péntek, július 30, 2010

nem tudja, tanítja vol. 62910567223

Hááát...érdekes, összetett és nagyon vitatott téma (a nyelvtanulással kapcsolatban egy sor dolgot képtelenek bebizonyítani vagy elvetni), nem is szeretném nagyon boncolgatni, a hosszúzás amúgy sem az én műfajom, viszont tizenegy (jézusom) éves nyelvtanári tapasztalatom azt mutatja, hogy sem a(z állítólagos) nyelvérzék hiánya (vitatkoznék egyébként azzal, hogy nyelvérzéke mindenkinek van; a nyelvérzék valószínűleg szoros kapcsolatban áll a zenei hallással, az is mindenkinek van? Aligha. Jójó, a nyelvérzék ennél nyilvánvalóan jóval összetettebb fogalom, nem is ezzel szeretnék most foglalkozni.), sem a lustaság, sem a rossz tanárok nem adnak egyértelmű magyarázatot arra, hogy az emberek miért nem beszélnek nyelveket.

Akkor miért nem beszélnek nyelveket az emberek? Jó, itt gyorsan álljunk meg, egyeztessük a jelentést: a "nyelveket beszélni" nálam nem a Rigó utcai nyelvvizsga utáni nyöszörgést (sajnálom feleim, az még tényleg ritkán nyelvtudás), meg a facebookon rossz angolsággal leírt édelgő mondatocskákat jelenti, bár én nyelvi fasiszta vagyok, nyilván az én elvárásaim is túlzottak.
A nyelvtudás szerintem azt jelenti, hogy magas szinten, választékos szókinccsel, közel hibátlanul képesek vagyunk kifejezni magunkat egy nyelven; képesek vagyunk az érzéseinket, a hangulatainkat lefesteni, képesek vagyunk árnyalni és ironizálni.
Igen, tudom, ezek hatalmas elvárások, ilyen alapon nagyon kevesen beszélnek nyelveket. És? Mondta valaki, hogy ez nem így van? Szerintem valóban nagyon kevesen beszélnek nyelveket.
Persze, lehet mondani, hogy mi szükség jobb nyelvtudásra, ha megél az ember kevéssel is, lehet mondani, hogy minek a nyelvtan, "úgyis mindent megértenek", sőt, ezeknek a gondolatoknak létjogosultsága is van nyilvánvalóan: nem, nem kell mindenkinek (jól) tudnia nyelveket.

Najó, szóval ott tartottunk (méghogy nem hosszúzok), hogy vajon miért nem beszélnek az emberek nyelveket...tapasztalatom szerint ennek nagyon gyakran az az oka, hogy az emberek az anyanyelvüket sem beszélik ( jól).
Természetesen megint nem arról van szó, hogy sikerül-e a Spar pénztárában odaböffenteni, hogy egy csomag malbit kérek vagy hogy tudunk-e egy mondatban cigányozni a Velveten kommentelve. Hanem itt is a magas szintű nyelvhasználatot kérem számon, a választékos szókincset, az intuíciót, az iróniát, az árnyalatokat, a hangulatok lefestését, az asszociációs készséget, a szövegértést, a helyesírást, stbstb.

És hogy miért nem beszélik jól az anyanyelvüket a legtöbben? Nos, a válasz szomorú és egyszerű: mert a legtöbben nem írnak és nem olvasnak, illetve nem hallanak (hallgatnak) értelmes szövegeket sem a tévében, sem a rádióban, sem az utcán, sem a barátaikkal beszélgetve.
Arról most nem kezdek rettentő okos szónoklatba, hogy ez miért van így, elfáradtam és különben is, én csak egy ostoba várandós vagyok, úgyhogy jó kismamihoz illően megyek, nézegetem kicsit a pocim a tükörben.

(morogva el)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.