csütörtök, december 15, 2016

"Reading is dreaming with open eyes"

Ma volt az ovi karácsony és meg kellett állapítanom, hogy két év Amerika ide vagy oda (amikor a gyerekek egész nap szó szerint csak engem hallottak beszélni; na jó, olvasni inkább), kábé az én gyerekeim beszélnek a legjobban. 
Megdöbbentően beszédhibás viszont nagyon sok gyerek (de a nagycsoportosok közül páran kifejezetten durván), úgyhogy titkon azért megveregettem a vállam: mégiscsak volt értelme két és fél éven át napi nyolc órában olvasni! (Valójában persze nem tudom, hogy tényleg hasznos volt-e, abban mondjuk biztos segített, hogy a gyerekek szó szerint órákig tudnak mesét hallgatni és ha belekérdezek a sztoriba mondjuk úgy másfél óra után, egyértelmű, hogy frankón értik is, hogy miről van szó.)
Egyébként meg mindegy is mi mire jó, olvasni csodás és azt akarom, hogy ezt a gyerekeim is tudják. 

Sokszor eszembe jut a könyvekkel kapcsolatban egy gimis sztori: volt a gimiben egy évig egy helyettes magyartanárunk (ő beszélt le a magyar szakról, haha), akit azóta is bűnösen imádok, na és ő hozott harmadik év végén nekünk egy nagyon hosszú könyvlistát. Miután kiosztotta, azt mondta: ha ezeket nem olvassák el, hülyék maradnak, majd távozott. 
Sokáig őrizgettem a listát, egy csomó mindent el is olvastam róla, de valamelyik költözésnél sajnos végleg elkeveredett, úgyhogy valószínűleg némileg hülye maradok most már.

9 megjegyzés:

  1. Nekem is megvan az en sajat listam :)) meg egy masik lista arrol, amit meg feltetlen el kell olvasnom...

    VálaszTörlés
  2. Viktor szuleteseig en is atom buszke voltam magamra, hogy Leda milyen gyonyoeuen, valasztekosan beszel. Aztan itt van a ket es fel eves occse, aki negyedannyi szot nem mond meg, es foleg babaul beszel, pedig ugyanugy beszeltem hozza, olvastam, verseltem, enekeltem neki. Masfel eves koraban, amikor meg szinte semmit nem mondott, kicsit osszementem, amikor rajottem h ez nem rajtam mulik. Viszont azt imadom h meg mindig Zetün-nek hiv, pedig mar ki tudja mondani h anya.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, de én kapàsból két gyerekkel csinàltam tök ugyanazt, kvàzi kísérleti jelleggel és bàr minden màsban nagyon különböznek, a beszéd és szövegértés terén nagyon hasonlóak, szóval azért gyanús, hogy a külső hatàsokra is szükség volt ehhez.
      Biztosan természetesen nem tudhatom - meg ahogy írtam is, nincs jelentősége, inkàbb ironizàlok a vàllveregetéssel -, hiszen simàn lehet, hogy ebben nagyon hasonló a genetikàjuk.
      A beszédindulàs szerintem egy màsik sztori, az én gyerekeim két éves koruk utàn pàr hónappal kezdtek beszélni (egyszerre, pedig nagyon különböznek- itt megint gyanús, hogy a környezeti hatàsok is fontosak voltak) és szerintem nem igazàn függ össze a későbbiekkel (vagyis nàlunk biztos nem), hiszen öt évesen elkezdtek olvasni (egyszerre, màr megint) és tényleg nagyon jónak tűnnek ezen a téren.

      Törlés
  3. Gratulálok szép beszédű gyerkőceidhez!
    Olvastam rengeteget, ma szinte semmit - magamnak, kiürül a fejemből valahogy.
    (Talán fáradt vagyok.)
    Unokáknak sokat mesélek - Léna, még nincs három éves, most Pettsonék a kedvencei. Három könyvet is elfogyaszt egy nap. Bámulatos a szókincse, bölcsész szakon végzett apja is felkapja a fejét mondatszerkesztésére.
    Csoda gyermekek, a nagyok is nagy meserajongók, az én fejből meséimet is szeretik, főleg a főszereplők - krampuszok - miatt.
    A magyar nyelv meg egyszerűen gyönyörű, szerelmese vagyok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én igyekszem mindig nagyon sokat olvasni, nekem az olvasàs a fő stresszoldóm.

      Törlés
  4. Ó, az én ikreim szörnyű beszédhibával kezdték még a nagycsoportot is, de az akkor elkezdett heti két logopédiai foglalkozás hatására pár hónap alatt az összes hangjuk kitisztult (cca. 12-13 hang). A fiam ellenben tisztán, érthetően beszél a kezdetek óta. Mindhármuknak ugyanannyit (rengeteget) olvastam/olvasok. Én mindig azt gondoltam, hogy az ikerségük miatt beszéltek így - korán kezdtek el folyékonyan beszélni és bár senki sem értette őket (gyakran én sem), ők egymást a kezdetektől értették.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na tessék, ikerkísérleteink eltérő eredményeket hoznak;)
      Az én gyerekeimnek nem volt sajàt nyelve, nyelv nélkül is remekül szórakoztak, legalàbbis úgy tűnt.
      Egyébként érdekes, hogy sok mindent egypetéjű ikrekkel vizsgàlnak, mert az ikerség miatt sokszor egészen speciàlis viselkedésformàk alakulnak ki.
      Nekem az a furcsa az ovis beszédhibàsoknàl, hogy évek óta hallom őket nagyon rosszul beszélni és évek óta jàrnak logopédushoz is,hallható eredmény nélkül.
      Akkor most mi legyen a konklúzió? Minden csak a géneken múlik? Kétségtelen, hogy most ez a trend...

      Törlés
  5. Én nem tudom ez pontosan min múlik, de nekem volt két tökéletesen tisztán beszélő gyerekem, és aztán a harmadik meg meglehetősen pösze lett. Pedig ugyan azt a mintát kapták. Mi is rengeteget olvastunk, a lányom pl. 2 évesen is képes volt akár 3-4 órán át is mesét hallgatni (én már nem bírtam torokkal...), rengeteget énekeltem, verseltünk, de a harmadik mégis pösze volt. 2 évig járt logopédiára, és egészen jól kijavult, mondjuk ez kemény küzdelem ám és sziszifuszi munka, otthon is bele kell feccölni az energiát, és néha ha nagyon fáradt ma is bepöszít.
    A másik dologra példa, hogy nekem anyukám magyartanár, tehát gondolhatod, hogy milyen példát kaptunk olvasás, könyvek tekintetében. :) Iszonyatosan sok könyvünk volt, és rengeteget is olvatak nekünk a szüleink. Én és a nagyobbik tesóm rengeteget is olvastunk gyerekként és felnőttként is, a kisebbik öcsém viszont nem olvasott, és most sem olvas, max. szakkönyvet. Pedig neki már nem csak a szüleink, hanem mi, a tesói is olvastunk. Szóval számomra ez rejtély.

    VálaszTörlés
  6. Amikor Flór a középsős volt, kb, ugyanezt a bejegyzést írtam, annyira megdöbbentem, hogy a középsős korosztályból kb. ketten, ő és egy másik kislány beszélt érthetően a csoportban. Akkor azt mondta nekem az ovónéni, hogy a gyerekek nem csak azért beszélnek rosszul, mert nem beszélgetnek velük eleget, vagy mert nem elég jók a képességeik, hanem már a beszéd hallásuk sem jó, sokat vannak zajban és rosszul hallják és tanulják meg eleve a hangokat. Nekem a fiam két évesen tanult meg beszélni, klasszikus baba nyelvvel kezdte, volt, hogy szótárazni kellett neki, de aztán ügyesen és hibátlanul haladt, a lányok meg egy évesen már énekeltek, előbb csak dallamokkal, majd szavakkal és nagyon gyorsan és tisztán beszéltek mind nagyon hamar viszont csak 14-16 hónaposan kezdtek járni, míg a bátyjuk 11 hónaposan. Szóval más ütemben fejlődtek. Most azt tapasztalom, hogy az elsős gyerekek közül csak egy kettő beszédhibás más, szóval azért biztosan használ a logopédiai kezelés:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.