyébként úgy tudom, hogy az ovi csak 2014-től kötelező, bár megoldani nem tudom hogy fogják...
    mondjuk ebben a kérdésben én nem értek egyet Vekerdyvel - aki szerint a gyerek intézményi elhelyezése csak kényszer, mert agyereknek az anyja mellett a helye -, szerintem a gyerekeknek jót tesz a társaság, jót tesz a készülés az iskolára és az is jót tesz, hogy az oviban kicsit megtanulják, hogy hogyan kell együtt létezni más emberekkel.

    VálaszTörlés
  15. Szep gondolat Vekerdytol, hogy a gyereknek az anyja mellett a helye (de meddig is?), csak szerintem mar allati regota nem el meg a csalad abbol, ha az anya htb. Nemcsak Magyarorszagon, hanem csomo-csomo orszagban. Egy fizetesbol nem megy messzire a csalad. Az anya (en) raadasul meghulyul ennyi bezartsagtol, mert a jatszoterezes azert nem egy nagyon kiugro nagy feladat es a mosogatas, fozes, mondokazas, babszinhazazas sem es alig talalkozik felnottel.

    Franciaorszagban, de ezt sokan tudjak, nagyon koran visszamennek az anyak dolgozni, akar 2-4 honappal szules utan (de ez tok valtozo, csomo mindentol fugg, hogy ki, mikor). A gyerekek nem tunnek serultnek. Sot, ok nem kinlodnak annyit a beszoktatassal, mint en most. Grrr! (Eppen bolcsifelebe szoktatom a fiamat)

    A bolcsodek Franciao-ban is ugy mukodnek, ahogy irod: megnezik a fizeteseket, hanyan fogyasztjak es annak alapjan kell fizetni. Az allami bolcsi is. Az ovoda mar ingyenes.

    Az meg gaz Franciaorszagban, hogy szerdankent nincs ovoda es nincs altalanos iskola. Gimi mar van szerdankent tudtommal.
    Milyen munkahely az, ahol szerdan az anyanak, vagy apanak nem kell dolgoznia? Baromi ritka az ilyen, tehat meg kell oldani a gyerek(ek) elhelyezeset, ami szinten penzbe kerul, nem letezik, hogy anya otthon vakarassza a feneket, vagy az apanak kell irdatlan jol keresnie.

    En igy latom.

    VálaszTörlés
  16. ez a szerdai szünet ez nagyon fura - miért van szerdán szünet? és miért pont szerdán?

    Vekerdy a szemléletével kicsit lemaradt időben, meg aztán ha van aki segítsen, akkor mindez tán megvalósítható, de így...és igen, az anyának is szüksége van levegőre - most ezt képletesen értem és nem a játszótér levegőjére gondolok;) -, nem maradhat otthon iskolakezdésig (a pénzről nem is beszélve) - mert ha jól értem Vekerdy arról beszél, hogy a bölcsi-ovi szükséges rossz és az lenne jó, ha a gyerekek ezekre a helyekre nem járnának...mondjuk én azért tökre elmennék már bábszínházba (khm:D)

    VálaszTörlés
  17. (az amerikai nők a gyerek(ek) hat hetes korában visszamennek dolgozni, mondjuk szerintem az nagyon beteg azért)

    VálaszTörlés
  18. huha, 6 hetesen tenyleg vad.

    szerda az 1970-es evektol iskolaszuneti nap Franciaorszagban, most targyalnak rola, hogy maradjon, vagy ne maradjon es a kulonbozo korzetek mast-mast szavaztak meg maguknak egyelore, szoval meg nem dontottek el, hogy mi legyen a szerdaval jovore, vagy kesobb.
    Nagyon leterheltek ezek a francia gyerekek, hat meg hazi feladatot sem kaphatnak az iskolaban. :D A magyar anyak, akik itt elnek es itt nevelik a gyerekeiket rohognek a markukban.

    A babszinhazat ugy ertettem, hogy itthon az ujjamra huzom a babokat es bohockodunk, amikor utoljara voltunk Mo-on, kerestem a lanyomnak babszinhazi programot, de telthazas volt minden jo eloadas.

    Vekerdyt imadom, nem is vasalok :D, de ahogy te is irtad az egyik bejegyzesben, amivel en teljesen egyetertek, hogy attol meg valakinek meg kell csinalnia a mosast, fozest, porszivozast es a tobbit, ha nem akarunk ugy elni, mint a falusi sertes (az ipari mar patyolattiszta acelolban alszik).

    VálaszTörlés
  19. Nevtelen!

    De ez a 2500 CHF maganovi, vagy sima allami ovi?

    Ehhez ott hanyan dolgoznak altalaban a csaladbol? Egyedul az apa, vagy az anya is?

    VálaszTörlés
  20. Durvát írok:) Baromi jó ovink és bölcsink van és mindenkit felvesznek.. Szeged mellett vagyunk 12 km-re, nem egy álomhely az Alföld, de nem is rossz. Rengeteg az eladó ház a faluban ami totál közművesített. Ha szereztek melót magatoknak Szegeden, ez a ti helyetek! Sajnos azonban Szegeden diplomával jó munkát találni nem egyszerű, egyetemei város lévén szinte "mindenkinek" van- de amúgy én nagyon szeretem, szép is és pont elég nagy és elég kicsi egyben és a falu is teljesen élhető. http://www.roszke.hu/index.php?module=images&action=img_gallery&inframe=1&fname=ROSZKEUJ

    VálaszTörlés
  21. hát, sajnos ez megint nem olyan egyszerű, mert mi oda megyünk, ahol Marcinak szerződést ajánlanak...most éppen Budapestre, ahol asszem három évet leszünk biztosan, aztán fogalmunk sincs.

    VálaszTörlés
  22. Molly: Akkor igen hasonlóan élünk! Nem egyszerű.

    VálaszTörlés
  23. én már eléggé belefáradtam, talán jó lesz kicsit hazamenni, persze tartok is tőle.
    ti hány éve éltek így? és a férjed mivel foglalkozik, ha meg szabad kérdezni? írhatod e-mailben is, ha úgy jobb:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.