csütörtök, december 15, 2016

“Those who can't do, teach. And those who can't teach, teach gym.” vol. sokezer

A hetedikeseknél elszenvedett sérelmekért azért nagyban kárpótol, mikor bemegyek az egyik ötödikes osztályba és örömtáncot lejtenek, amint kiderül, hogy én fogok helyettesíteni, plusz a másik csoport tagjai - akiket nem én tanítok - könyörögnek, hogy hadd járjanak inkább hozzám második félévtől. 

9 megjegyzés:

  1. :-))
    Ottvalami személyes probléma lehet (a hetedikben). Valamelyik fő hangadó kislánynak nem vagy szimpi.
    Totálisan hagyd figyelmen kvül a dolgot.

    VálaszTörlés
  2. Most kicsit lenyugodtak a kedélyek, de azért nem vagyunk igazán jóban sajnos. Még mindig nem értem a dolgot, de mibdegy is valószínű...

    VálaszTörlés
  3. Engem az képeszt el ebben a történetben, hogy az iskola vezetése nem ismeri fel, hogy itt mobingról van szó és nem teszi meg az ilyenkor szükséges intézkedéseket. Jobb helyeken ugyanis mindenféle vezető ki van képezve rá, mit kell tenni ilyen esetekben, hiszen a munkáltatónak a munkavállalók irányába felelőssége van: köteles egészséges munkahelyi körülményeket biztosítani. A mobbingról rég tudjuk, hogy veszélyes, betegít és megvannak a módszerek, hogyan lehet leállítani.
    Jó, tudom, az Magyarország, ahol fel sem merül az ilyesmi, nemigen szokás tanulni másoktól.
    Rémes, na.
    Molly, nem benned van a hiba: bárkivel megtörténhet, bárki lehet mobbing áldozata.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, szerintem felismernek ők sok mindent, csak az a helyzet, hogy ma Magyarországon az iskolák elég nagy mértékben a szülők pénzére támaszkodnak (máshogy szerintem már rég összeomlott volna az oktatás) az alapítványaik által.
      Ahhoz viszont, hogy a szülők megfelelően tejeljenek, fontos, hogy mindig nekik legyen igazuk, akkor is, ha nem. Szerintem egyszerűen erről van szó. A tanárt ímmel-ámmal megvédik, de muszáj úgy csinálni azt is, hogy még mindig tetsszen a szülőnek a végkifejlet.

      Törlés
    2. Értem.
      Ha nem tiszták a hatáskörök vonalai, az még rémesebbé teszi a dolgokat.
      A tisztelt szülőnek is az lenne az érdeke, hogy a büdös kölyke az égvilágon senkit se mobbingolhasson, de nem várhatjuk el a szerencsétlenjéől, hogy ezt felismerje. Ő ugye nem pedagógus.

      Nagyon vigyázz magadra, ez a lényeg.
      Ami téged ért, azt rettentő súlyos dolog, nehogy bármi bajod legyen.

      Törlés
    3. Itt nálunk abszolút a szülők vezetik az iskolát, határok csak elméletben léteznek - szerintem ez kifejezetten ártalmas mindenkire nézve.
      Az biztos, hogy nem tett jót az egészségemnek ez az ügy, egy csomót stresszelek folyamatosan és érzem is, hogy iszonyú nyúzott vagyok.
      Most egy ideje megint jobban alszom - mióta kicsit normalizálódott a helyzet -, de fizikailag érzem, hogy ártott nekem ez az egész sztori.
      Szerintem a szülők egyszerűen erkölcsi hullák - és ezzel a mentalitással a gyerekeikből is azt nevelnek -, engem egészen felháborít ez a hátbatámadós módszerük.
      Amikor erről háborogtam az igazgatónak, ő azt mondta, hogy naiv vagyok, amikor őszinte, tiszta beszédet várok bárkitől. Biztos igaza van, de nem vagyok hajlandó változni ebben a tekintetben.
      Van itt egyébként egy másik tanár is, akit betámadtak, ő pont ma tartott nyílt órát a szülőknek, neki ez volt a reakciója - nekem erről viszont az a véleményem, hogy a nyílt órával megint te kerülsz rossz alkupozícióba, hiszen kvázi megvéded magad olyanért - pl hogy nem csinálod jól a dolgod -, ami nem is létező dolog.
      Van ugye most ez a PISA felmérés miatti hiszti és pár nap után kezdték az ilyen-olyan írások feszegetni a szülők felelősségét is ebben. Mert ugye elvárni meg beugatni remekül tudnak (na meg a felelősséget hárítani is), de baszki a gyerekkel otthon nagyon kevesen foglalkoznak úgy igazán (a magoltatást nem tartom foglalkozásnak) és egy csomó gyerek elvadult állat módjára viselkedik, ergo úgy általában szarik rá, hogy te mit és hogyan magyarázol, de amint nem ért valamit/rossz jegyet kap, eád uszítja anyut és a hibás te leszel. Rémes, egyszerűen.

      Törlés
  4. Dehogy vagy naiv, amikor egyenes beszédet vársz. Épeszű ember mi mást várhatna. Az igazgató is elvárhatná az őszinte beszédet mind a szülőktől, mind a gyerekektől, máris jobban nézne ki az általa vezetett intézmény. Legfeljebb az, akinek ez nem tetszik, fogná a neveletlen büdös kölykét és elvinné máshova.
    Igazad van, szegény kollégád csak a saját pozícióját rontja. Kár, hogy az igazgató ilyesmibe belemegy.
    Sajna a kis/nagy magyar valóságon változtatni nem tudsz. A csapból is a karaktergyilkolás meg a mások sunyi kikészítése folyik, az ország teljesen fertőzött.
    Egy ilyen történet átélése után jobb helyeken minimum három hónap betegállomány jár teljes fizetéssel megelőzendő a nagyobb bajt. Remélem, lesz téli szüneted és fel tudsz legalább kicsit lélegezni. A lehető legjobbakat kívánom és sikerüljön onnan nagyon hamar lelépni!

    VálaszTörlés
  5. Há há, nem mintha szemernyi kételyem legt volna eddig a dologban, de mennyire árulkodó már, hogy most egy kollegadat készitik KI, akkor is ha AZ egy màsik osztály. Csak ismételni tudom magam: menekülni! Legalabb AZ iskolabol.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.