hétfő, április 11, 2011

szitykó meg morgás

Két bébiszitter jelöltet néztünk meg ma, a második (Sadie) tetszett jobban, de valahogy ő is olyan furcsa, bár szimpatikus, eltekintve a szemölcsnek kinéző piercingtől az állában (a piercinget és a tetoválást soha nem fogom megérteni, meggyőződésem, hogy az unalom vezérli az ilyesmit viselőket).
Képtelen vagyok megmagyarázni, hogy mitől furcsák az amerikaiak, de van bennük valami furcsa. A fiatalok mind olyanok, mintha 43 éves fideszes politikusok volnának: bármit kérdezel tőlük, mind nagyon nyíltan, erőteljesen kinyilatkoztatja a nagyon sarkos véleményét mindenről. Ez persze jó, meg tetszik, de hiába ilyen nagy vagányak, közben mégis nagyon távolságtartóak, meg olyan...furcsák. Valahogy mindegyik olyan, mintha egyszemélyes show-ban venne részt: ahogy hangosan, nagyon amerikaiul magyaráznak, sosem keresgélik a szavakat, ahogy azt sugározzák, hogy nekik mindent lehet, ők bármit mondhatnak, mer ez itt egy szabad ország, nos, ilyenkor az ember önkéntelenül is keresni kezdi a kamerát.
A másik ez a nyelves dolog. Én mindig azt mondtam, hogy angolul tudni kell, hogy ciki, ha valaki nem beszéli ezt a nyelvet, stbstb. De most valahogy elkezdett idegesíteni, hogy mindenki készpénznek veszi, hogy tudok angolul. Mér kéne nekem tudnom angolul? Idejöttem htb-nek Marcival, tessék engem külföldi htb-ként kezelni és nekem ne magyarázzanak a női és férfi fizikusok közti különbségekről angolul, ez csak egy véletlen, hogy beszélem ezt a nyelvet, de simán lehetne az is, hogy egy büdös szót sem értek abból, amit mondanak.
Szóval, hogy akkor mit is akarok ezzel? Azt, hogy idegesít, hogy itt mindenkinek evidens, hogy tudok angolul. Hogy mindenki tud angolul. Jó, oké, tudomtudom, én is azt szoktam mondani, amit majd a kommentekben írtok, hogy világnyelv, nem lehet nem tudni, az ember óhatatlanul is magára szedi ezt a nyelvet, nemtommi, de akkor is. Felfuvalkodott amerikaiak, eh.

15 megjegyzés:

  1. ez irtó plasztikus leírás volt! nekem is ez volt az élményem ott, hogy elmaradt a várt kulturális sokk (azt hittem elsőre mellbe vágja az embert), de ehelyett a mindennapokban jön, apránként.

    VálaszTörlés
  2. hát, azért nekünk volt sokk rendesen már "látatlanban" is. de amúgy azért én nagyon kellemesen csalódtam az amerikaiakban.

    VálaszTörlés
  3. Másnak KELL lenniük, ha ennyire más körülmények közt, másmilyen múlttal stb élnek.

    VálaszTörlés
  4. ja, persze, világos. inkább azt nem tudom pontosan megmagyarázni, hogy mi az, amiben olyan nagyon mások és furcsák.

    VálaszTörlés
  5. Van egy ismerősöm, aki "amerikai" lett, azóta nagyon mosolyog és olyan mintha nagyon figyelne arra amit mondok, és megint nagyon mosolyog és azt érzem, hogy valójában egy kicsit sem érdekli a véleményem. Ami nekem furcsa az a nagy mosoly és a nagy figyelem és, hogy ettől annyira MŰ lett az egész arca, hogy az már nem is az övé.
    Egy kicsit félnék sok ilyen ember között élni ...

    VálaszTörlés
  6. Igen,pontosan!
    én is régóta gondolkozom ezen, hogy MIBEN mások. Meg ugyanigy, hogy miben mások a németek pl. Meg a magyarok...

    A hétvégén hosszú idö után egy teremnyi magyar között voltam, annyira mások voltunk/voltak :) (De miben is?)

    VálaszTörlés
  7. banyuc - hümm. érdekes, amit mondasz, részben én is így gondolom, de csak részben.
    mert sokszor valóban műmosolyok ezek (de szerintem még a műmosoly is jobb, mint az állandó magyar morgás), viszont sokan meg tényleg érdeklődnek (az ikrekkel percenként megállítanak az utcán és a boltban és kérdésekkel bombáznak...na jó, mosolyognak is hozzá:)) és nagyon segítőkészek is. azt hiszem, ez talán azért van, mert egyrészt jobbak a körülményeik és valóban tudnak segíteni a bajban lévőknek, másrészt valójában vágynak emberi kontaktusra, hiszen az itteni életmód miatt (kocsival járnak gyakorlatilag mindenhova, embert csak a munkahelyükön és a sorozatokban látnak), úgyhogy nemigen van valódi kommunikáció az emberek között.

    VálaszTörlés
  8. hoember- nagy nehezen arra jöttem rá, hogy az európaiak valahogy kevésbé magabiztosak, kevésbé árad belőlük a szabadság, kevésbé vállaják önnön (nem feltétlen pozitív) énjüket. amerikában nem ciki hülyének lenni és nem ciki felvállalni ha hülye vagy. sőt.itt az a ciki, ha sunnyogsz bármi miatt. szabadság tekintetében nyilván kelet - és közép-európa van a legkomolyabb lemaradásban. persze európán belül is hihetetlen nagy különbségek vannak az egyes népek között, de az európai-amerikai másság, az valami ilyen tőről fakad szerintem.

    VálaszTörlés
  9. Érdekes amit irsz! És nem lehet, hogy az európaiak azért kevésbé magabiztosabbak, mert tisztában vannak néhány dologgal, amivel a gyermeteg amcsik nem? Pl. önnön korlátaikkal, lehetöségeik korlátozott voltával? Az amcsik olyan kis naivak sokszor.

    ès ezt ök is belátják, egyszer azt hallottam egy ötvenes amerikaitól, hogy nem szabad ugyanannyit elvárnunk tölük, ök még egy fiatal, kamaszkorban levö ország és nép, még nem értek el a felnöttkori érettség szintjére. ès emiatt kicsit szégyellik is magukat titokban és önbizalomhiányosok. èrzik, hogy "lenézik" öket a müvelt (nyugat)európaiak. Tudják magukról, hogy az a hirük, hogy bunkók. Persze, durva túlzás egy egész nepröl ilyesmit állitani, de sokszor ez volt az érzésem amcsikkal kapcsolatban.

    VálaszTörlés
  10. hááát...erős túlzás, hogy a VV4 nézői mind tisztában vannak a saját korlátaikkal:) meg aztán naiv európainak ott vannak pl az olaszok...olyanok mint a kisgyerekek, pedig kulturálisan elég sokat adtak a világnak.
    nem tudom, nyilván van ebben az amerikai naivitásban igazság, de a magabiztosságuk inkább a szocializációjukra vezethető vissza szerintem - a nyílt kommunikációt itt azt hiszem eléggé támogatják még az iskolában is. és persze a nagy népekre úgy általában szokás mondani, hogy naivak.

    VálaszTörlés
  11. hááát...erős túlzás, hogy a VV4 nézői mind tisztában vannak a saját korlátaikkal:) meg aztán naiv európainak ott vannak pl az olaszok...olyanok mint a kisgyerekek, pedig kulturálisan elég sokat adtak a világnak.
    nem tudom, nyilván van ebben az amerikai naivitásban igazság, de a magabiztosságuk inkább a szocializációjukra vezethető vissza szerintem - a nyílt kommunikációt itt azt hiszem eléggé támogatják még az iskolában is. és persze a nagy népekre úgy általában szokás mondani, hogy naivak.

    VálaszTörlés
  12. A VV nézöi és önnön korlátaik :))

    Mondjuk szerintem Kelet-Európát csak mi, kelet-európaiak tekintjük Európa részének, de az amcsik, se a Ny Eu nem, jobb esetben is csak ignorálva és nem lesajnálva vagyunk.

    VálaszTörlés
  13. Sajnos ehhez érdemben nem tudok hozzászólni, azokat az amerikaiakat, akiket itthon ismertem meg, azok renitensek voltak hazájukban, vonzotta őket más kultúra, élettér, nyelv, világszemlélet. Többet mosolyogtak a magyaroknál, sok dologban naívak voltak, de alapvetően jó volt velük barátkozni.

    Remélem egyszer én is eljutok az USA-ba, érdekel, hogy milyenek is...? Meg aztán akkora ország, hogy talán nincs is olyan, hogy "igazi amerikai" ez csak egy alapkategória.

    VálaszTörlés
  14. latod, nekem fel se tunt ezen a szigeten, hogy termeszetesnek veszik az angolt, mivel rengeteg a kulfoldi UTMB dolgozo...Domi mondta, hogy szerinte meg az az oka, hogy az USA annyira nagy, es sokan egyaltalan nem is voltak mashol, el se tudjak kepzelni, hogy nem evidens az angol, meg ugy altalaban az o szokasaik. Graham Green-tol A csendes amerikai-t olvastad?Nekem nagyon az a konyv jut eszembe a persze nem letezo amerikai prototipus-emberrol, az alapjan a keves alapjan, amit eddig tapasztaltam itt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.