péntek, október 14, 2016

Léni különkiadás

Léna nagyon érzékeny kislány, rendszeresen sírdogál meséken, ordítva zokog a Vukon (tényleg szomorú, nem is nekik való még persze, de iszonyú nehéz dolgom van a könyvfaló kislányommal: muszáj komolyabb, hosszabb dolgokat is a kezébe adni, mert fél perc alatt elolvas mindent), sírdogál ha egy mesében bárkinek baja esik, rosszul érzi magát, eltéved (legyen bármilyen pozitív is a megoldás végül) és valamelyik nap azon zokogott rám borulva, hogy nekem már meghalt az anyukám és biztos nagyon hiányzik, mert az anyuka csodálatos dolog és ő is szeretné, ha lenne még egy nagymamája és különben is, mind meghalunk egyszer.
Szegény kicsi kislány: olyan megható látni, ahogy a kis hatéves fejével próbálja összerakni az életet.

37 megjegyzés:

  1. Hetedikben kaptuk a Lassie hazatér című örökbecsűt mint kötelezőt. Következő reggel nagy dérrel-durral bevágtatott apám, hogy a lánya ezt nem olvassa el, hozzájárul bármilyen egyeshez, de hogy a lányát vígasztalhatatlan állapotban lelte a fürdőben, szétbőgött arccal, az teljességgel elfogadhatatlan...
    Abban az évben még a Pinocchio-val játszottuk el ugyanezt. ( Szegény magyartanárom! ) Perzse egyest nem kaptam, csak 3-3 plusz könyvet kellett elolvasnom ( nagy örömmel ). A Pinocchiót aztán nem is olvastam el soha.

    Kilenc évesen találkoztam először a halál fogalmával. Döbbentes, milyen jól megbírkózunk a témával, az is, hogy tényleg érthető már ennyi idősen is a mibenléte.

    Elnézést, hogy jövök itt a történeteimmel, csak felidéződtek általad, Léni által.

    Csodás, értelmes kislány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyerekek még nem voltak öt évesek, mikor meghalt a nagypapájuk, úgyhogy nálunk sajnos akkor került terítékre a halál és azóta is fontos téma. Mondjuk én azt hiszem az öt éveseket halott rokon nélkül is foglalkoztatja ez a dolog.
      Mesélj nyugodtan bármit; sosem értem az ún. offolást komment fronton, hiszen pont az a jó, ha eszedbe jutnak dolgok arról, amit írok. Vagy legalábbis nekem ez tetszik a legjobban a kommentes blogolásban. Hú, mi is olvastunk már vmi lebutított Pinokkiót, az is elég szomorú volt, igen.

      Törlés
    2. Amúgy a Lassie-t nálunk a suliban az ötödikesekkel olvastatják, az korai lenne?

      Törlés
  2. Jaj de draga.
    Nekem Anyukám ilyen esetekre kitalált alternativ veget a meseknek. Mi sajnos általánosban tanultuk a kis gyufaarus lányt. Na az az igazan durva. Meg az Árvácska volt kotelezo olvasmány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ő már egyedül olvas, úgyhogy nem vehetem el a könyvet, hogy megváltoztassam a végét:)
      Vannak szomorú olvasmányok, én is sokat túl korán olvastam, mondjuk én nem vagyok általában kiborulva a kötelező olvasmányoktól, különösebb bajom nem volt velük, na jó, a Szigeti veszedelmet gyűlöltem...:)

      Törlés
  3. A Kincskeresőn is kikészültem,de,hogy az Árvácskát olvastassák gyerekekkel...Jézus...Mindjárt 40 vagyok,de most is kész vagyok a gondolatától is.Iszonyú szomorú.:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig tényleg kötelező volt, én is emlékszem, emlékszem, a film is nagy hatással volt rám, mondjuk azt is túl korán láttam.

      Törlés
  4. A Vuk naturális természetleírásokkal nekem 5-6 évesen nagyon sokkoló volt. Úgy értem, az állatok halálának brutális leírása. Hogy a rókakölyök végignézi a szülei halálát és egyedül marad. És nem értettem, hogy lett ebből a történetből jóval később cuki rajzfilm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én most is ki vagyok tőle, szóval tényleg nem kéne olvasgatni (mondjuk màr mindegy)

      Törlés
  5. A fekete fülű fehér Bim volt gyerekkorom egyik legsokkolóbb filmje. Azóta sem néztem meg és tudatosan kerülöm a "meghalós, elveszős kutyás, lovas, majmos, akármilyen állatos filmeket" és a lányaim is. Nekik kicsiként a 101 kiskutya is rémisztő volt és az oroszlánkirályt sem szerették soha. Violámra azt mondta a pszicho néni, hogy vannak gyerekek,akik szeretnek szomorúak lenni. Iszonyat sok könnyet hullajtott el mindenféle miatt. A legabszurdabb nekem az volt, amikor azért sírta el magát, mert annyira szép mind a két alma, hogy nem tudja eldönteni, hogy melyiket egye meg 6 éves lehetett:)) Most 14 éves, még most is sírdogál esetenként, de már szerencsére messze nem annyit mint régen. Mondjuk konkfért fizikai fájdalom miatt sosem sírt, de ha csúnyán szólok rá, simán..! Lehet, hogy Lénike is "szeret" sírni. Nekik ez a szelep. Én nem annyira örültem ennek soha, nekem furcsa, hogy sír egy jót és el is engedi a dolgot többnyire, más meg örlődik rajta könnyek nélkül jó sokáig. Lehet, hogy így könnyebb, de rossz látni a mély szomorúságukat, még ha pillanatnyi is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Léna abszolút ilyen, szeret sírni egyértelműen.

      Törlés
  6. Megnéztem, hogy miket olvastak az én lányaim a hatodik szülinapjuk környékén. Lénának szeretettel, ha még nem olvasta őket és van hozzájuk kedve: Astrid Lindgren-től nagyjából mindent (Juharfalvi Emilt, Harisnyás Pippit, Háztetey Károlyt), Czigány Zoltántól a Csoda és Kósza sorozatot, a Holly Webb sorozatot (desszertnek :), Julia Boehme Boriait, meg az Asterix képregényeket, de az rétegműfaj :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Háztetey Károlyt nem ismerjük, de Emilt és Pippit kb ezerszer olvastuk már, meg ők is egyedül. Ezt a Károlyt tanulmányoznunk kell, úgy érzem. :)
      Csoda és Kószát is nagyon sokszor, a Holly Webbeket még nem, az jó ötlet. Bori is nagy kedvenc, képregényeket nem ismerünk, de asszem Léna inkább vmi nagyon vastag könyvre vágyik, amit hosszú hetekig olvashat:)

      Törlés
    2. A Száz év magányt majd hamarosan :)

      Törlés
    3. Hah, nekem pl az pont kimaradt...

      Törlés
    4. Komolyan? Szivesen kölcsönadom :)

      Törlés
    5. Itt van a polcon, de valamiért nem akaródzik levenni:)

      Törlés
    6. Úristen, Molly, DE JÓ NEKED, még nem olvastad!! Én imádtam. De egy jó családfa kell hozzá, én a hátuljára rajzoltam.

      Molly, három éves kisfiúnak mit ajánlasz? (Boribon, Maszat, Pipp és Polli mind megvan)

      Törlés
    7. Wikipedian fent van a csaladfa. De ha nem akarodzik, lehet, hogy nem tetszene.

      Törlés
    8. Tamko, három évesem is van, kisfiú :) Ő, Boribonon és Maszaton túl még nagyon szereti a Julia Donaldson-AxelScheffler könyveket (A majom mamája, A graffalók, A zsúfolt házikó stb.), a Kippkopp sorozatot, meg a Pettson és Findusz könyveket. Ezek a legkedvesebb meséi. Üdv,Kata

      Törlés
    9. Köszi!! Pettson és Finduszból melyiket? És a Kipp-koppból?

      Törlés
    10. Az ismered Pettsont és Findust? rövid, az pont jó, aztán az Amikor Findus kicsi volt és eltűnt az rettentő cuki, de szerintem az összes szuper, A kandúr szülinapi tortája is helyes, mondjuk nekem az abszolút kedvencem a Pettson karácsonya.
      Mi a Kippkopp karácsonyát ismerjük a legjobban, de atöbbi is jó: Kippkopp a fűben, kippkopp a hóban, Kippkopp és Tipptopp, Kippkopp gyerekei, meg még van pár.

      Törlés
    11. Koszi, ezeket a karacsonyiakat megveszem. Az elso, amit ideztel (Ismered Pettsont es Finduszt) nekunk is megvan, de nem annyira szereti, pedig a rajzok zsenialisak, es aranyos a tortenet is. De egyszer Z., aki nem érti ugye a tortenetet, egyszer azt mondta a gyerek elott, hogy ez a cowboy-ruhas (!) gonosz cica neki nem szimpi, lehet h ezert.. :-O

      Törlés
    12. Szegény Findus, olyan helyes, kikérem magamnak:))

      Törlés
    13. Molly mindent elmondott. cowboy-ruhás cica :-))))

      Törlés
  7. Meg van! A Rumini sorozat? Azt is ovis korukban olvasták még az én ökröcskéim.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a Ruminit már tervbe vettem, de valamiért idegenkedem tőle, de nem tudom megmagyarázni:) jó?

      Törlés
    2. A baratnöm fia imàdja, 6-8 eves koraban olvasta. Nekünk több példanyban is megvan nehany Rumini kötet, de az én kölkem nem olvas magyarul :((

      Törlés
    3. szerintem nagyon izgalmas, jól megírt könyvek, Míra és Réka falták. most a Harry Potter könyvekkel vannak így, konkrétan nem bírják letenni

      Törlés
    4. Na jó, akkor majd karàcsonyra beütemezem a Rumini vàsàrlást.

      Törlés
  8. mi ezt olvastuk mamaval altalanos alsoba, de en meg kesobb is olyan 10 evesen. En ugy emlekszem jok voltak, de lehet tevedek . Az biztos hogy 33 evesen pl kepes vagyok barmin sirva fakadni: a legjobb az autobosz megallokban elhelyezett plakatokon ( egy gzumolcslevet reklamoztak a kovetkezok szolgennel: you are thirst, we have sales targets). Na elbogtem magam, hogy milyen tehetseges a marketinges. Szoval en mint Lenihez hasonlo karater imadtam ezt a konyvet:
    https://www.antikvarium.hu/index.php?type=search&ksz=Az%20aranyl%C3%A1ncon%20f%C3%BCgg%C5%91%20kast%C3%A9ly&reszletes=0&newSearch=1&searchstart=ksz&interfaceid=101

    VálaszTörlés
  9. Én olvastam Ruminit tavaly, Leiláéknál negyedikben ez volt a kötelező olvasmány. Annyira nem tetszett. Molly Pöttyös Pannit nem olvastok? Vagy Brumit? Zseniálisak, gyerekkorunk könyvei, de sokkal jobban olvashatók mint a Rumini, nekem legalábbis:)) Mindekettőből van több kötet is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a Pöttyös Panni szörnyü. Ötvenes évek. Megszégyenitéssel nevelés. Gender roles :)) (Péterke rossz gyerek, mindig verekedni akar,bezzeg a cuki szöke Tamara tud viselkedni)

      Törlés
    2. Az összes Brumit kívülről fújjuk Mazsolàval egyetemben. Szegény Pöttyös Pannitól Lénàn kívül mindenkit kiràz a hideg, de ő is màr olvasta az összes meglévőt.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.