csütörtök, február 11, 2016

"Jaj, keserű így az élet, azér' mondom, szerkesztő úr kérem, borzasztó nehéz az ember élete itt ezen a földön"

Bűntudatot érezhetsz azért, mert nem használsz textilpelenkát, de azért is, ha használat közben, néhány mosás után, megszürkül valamennyi. Bűntudatos lehetsz a tápszer és a szoptatás miatt is. ("Szegény kisgyerek, biztos éhes, eleget kap enni?") Bűntudat leselkedik rád a fürdőszoba ajtó mögött ("Én mindig langyos vizes vattával töröltem le szegény kis feneküket, nem ezekkel a szörnyű, vegyszeres törlőkendőkkel.") Ott bujkál a fiókos szekrényben. ("Ezek a modern ruhadarabok persze könnyen kezelhetők, de szegény kis fenekük legalább levegőzött a régi tiszta gyapjúholmikban.")
A bűntudat les rád, ha a baba sírva fakad, de ha megvigasztalod, akkor is lecsap ("Elrontod azt a gyereket drágám, hosszú távon neked lesz nehezebb") Bűntudat lapul a konyhában, míg keserves erőfeszítéssel próbálsz kinyitni egy bébiételt ("Hát nem nagyon hasonlít az igazi ételhez, vagy igen?") Ha a baba nyugodtan szemlélődik a kosarában, akkor sem kímél ("Szegény kisöreg, kicsit untat, ugye? Azt mondják, ingerszegény környezetben lelassul a fejlődés ritmusa."), de kajánul megnyalja a szája szélét, ha föltámasztod, hadd nézze mit csinálsz ("Szegény kis hátának nem sok ez? Még olyan puhák a csontjai.")
Csak úgy száműzheted a bűntudatot, ha az anyaság John Wayne-jévé képezed át magad: megkeményedsz, határozottan, öntudatosan, némi megvetéssel szemléled a világot. Hagyod a mamát, hadd mondja a magáét. A másik lehetőség, hogy egyszerűen megnézed a gyerekedet: mennyi mindent rosszul csinálsz, a gyerek mégis TÖKÉLETES. Szeret téged. Majdnem tiszta és éppen nem is olyan éhes. Úgy veszi az életet, ahogy jön. Hogy papírpelenka van rajta, felemás zokni és a kétéves bátyja könyékig feltűrt pulóvere, nem érdekes.*





Tegnap éjjel eszembe jutott a gyerekek születése utáni brutális időszak; az őrült kétségbeesésünk, amikor fogalmunk se  volt, hogy mihez kapjunk, csak az volt biztos, hogy aludni, na azt egyáltalán nem lehet hosszú hónapokig.
Sok mindennel próbálkoztunk akkor, hogy egyikünk se pusztuljon bele az ikrezés élményébe: újabb és újabb menetrendeket eszeltünk ki, beosztottuk, hogy ki mikor etet és hogyan váltjuk egymást és ehhez képest a reflux gyógyszereket mikor kell beadni és mindezt hogyan írjuk fel valahová és valahogy soha semmi nem működött, elcsúszott, a soros etető elaludt, képtelenség volt felkelteni; igaz, hogy az egész ködbe vész, de nagyon kemény időszak volt. 
Szóval volt ez a nagy kínlódásunk, hogy valami rációt vigyünk a káoszba és az őrületbe, de sokszor azért csak az történt, hogy én (órára!) felkeltem kaját gyártani még a gyerekek előtt, Marci pedig félig csukott szemmel, szolgaian követett mindenhová, mert hát ő is akart segíteni szegény, mégse csináljak mindent én egyedül (hahaha - de azért cuki volt, na).
Azért jutott eszembe ez tegnap, mert nagyjából ugyanez történt, csak éppen fordítva: Marcika kettőtől háromig megállíthatatlan, majdnem hányásig fajuló köhögőrohamot produkált, mire Marci azonnal kiugrott az ágyból, vitte a Fenistilt, szívta az orrát, dajkálta, itatta, megmérte a lázát, kilógatta az ablakon, pipáztatta, inhaláltak (! ezen a ponton a szomszédok már biztos a hajukat tépték), stbstb.
Én meg vagy tíz perc elteltével riadtam csak fel, bevonszoltam magam a gyerekszobába, lerogytam ott az ágyra, kicsit elaludtam, majd az orrszíváshoz átjöttünk hozzánk, hogy szegény Lénát ne zavarjuk (nyilván végig ébren volt), a jelenet megismétlődött, bár annyit azért próbáltam közreműködni, hogy félálomban simogattam Marcus haját, meg mondogattam, hogy na, már múlik, nem köhög olyan gyakran. És szégyen, gyalázat, de előző éjjel meg fel sem ébredtem egy ugyanilyen köhögőrohamra. De semmire: se az inhalálásra, se az orrszívásra, se Marcus szenvedő sírására. (És itt szeretném megemlíteni, hogy Marci jófejségéért nem tudok eléggé hálás lenni.)
Ma aztán bűntudattól vezérelve itthon maradtam vele (nem leszek túl népszerű az iskolában, ha Marcusnak hetente lesznek köhögőrohamai a továbbiakban is) és óránként (!) inhaláltunk, próbáltunk együtt aludni (őőő, én aludtam, Marcus elszökött olvasgatni - újabban nem alszik délutánonként, ennyit a délutáni szexről hétvégenként), cukiskodtunk, olvasgattunk  istenem, mennyivel jobb volt, mint egész nap bezárva lenni az iskolába!
Mondanám, hogy nem tudom mitől vagyok így kipurcanva, dehát pontosan tudom: mostanában hat órát is ritkán alszunk, hétvégén itthon komoly munkatábor van, amúgy meg folyamatos a verkli, kiszállás az nincs sosem, az élet tényleg nagyon fárasztó. 
Esti bónuszként letört egy darab egy hátsó fogamból - rám jár a rúd mostanában, háddenem?



* Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák? (Többek között ezt a könyvet olvasom most. Nem rossz, bár helyenként kicsit túltolja ezt a mindent leszaró anya pózt, meg a fordítás is béna időnként és hát az egész könyv kicsit öregecske, de jókat röhögök azért néha.)

16 megjegyzés:

  1. Remélem Marcus gyorsan kinövi ezt a kruppos kórságot... iszonyat lehet. És az is az, hogy ha már egy két alkalommal fel kell kelni éjszaka valamiért az totál kikészíti az embert ha már elmúlt negyven. Egy jó dolgot tudok csak hirtelen mondani, milyen szerencsések vagyunk,hogy nem Ipolytarnócon élünk, ahová minden évben betör az Ipoly és elmossa a fél falut, de ez senkit sem zavar, csak az ott élőket:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kruppos, majdnem asztmàs. Egy kolléganőm azt mesélte, a fia tíz éves koràra nőtte ki:(
      Egy csomó dolog miatt szerencsések vagyunk, ez vilàgos, de az ember önző dög és mindig a sajàt problémàja a legnagyobb...

      Törlés
  2. szegény beteg kisfiad, gyógyuljon gyorsan.
    Most ne érts félre, nem számonkérés, vagy valami, de mertetek szexelni ilyen nagy gyerekek mellett?
    Közben mosolygok, nehogy félre értsd!
    Ó, a fogad, jaj...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őő, persze, merünk szexelni - azt azért kell:) (amúgy is a délutàni szex a legjobb sztem)
      Becsukjuk az ajtót, ennyi a praktikànk. Szerencsére a gyerekek ha alszanak, akkor tényleg alszanak.Jó, hàt vigyàzni kell a zajokkal, de ezt a kompromisszumot vàllaljuk;)

      Törlés
  3. Néha én is úgy érzem, hogy felőlem a világ is összedőlhet, én akkor sem vagyok hajlandó felkelni! Aztán persze mindig felkelek, mert a bűntudat tényleg nagy úr, lassan már nem is tudom, éltem-e valaha nélküle...

    VálaszTörlés
  4. enyhén nagyothallok az egyik fülemre, viszont a halló fülemen alszom. Gyakorlatilag semmi sem ébreszt fel. Egy idő után eldöntöttem, nem vagyok hajlandó bűntudatot érezni emiatt - pláne, hogy az apjuk olyan éberen alszik, mint egy nyúl -, míg a gyerekek kicsik voltak, a kialvatlanságtól még így is úgy éreztem magam, mint egy alvásmegvonással kínzott fogoly Guantanamón.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is folyton be van dugulva a fülem, az közrejàtszik a nemfelébredésben, tuti.
      Tök jó, ha nem érzel büntudatot - én nagyjàból mindig mindenért, utàlatos dolog.

      Törlés
    2. Ezért éppen nem - végtére is papírom van az enyhe halláscsökkenésről, és nem is szeretem, ha valaki a másik oldalamon van, mert nem hallom -, én a türelmetlenségem miatt érzem mindig rosszul magam folyamatosan.

      Törlés
    3. és hogy valami konstruktívat is hozzászóljak, itt óbudán van több sószoba is, hátha jót tesz Marcusnak.

      Törlés
  5. Jobbulást mindenkinek!

    Azért elég jól kihúzták a délutáni alvást. ;)

    Füled be van dugulva? De miért? Úgy nem lehet élni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én miattuk is sajnàlom: tök nyűgösek estére (mondjuk Léna akarna aludni, de Marcus nem hagyja).
      A fülem sok éve màr ilyen bedugulós, én màr megszoktam. Egyszerűen se időm, se energiàm folyton fülmosàsra jàrni és így legalàbb nyugodtan alszom éjjel;)

      Törlés
    2. Na de mitől dugul be?
      Nekem ez a szemét gomba, de van ugye a fülcsepp meg a krém, ha érzem, hogy viszketne megint, csöpp - kenés és imákozás. Párszor már bejött, a dugulásig nem értem el.

      Törlés
    3. hát, gondolom a fülzsír túltengéstől...(gusztustalan, de ez van:)) de, lehet úgy élni, Amerikában vagy egy évig be volt dugulva, mert nem tudtam, hogy milyen orvoshoz menjek, aztán idő se volt elmenni, mindig halogattam, végül Olaszországban most ki egy (roppant undok) fülész (iszonyúan fájt, vérzett is).

      Törlés
    4. Jesszus. Menj el egy jó otthonihoz, lehet csak csöpizni kéne, ha kezd begyulladni. Ma voltam orvosnál, benézett a fülembe is és azt mondta, még mindig kicsit gyulladt. 3 hete jártam a fülészeten! Szóval nagyon makacs tud lenni, de legalább tünete nincs.

      Törlés
  6. Molly, a Szemlőhegyi barlang csodàt művel.Mondjuk ikrekkel nem tudom, hogy tudjátok megoldani. Meg van egy csodás doktornő, homeopátiàs szerekkel. A barlangkùra anno sokat segìtett Lilinek, a doktornő pedig a hùgom kislànyànak. Nàla ki semi alakult vègül az asztma, pedig nagyon ùgy tűnt, ő sem ùssza meg.
    H. Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marcus annyira jól volt az ősszel, meg decemberbe is, hogy azt hittük, kinőtte az asztmakezdeményt, erre most újult erővel tombol. Van egy új "csodagyógyszer", egy rágótabletta, amit most megint szed, ez nagyon jól visszaszorítja az egészet. Sóbarlangba meg mindig készülök menni, csak hát az öt percre lévő oviba is igazi kihívás elmenni, szóval...

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.