csütörtök, július 16, 2009

Overnight

Vajon lehetne egyszer egy olyan filmet forgatni, amiben nemcsak panelek meg klisék láthatók egy adott csoporthoz tartozó emberről?
Mondjuk lehetne például egy ilyen filmbéli brókernek kicsit több humorérzéke és akkor a rengeteg pénzével nemcsak ezeket a bitang uncsi dolgokat (bulizás, csajozás, rakás pénzért ebédelés, mindenhova taxizás, üvegpalotában lakás, gyanús pénzügyi tranzakciók) csinálná, hanem lenne benne kreativitás vagy oké, ha az nem is (elvégre az átlagember is csak nagyon ritkán kreatív), akkor legalább látnánk őt emberi formájában, mittomén lehányt lila suhogósban rántottát csinálni Csepelen vagy szerelmesnek lenni vagy megsimogatni egy aranyos kutyát az utcán (mondjuk ez is egy izgalmas dolgozat témája lehetne, hogy az emberiről nekem a lehányt lila suhogós jut eszembe, hát naigen), mert persze, értem én, hogy kemény világ ez, csak laptopba dugott fejjel, Nagy Ervinnel szövetkezve, pókerarccal naponta más nőt megdugva lehet itten helyt állni, merhát mit képzelek én, a bróker nem ember, ő nem látja a szutykot a Blahán, nem jár gyalog, emberi dolgokkal csak akkor találkozik, mikor a hülye taxisofőrt útba kell igazítania meg mikor terhestesztet tolnak az arcába (mellesleg a rendezőnek ezúton üzenem a védőnős jelenet újragondolását, ami a híresztelésekkel ellentétben, Bánsági Ildikóstul úgy gagyi ahogy van), merhát neki a világot az operatőr faszán lecsupaszította üvegépületekre (ezúton szeretnék gratulálni ennek a kedves úriembernek), ő kérem egy szelíd Patrick Bateman, aki rezzenéstelen arccal állja ki az üzleti élet kemény próbáit.
Gondolom a film bosszantó művészfilmmé lassítása ennek a világnak a förtelmes sterilségét és ürességet hivatott ábrázolni; a főszereplő (a csaknem felismerhetetlenre hízott vagy hízlalt Bodó Viktor) tohonya szkepticizmusa, a film egész lassúsága, meg az, hogy a várva várt tragédia (nemár, hogy minden megoldódik, nemár, hogy egy nemkívánt terhesség legyen a végső borzalom) nem következik be, mind-mind valahogy szétdobják a filmet, nincs elég ereje, nincs feszessége, a sztori lagymatag, Bodó Viktor embertelenül érzéketlen, a taxisokon kívül nincsenek jó karakterek, majdnem mindenki pocsékul beszél (a felsőoktatás hanyatlásával a színészképzés is sokat romlott azt hiszem), az Eszenyitől én személy szerint rosszul vagyok, Rába Roland nagy bánatomra csak vigyorog egy keveset, Vajdai Vili túl izé: túl vicces, túl fura, épp csak arra nem jó, amiért odatették, vagyis hogy ő legyen a természetes "szarok bele" bróker. Szerintem az is klisé, ahogyan a kőpapírollós, mítinges, áhitatosan körbenállós irodai fríkségeket előadják, de persze oké, a klisék (meg Enikő szerint a nyál) tartják össze a világot.
Nem jó film, de mivel csak mérsékelten idegesítő, ezért egyszer elmegy.



PS.: Jóvanna, tök rég írtam beadandó esszét, kicsit okoskodtam, nohát.
Amúgy mondtam már, hogy a macskának tegnap úszósapka szaga volt?

11 megjegyzés:

  1. Szerintem sok dolgot tudnál jobban csinálni, mint a mai kreatívok, talán egyszer majd megélem, hogy lesz saját regényed vagy esszéköteted.

    Jó dolog ez blogírás, nem mondom, de néha amolyan szellemi muníciópazarlásnak érzem.

    (Most őszintén, olyan nehéz volna összedobnod egy baszós-veszekedős-kortárs(adalomkritikus) pszichohorrort, sokezer potenciális fogyasztóval a kasszánál, már csak a buli kedvéért is???)

    Ui: Pankának bolhaírtó szaga van a spéci nyakörve miatt, de ettől még persze imádom...

    VálaszTörlés
  2. ne aggódj, googledocs-ban írom a nagyon trendi regényemet, yea

    (sajnos rettenetesen hamis, de nem adom fel, hátha időközben megtanulok írni :D)

    VálaszTörlés
  3. :)

    Hamis? Mármint nem elég hiteles?

    VálaszTörlés
  4. aha. azt szoktam mormolni, amit johnny depp a titkos ablakban:
    "just bad writing, just bad writing".

    természetesen, jól és autentikusan írni iszonyatosan nehéz, szinte reménytelen.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem íráskor az egyik legfontosabb dolog, hogy jól ismerjük a főszereplőnk lelkivilágát. Akkor gördülékenyebben mehet a munka és könnyebb túljutni az alkotói mélypontokon.

    Na, hát akkor hajrá!

    VálaszTörlés
  6. Részemről is hajrá!
    Valamint egy éljen is idetartozik.:)
    Meg, hogy kíváncsi vagyok.

    VálaszTörlés
  7. szólj, ha kiadtad, megveszem! egész nehéz rólad elhinni, hogy tanárféle volnál. túl emberi vagy.

    VálaszTörlés
  8. Molly, hogy értelmezed tolvajhold kommentjét? :)

    VálaszTörlés
  9. Dr Bárdostól megtanultam, hogy a kommunikatív nyelvtanárban semmi emberi nincsen, merhogy ő tulajdonképpen egy ufó: baromi jól beszéli a nyelvet, született pszichológus, nagyon kreatív, nagyon intelligens, nagyon művelt, nyitott, érdeklődő, pozitív személyiség, aki folyamatosan műveli magát, mindenről van véleménye, mindenről tud, mindenről hallott, mindent olvasott, csudálatos a humora, érdekes, lebilincselő és legkésőbb kilenckor kel szünidőben is:D)


    szóval a komment sértő:)

    VálaszTörlés
  10. azt hiszem, hogy ez az a pillanat, mikor a blogger-valóság átfedi a hétköznapit. én meg tekerem a fejem, hogy hol is vagyok??
    mindenesetre megkövetlek, ha így van.

    látod bléz, a kíváncsiság büntetése a tudás... :)

    VálaszTörlés
  11. Visszatérve filmhez:

    A meetingek nemhogy klisék, de Máte Gábor, vagy ki az a nagy magyar színész ebben a remek magyar filmben, tanubizonyságát teszi, hogy életében nem járt egy irodahátban, smúzolt irodapatkányokkal vagy ült végig egy kommunikációs-tréninget sem, mert az amcsi maszlagot úgy böfögi fel mint valami párt-beszédet. És az öltöny.nyakkendő olyan hiteles rajta, mint egy vajdasági péken.

    Ez a film kiérdemelte nálam a WTF díjat és rekordot döntött, mert 4szer aludtam el rajta.

    NN

    Ps: regény remek lesz.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.