csütörtök, december 01, 2016

szomorú

Úgy tudom néha sajnálni magam, mikor ilyen kicsi vagyok és szerencsétlen, na meg szó szerint elanyátlanodott. Tegnap este végre kijött belőlem az óriási feszültség és bőgtem egy jót, míg zuhanyoztam (sajnos úgy érzem, hogy annyira tehetetlen vagyok a helyzettel szemben, hogy nincs más eszközöm) - nem tudok a családom előtt sírni, ez valami speciális vonás lehet nálunk a nőknél, bár nem feltétlen jó. (Az anyámat egyszer láttam sírni, már felnőttként, iszonyúan megdöbbentem.)
Eszembe jutott ráadásul a szörnyű, majdnem teljesen álmatlan éjszakám alatti szörnyű álmom is: az anyám meghalt, menni kell a temetésére, de én nem tudok/nem engednek/nem sikerül (ez nem világos így utólag) és csak zokogok, mint a záporeső. 

Hogy értsétek is, miről van szó (bár kifejtettem ezt már részben, de akkor a konkrét panaszokkal együtt, ez meg a globális érzésem az üggyel kapcsolatban): az osztály, amiben a legtöbbet tanítok (aka minden nap, van, hogy kétszer is), úgy érzem, hogy utál, vagy legalábbis nem akar elfogadni, panaszkodik rám - és már a szülőket is bevonták ebbe a szuper hadjáratba - és egyszerűen nem tudok rájönni, hogy mi a bajuk, sőt, arra se, hogy mi a megoldás. Szóltak, hogy ezt meg azt változtassam meg, bejöttek az órámra többször, oké, megváltoztattam amit kellett, állítólag jól, semmi hatás. 
Pofákat vágnak, hülyeségeken röhögnek órán (úgy értem rajtam), nem köszönnek, bunkók, beszólogatnak és nem értem, hogy mit csináltam, amitől ennyire nagy az ellenségesség. 
Nyíltan persze semmit nem mondanak - na én ettől meg egyszerűen hányok -, de csak úgy süt belőlük az elutasítás. Persze ahogy létezik zsigeri ellenszenv két ember között, úgy létezhet ez nyilván tanár-diák viszonylatban is. Azt képzelem, hogy az ilyesmit egy-két ember elkezdi gerjeszteni és aztán megdagad és egyre nő és a hangulat végül átragad mindenkire. 
Gondolhatjátok, mennyire élvezem a tanítást, mióta ez megy. Próbáltam nyitni a szülők felé, írtam egy levelet és leírtam benne, hogy tudok róla, hogy panaszkodnak rám, igazgatóhoz mennek, stb, igyekszem változtatni a problémás pontokon és kérem, hogy ha bármivel gondjuk van, jöjjenek be, beszéljünk, stb. Egyetlenegy, bazmeg, egyetlenegy sem válaszolt. Innentől passz, hogy mit csináljak. A többi osztályban nincs ilyen gondom, soha még ilyesmivel nem találkoztam. Az valószínűleg nem segít egyébként, hogy én minden rezdülést megérzek embereken, az összes hangulatváltozásukat pontosan követem, na meg valójában egy mimóza vagyok és ez a két dolog így együtt, hát...nem segít a túlélésben, hogy őszinte legyek. 
Vastag bőrt kell növeszteni egy tanárnak, mondaná mindenki. De nem biztos, hogy szeretnék úgy élni, hogy nap mint nap sugárzó utálat közepette erőltetek valakikre valamit, csak azért, mert elvileg ez a munkám. 
Ezzel az erővel lehetnék kalauz is, hát nem?




Update: Hohó, dehogynem kaptam választ: ma érkezett. A szülők követelik benne, hogy részletesen mondjam el, hogy miből lesz a dolgozat, merthogy ők annyira aggódnak. Én nem is értem miért maradtam úrinő, de komolyan. Ez egyszerűen szörnyű és sajnos nem tudom hova vezet...

49 megjegyzés:

  1. molly, annyira átérzem (én is bőgtem már a zuhany alatt hasonló érzésből, de nem is ezért), és csak azt tudom erre az osztályosdira mondani, hogy a fiatal gyerekek lázadnak és hülyék. :D
    emlékszem, a saját osztálytársaimra, ha egy tanárnál valami nem tetszett, a kemény mag a szájára vette, és aztán ciki volt nem nem utálni azt a tanárt.
    próbáld meg ignorálni, kizártnak tartom, hogy rossz tanár lennél, valószínűleg rossz osztályt fogtál ki. :/

    let go. vissza fognak még sírni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, próbálom leszarni, csak az az érzésem, hogy az egész egyre rosszabb lesz. Eddig nem tűnt úgy, hogy rossz tanár vagyok, de most nagyon igyekeznek meggyőzni az ellenkezőjéről, elég szar érzés. Nem vagyok hibátlan, ez biztos, de hogy ennyire nagy baj lenne velem...

      Törlés
  2. és nagyon köszönöm az együtt érzést, most eléggé fel vagyok dúlva, rám fér.

    VálaszTörlés
  3. Óh, a jó öreg magyar mentalitas 😊 Egyebkent amikor en ilyen szituacioba kerulok, mindig azzal zarom le a temat magamban, hogy egyszeruen azert akarnak engem lerombolni (lehet kicsit sulyos szo), mert tobb vagyok naluk és félnek. Félnek hogy kiderul: semmit nem érnek. Ezert gyorsan tamadnak: elpusztitani mindent, ami nem all be a sorba. Teljesen ôsi ösztön, az immunrendszered is így mûködik. Sajnalatos tény, hogy sok ember megragadt ezen a szinten. Szoval probald meg igy nézni, hogy az igazi legmelyebb motivaciójuk a félelem, hogy felejük kerekedsz mert te jobb vagy. 😊És végul: ugyis lelepsz, akkor meg nem mindegy mar? Ilyenekre pocsekolni az energiad, hogy önostorozol, meg rágódsz. :)

    VálaszTörlés
  4. Elhiszem, hogy olyan vagy, aki magában keresi először a hibát. De ha hosszas keresés és változtatni próbálás után sincs javulás, akkor tényleg nem te csinálod rosszul. Sőt, a blogbeli önreflexiók alapján nagyon is jó tanár lehetsz.

    VálaszTörlés
  5. Évi: persze, le kéne szarni, de nagyon rossz érzés, főként, hogy mindig meggyőződésem volt, hogy jól csinálom, amit csinálok. Meg az egész helyzetet rohadt igazságtalannak és méltatlannak érzem.
    hobelevanc: én próbálom nem személyesen venni, de az igazságérzetem lázadozik és iszonyúan felháborít, hogy nekem ebben a helyzetben biztos nem lehet igazam.

    VálaszTörlés
  6. Molly,
    Most sietek nem olvastam el csak az elejét.
    Én nem mint tanár hanem mint volt diák belegondoltam ebbe. Mi lenne ha egyik órán azzal kezdenéd hogy leülsz és őszíntén elmondod hogy te úgy érzed hogy nem szeretnek téged pedig mekkora rákészüléssel, odafigyeléssel tanítod őket és téged ez szomorúvá tesz. Próbálják meg elmondani, hogy megértsd hogy mi a probléma.
    Szerintem meg fognak döbbenni mert még kicsik.
    Én egyébként jártam így főnökként hogy az osztályom egy időben egy kollegina felszítására lázadást kezdett ellenem (ez még durvább gondold el hogy nem haladtak az ügyek meg hülyeségeket mondtak az ügyfeleknek). Előjöttek a problémáikkal és kb. egyikre sem volt megoldás. Szépen elmagyaráztam de meghallgattam az összes baromságot.
    Utána jobb lett. Egy darabig. Aztán az adott kollegina elment szülni és huss minden rendbejött nap alatt. Úgyhogy biztos van valami hangadó itt is, hátha kiderül.
    Amúgy nekem nagyon furcsa hogy egy angoltanár ellen van lázadás azért ez mégsem matek vagy fizika, meg lehet tanulni bizonyos szinten.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is az őszinteség híve vagyok, de megparancsoltàk, hogy erről egy szót se szóljak a gyerekeknek. Én azt gondolom egyébként, hogy egy-két gyerekről van szó, ők - és kedves szüleik - keltik a hangulatot. Mondjuk az tény, hogy pl testületileg nem köszónnek nekem ezek a gyerekek a folyosón, nagyon durva.

      Törlés
    2. Jaaa, hogy megparancsolták? Szuper. De jó ez a suli basszus.

      Törlés
  7. Na most végigolvastam. Irígylem ezeket a szülőket hogy ez a legfőbb gondjuk, hogy miből lesz a gyereknek dolgozata.
    Ezek szerint itt minden családnál minden rendben, szuper állások, sok szabadidő, nincs lakáshitel, nincs betegség, nincs veszekedés, bosszankodás, kedvesek velük a Tescoban, nem kapnak defektet, nem kell órákat sorban állniuk a postán, a gyerekek anygalkák, van legalább 8 nagymama és ingyen jön a bébiszitter, a takarítónőjük az ágy alatt is porszívózik, a gyerek megeszi a karalábéfőzeléket, anyuka a legjobb formájában van nem öregszik, apuka most vett Porschét. Csak az a fránya angol doga, az felboríthatja az egész idillt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fella, ez jó:D nekem az volt egyébként az első gondolatom, hogy azt vàlaszolom neki, hogy go get a life...

      Törlés
    2. Fella :D Tök jó, amit írtál. :)

      Törlés
  8. Molly, jaj, annyira sajnálom. De nagyon jól elemezed a saját helyzetedet, biztos túljutsz ezen is. Ella meg a többiek olyan jó tippeket, ötleteket adtak feljebb. Fura, hogy pont egy fiatal és jófej (azért ismerlek valamennyire :)) tanár ellen lázadtak fel. Nem tudod, ki lehet a hangadó? Amúgy vannak közöttük szimpik? Kitartást!

    Ella: az ágy alatt is porszívózik, haha, ez jó :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem értem, eddig kevés kivétellel kifejezetten szerettek a tanítvànyaim, teljesen meg vagyok döbbenve.

      Törlés
  9. Van egy szociálpszichológiai tétel (van több is, de most ez jutott az eszembe), ami arról szól, hogy hogyan lehet megszelidíteni az ellenséget. Ez nem annyira csoportra, mint eyénre vonatkozik - de sztem csoportban is működhet - vagy esetleg ki tudhatod választani, hogy kik azok a gyerekek az osztályban, akiken kipróbálod.

    A módszer a kognitív disszonancián alapul és azt mondja, hogy ha látod, h vki utál vagy nagyon ellenszenvez veled, kérj tőle egy ki segítséget vagy szívességet. Akkorát, ami elég kicsi ahhoz, hogy ne legyen teljesíthetetlen (és legyen kicsit szokatlan (az általános szitukhoz mérten), meg egzaktul mérhető, hogy megtette-e - teszem hozzá én - tehát az, hogy maradjon csendben már egy kicsit, az nem jó) - de mondjuk az, hogy az utolsó órára a szünet előtt hozzanak kekszet (személyesen vki, nem úgy általában), vagy teafiltert, vagy filmet - szóval, ami amúgy nem az órák része, de nem is túl megterhelő nekik (vagy hogy legyenek szívesek rajzoljon mindenki Lénának egy mikulálsos rajzot, mert olyan füzetkére vágyik, amit a mikulás rajzol neki személyesen) - akár oszthatsz ott ki papírt, hogy lécci, a kislányomnak rajzoljatok, összefűzöm neki könyvvé (vagy mittudomén)

    és ha megteszik, akkor érzelmi szinten az játszódik le bennük, hogy tettem egy szívességet vkinek, akit utálok... de miért is tettem meg akkor a szívességet neki? azért, mert nem is utálom

    pszichopatákkal nem működik, az exfőnököm immunis az ilyesmire - de másokkal működik - és csak nem mindenki pszichopata ott sem...

    ugyanígy kérhetsz segítséget a szülőktől, hogy segítsenek neked, hogy meglephesd a gyerekeket (vagy hogy javasoljanak jópofa illusztrációkat a dolgozathoz)

    drukkolok - és ne sírj sokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezt ismerem, na majd esetleg...bàr nem tudom mennyire van kedvem küzdeni a kegyeikért.

      Törlés
    2. hát, inkább saját jó napjaidért, mint őértük - ha otthagyod a sulit, nem érdemes, csak ha maradsz

      Törlés
    3. Nem maradok, csak egy darabig még így is bírni kell. Meglátom majd - az a baj, hogy büszke is vagyok...

      Törlés
  10. Elkepzelni sem birom, hogyan tudna teged valaki utalni. Jo, mondjuk en az elmult tiz ev alatt kifejezetten megszerettelek (amennyire ez lehetseges ugye igy virtualisan), na de mi osszetetuk volna a ket kezunket anno, ha olyan tanarunk lett volna, amilyen te lehetsz, es most csak abbol indulok ki, hogy szereted a nyelvet es ismered a modszertart, meg van benned akarat es elszantsag hozza. Nem ertem, megis mi kellene meg nekuk? Nekem nem lenne ennyi turelmem, nem veletlenul nem akartam soha tanar lenni, ketteharapnam, es egyben nyelnem le oket :))
    Ne busulj na, a te ertekedet nem nehany ember visszajelzese adja, nem is rajtuk merheto le. Ne hagyd, hogy ennyire melyen a lelkedbe masszanak. Onmagadban draga es becses vagy, akkor is, ha selyemhernyokat kezdesz holnaptol tenyeszteni, nem pedig sok halatlan es neveletlen gyermeket tanitasz, akik annyira eretlenek meg, hogy keptelenek meglatni, milyen nagy kivaltsag eleve a lehetoseg, hogy tanulhatnak, nem beszelve arrol, hogy olyantol tanulhatnak, aki kepes es hajlando partner lenni ebben, odateszi magat egeszen.

    VálaszTörlés
  11. Szerintem FEllának igaza van. Mit veszíthetsz ha őszinte vagy? Ha tovább mérgesedik a helyzet nem szabad ott maradni, de legalább így tudod, hogy te mindent mentettél. Amúgy is micsoda dolog már, hogy ilyesmit tiltanak, és mit csinálnak, ha megteszed, kukoricára térdeltetnek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván beszélhetnék róla, de fogalmam sincs hogyan..."úgy halottam, hogy szerintetek rossz tanár vagyok, gyerekek. Kifejtenétek ezt részletesebben?" Őőő, hát nem tudom.

      Törlés
    2. Kb. így képzelem:
      Sziasztok gyerekek! Mielőtt elkezdenénk a mai órát szeretnék valamit elmesélni nektek.
      Tudjátok én azért lettem tanár mert szeretek tudást átadni, annyira örülök mikor egy tanítványom megért valamit, megtanul valami újat, mikor büszke lehetek egy osztályra mert látom hogy jól fejlődnek.
      Tudom hogy ebbe az iskolába elkötelezett/szorgalmas/céltudatos/akármi gyerekek járnak, hiszen és úgy örültem hogy ide jöhetek tanítani.
      De egy ideje már szomorú vagyok mikor hozzátok jövök be órát tartani mert úgy látom/érzem/hallom hogy nem vagyunk egy hullámhosszon. Nagyon sokat agyalok, töprengek azon hogy min változtassak, és most tőletek kérek tanácsot. Mi a baj fiúk, lányok? Mi nem stimmel?
      Ez most egy nagyon hirtelen draft, fogalmam sincs hogy milyen stílusban beszélnek ma a gyerekekkel (rémlik hogy hetedikesek?). Talán mivel még nem gimisek (de ha rosszul emlékszem és ez már a 9-12 gimi akkor lehet bukott az egész) nem fognak bunkóságokat beszólni neked hanem genuinely meglepődnek, hogy mi van? a tanárnőnek is vannak problémái? ő szomorú?

      Törlés
    3. Nekem volt egy olyan tanárnőm általánosban (a román tanárunk volt amúgy és román is volt, tehát mondjuk azt hogy alapban utáltuk) aki egy órán ahol sokan rendszeresen neveletlenkedtek, ökörkdtek, elmesélte nekünk a saját életét. Hogy cukorbeteg és hiánycikk az inzulin (Románia ugye), hogy 4 gyereke van akiket egyedül nevel és szeretné őket felnevelni de bármikor meghalhat ha nem szerez gyógyszert idejében, stb.
      Akkora döbbent csend volt. Én nem mondom hogy uána mindenki tanulta a románt mint állat de olyan respektje lett a tanárnőnek hogy csak na.
      Csak azért mert a kis szaros 13 évesek rájöttek hogy hoppá a tanár is egy ember.
      Pedig mi nem voltunk akkoriban még úgy elkényeztetve korántsem mint a mai gyerekek (ez kb 86-87-ben lehetett).

      Törlés
    4. Milyen jó kis beszéd:) szerintem mindanának egyébként gonosz dolgokat sajnos, de majd istom előtte:D
      Amúgy én pont arra gondoltam, hogy mennyire meglepődnének, ha egyszer elmesélném, hogy mostanában esténként miattuk sírok.

      Törlés
    5. Nem, a sírást nem szabad elmondani mert az a gyengeség jele. Ahogy nem szabad sírni sem kollégák, vagy főnökök előtt (vagy pl. kórházban szülés után ugye - tanulva az én példámból).
      Itt csak arról van szó hogy te szakmailag odateszed magad de úgy érzed nem működik velük és ebben kérsz tanácsot tőlük.

      Törlés
    6. Dehogy mondom el, vicceltem csak.
      Igazából nem csinálnak semmi durvát, hacsak az nem durva, hogy nem őszinték és a szüleiknek nyavalyognak rólam, akik aztán rohannak az igazgatóhoz.(Szerintem ez mondjuk nagyon gáz.) Nagyjából dolgoznak órán, de mégis van valami, ami miatt azt érzem, hogy nem tudunk együtt működni, hogy nem bíznak bennem, hogy nem fogadnak el (levegőnek néznek pl a folyosón - én ezen teljesen ki vagyok akadva. Annyira, hogy be se szólok, még keresem a szavakat.)
      Ezen a héten mondjuk elég jó óráink voltak, de kicsit aggódom, hogy ezt csak én érzem így és ők már úgyis leírtak, aztán bármit csinálok az szar. Sajnos szerintem ez létező jelenség.

      Törlés
  12. Na, hat attol h a lelkedre veszed, latszik, h mennyire lelkiismeretes vagy.
    Nalunk az a tanar, akit "kiutaltak" bevezette a kokemeny szamonkeres-terrort. Es pont leszarta h ettol meg jobban utaltak.
    Probalj meg kemeny lenni es nem meghajolni. Vedd meg magad, en biztos vagyok benne h jol csinalod a dolgod. Nem neked kell bizonyitani hanem nekik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem, csak elég törékeny az önbizalmam, ami engem is meglep: eddig azt képzeltem, hogy teljesen felkészült vagyok szakmailag.

      Törlés
  13. Különben pedig mindenkinek nagyon köszönöm a kedveseket, jól esik:)

    VálaszTörlés
  14. No, hat azt igazan nem hiszem, hogy rossz tanar lennel. Emlekeim szerint a rossz tanarokbol inkabb hulyet csinaltunk, nyilt ellenallast es gyuloletet az emberileg tragya tanarok kaptak, de nem gondolom, hogy te az lennel. Valoszinu, hogy az egyik hangado kolyok tyukszemere lephettel, esetleg egyik szmk anyuka nem szimpatizal veled, mert tul csinos/okos/egyeniseg stb vagy, netan volt valami felreertes. Egyebkent jo taktika lehet a "tanar mint ember" temakor taglalasa, esetleg az osztalyfonokuket is fel lehetne kerni egy kis medialasra. Vagy valaszd le a falkatol a leggyengebbet es latvanyosan nyeld le keresztben...�� Vegso bolcselkedeskent: ne csuggedj, egy osztaly miatt nem eri meg, hogy minden nap gyomorgorccsel menj tanitani. Foleg, ha latod a veget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, a ket kerdojel egy szmajli!

      Törlés
    2. Igen, én is azt beszéltem meg magammal, hogy ha ez van, hàt ez van. Szarul esik, de remélhetőleg hamarosan elmúlik. Nem hiszem, hogy bevonom ebbe a gyerekeket, a szülők baszakodàsa így is elég idegesítő és éppen elég.

      Törlés
  15. Bőgd ki magad!
    Ja ez már megtörtént...
    Orcára szép színek, mosoly, ilyesmi.
    Kedvesség.
    Vagy fapofa.
    Keménykedés semmiképp!

    Szóval: A fiam gimis osztálya 30 lány, két szem fiú. Négy éven át mindent bojkottáltak - két osztályfőnök karöltve gyötrődött, minden hiába.
    A két peda kedves volt, és tehetetlen mi is csak bámultunk, hogy mi a fene.
    Se osztálykirándulás, se programok, se kedv, se semmi.
    Ez volt. Nem értették, nem értettük.
    Van ilyen!
    Éld túl!!!

    VálaszTörlés
  16. De egyébként mi az amit konkrétan csinálnak? Testületileg nem csinálják meg a házifeladatot? Vagy többen felállnak és kimennek óráról? Vagy nem tudom dobálnak a tábla felé radírokat?
    Ilyen esetekben nem lehet nekik 1-est adni? És újra és újra?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. fent válaszoltam erre is, de azért itt is elmondom:
      Nagyjából dolgoznak órán, de mégis van valami, ami miatt azt érzem, hogy nem tudunk együtt működni, hogy nem bíznak bennem, hogy nem fogadnak el (levegőnek néznek pl a folyosón - én ezen teljesen ki vagyok akadva. Annyira, hogy be se szólok, még keresem a szavakat.)
      Ezen a héten mondjuk elég jó óráink voltak, de kicsit aggódom, hogy ezt csak én érzem így és ők már úgyis leírtak, aztán bármit csinálok az szar. Sajnos szerintem ez létező jelenség.

      Törlés
    2. Konkluzióként én részemről annyit tudok mondani, hogy ha úgy érzed megéri/segít akkor gondold végig ezt a megbeszélést a gyerekekkel.
      Ha meg nem ér annyit az egész mert úgyis el akarsz men, akkor próbáld meg azzal vígasztalni magad hogy ez a fajta viselkedés sajnos minden munkahelyen előfordul. Kollégák, beosztottak, ügyfelek rendszeresen lázadoznak bizonyos esetekben és ha nincs az embernek támogatója (főnök vagy esetleg több kolléga) akkor menni kell onnan.
      Simán lehet csak a kémia hiánya. Nekem rendszeresen volt olyan hogy egy ügyfél kiakadt X ügyintéző viselkedésén (jogtalanul) átraktam egy másik referenshez attól meg odavolt mert szimpi volt neki.
      Nyilván egy iskolában ezt nem ilyen egyszerű megtenni, pláne ha az igazgató nem áll melletted (ami fura mert ha nem jól tanítanál akkor vajon miért vett fel oda, hmm?) akkor veszett fejsze.
      De ha jól kipanaszkodod magad már az is valami.

      Törlés
    3. hát, most az van, hogy szóltam az igazgatónak, ő azt akarja, hogy üljünk le együtt és beszéljünk a szülőkkel, remélem a pártomat fogja majd, ha ez megtörténik egyáltalán. Nem akarok ebből túl nagy ügyet csinálni, mert tényleg úgyis elmegyek, csak hát erről csak én tudok, na meg most már az igazgató is - ha a szülőknek belengetnénk, akkor meg az lenne a baj...hiába vagyok szar tanár, mégiscsak jobb mint a semmi ugye;)

      Törlés
    4. igen, szerintem is lehet kémia az osztály és a tanár között, tegnap többen mesélték, hogy nekik is volt már ilyen gondjuk, csak hát én még zöldfülű vagyok ebben a műfajban...meg tényleg nem találkoztam még ilyesmivel, mindig népszerű voltam minden helyen, ahol tanítottam.

      Törlés
  17. Molly, a megbeszeles tenyleg bevalik. Es az is, ha megosztod veluk az erzeseidet. Volt egy iszonyat osztalyom. Nem lehetett toluk tanitani. Aztan egyszer elsirtam magam, mert Evetket epp asztmarohammal vitte el a mento ejjel. Es elmondtam nekik, mennyire kivagyok....onnantol "szarnyaik ala vettek
    ". (HK)

    VálaszTörlés
  18. en csak most értem ide, de úgy sajnálom, Molly!
    remélem sikerül átvészelned valahogy!

    VálaszTörlés
  19. Ha tényleg és hamar elmész, akkor már ne agyalj ezen. Másrészről én minden intelligens elmét lebeszélnék arról, hogy a magyar közoktatás terepén sertepertéljen. A közoktatás olyan, mint a Mátrix, semmi sem az, ami annak látszik, és nem úgy működnek benne a dolgok, ahogy a normális életben (és a normális munkahelyen). Egy átláthatatlan és irracionális rendszer, ami a hatalom alkotott (nem szakmai, tehát nem tiszta, nem világos és érthető alapon), és amit a hatalomnak behódoló, önállóan minimális szinten sem gondolkodni képes SZERVILIS emberek alkotnak és működtetnek. A kollégáid, a diákok és a szülők valószínűleg megérezték rajtad, hogy te nem passzolsz ebbe a sablonos rendszerbe, kilógsz a sorból, és most beindult a kavarás. Szörnyű lehet most neked. Menekülj, amint lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom...folyton azon gondolkozom most, hogy de mi van, ha igazuk van és egyszerűen rossz tanár vagyok?

      Törlés
  20. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  21. Arról nem esett még szó, hogy hányadikosok a gyerekek?
    A hatodikosok és a hetedikesek borzalmasak tudnak lenni, nálunk a nagylányomék osztálya hatodiktól nyírja a kémia tanárt, akit addig szerettek amíg csak szakkört tartott,aztán jött a tantárgy a pocsék könyvvel és a számonkérésekkel és Z. bácsi azóta nem állhat meg előttük. Volt már emiatt szülői is, de értelmetlenül. Ha Z. bácsi kemény, számonkér és rossz jegyeket osztogat akkor tovább megy a balhé, ha szórja az ötösöket csend van. Kapjanak sok potya ötöst ( házira, megtanult szövegre, fogalmazásra, reprezentációkra ) és szeretni fognak. Ja, nagyon díjazzák az öt piros pont= pici csoki-t is:) Az olaszt emiatt imádják nálunk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hetedikesek, épp ma volt velük egy újabb horror órám. Azt hiszem, eljutottunk a totális háború állapotába.

      Törlés
    2. különben meg itt csak az ötös motiválja őket, borzasztó. ha azt mondod, ötöst kap érte, akkor dolgozik rendesen. ha nem mondasz semmit, csak megdicséred, akkor szarik bele, esetleg gúnyosan mosolyog.

      Törlés
    3. Hetedikesek- itt a válasz, nem veled van a baj tényleg! Adj nekik ötösöket "oszt kész", kenyerezd le őket és hagyjanak élni!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.