péntek, január 19, 2007

Perfect mental health

Kicsit olvasgattam a nyári blogomat, elég durván be voltam kattanva. A mostani melankóliám ahhoz képest gyerekbetegség, szóval bizony, mentális egészségem tökéletes, úgy bizony. (Egyébként most teljesen jogosan vagyok elkeseredve bizonyos dolgok miatt, úgyhogy.)
Mivel a családom elmebaj által terhelt mind anyai, mind apai ágon, ezért időnként hajlamos vagyok megrettenni és azt gondolni, hogy "velem is megtörténhet"...a hajlamot - meg a megoldási technikákat - nyilván örökli az ember, de nem érdemes sokat elmélkedni azon, hogy "ha több bolond is van a családban, akkor velem is nyilván baj van/lesz". A bolondon nem habzó szájú ruhaszaggató tébolyultat értek, hanem némi paranoiát, skizofréniát és (mániás) depressziót, szóval az összes kellemes csemegét. Mókás.
Persze az is érdekes dolog, hogy ha az ember úgy akarja, bármikor bekattanhat: elég két napig nem aludni vagy két hónapig egyfolytában vedelni.

10 megjegyzés:

  1. a skizofrénia felől nyugodt lehetsz, gyermekkorban jööön elő. ha eddig nem vetted észre, akkor már nem lesz olyanod.

    VálaszTörlés
  2. tévedés,a legtöbb embernél fiatal felnőttkorban, tehát huszonévesen jelentkezik, de később is meglátogathat és az is megesik, hogy csak egyszeri epizódként. sokat tudok erről, hidd el:)

    VálaszTörlés
  3. sőt, azt hiszem, a gyermekkori skizofrénia kifejezetten elkülönül az egyéb skizofréniáktól.

    VálaszTörlés
  4. na, a kedvedért nézelődtem kicsit: a LEGRITKÁBB a gyerekkori skizofrénia, de ha megjelenik, akkor általában a legsúlyosabb válfaja(hebefrénia). Mellesleg súlyos, pszichotikus depressziósokat is diagnosztizálnak skizofrénként elég gyakran - mivel a pszichotikusok hallucinálnak, ami ugye egy skizofrénnél alapkövetelmény:) -, tehát sokszor nehéz diagnózist felállítani. Megeshet, hogy míg a pszichológusod mániás depressziósként diagnosztizál, addig a jóval tudományosabb szemléletű - és általában gyógyszermán - pszichiátered skizofrénként.

    VálaszTörlés
  5. basszs, most jól megnyugtattál:(((

    VálaszTörlés
  6. csak ámulok, hogy itt mindenki mekkora szakértő a pszichológiai tudományok terén...

    VálaszTörlés
  7. hogy a skizofrénia örökölhető.

    VálaszTörlés
  8. hát, a szakértés túlzás, engem csak mindig érdekelt, meg ugye a terhelt családom kapcsán is sokat tudok. a skizofréniára való hajlam örökölhető, hát persze.

    VálaszTörlés
  9. igen.
    amikor megkérdeztem pszichiáter ismerőseimet, azt mondták, "már nem kell félni, ha eddig nem jött elő"

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.