hétfő, december 01, 2008

bérszakdolgozat vol. 579436.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy angol-kommunikáció szakos fiú (szegénylegény) - jól figyeljünk, koncentráljunk: az illető leendő újságíró és angol tanár -, aki nem értiette hogy mi a különbség a szabadság és a szabadosság között, problémái voltak az 'anything goes' kifejezéssel a posztmodern kapcsán, illetve nem nagyon tudta mire vélni az olyan szavakat, mint transzcendens, szürreális és egyáltalán, az összetett mondatok mindenképp megfeküdték a gyomrát.
Ezt a szegénylegényt egy szebb, jobb, igazabb világban kibaszták volna az egyetemről. Az én mesém is tovább tartott volna, de egyik szavam a másikba, sajnos tovább is van, mondom, avagy.
Okéoké, belátom, képes vagyok elképesztően hosszú és dagályos és zűrzavaros és szenvedélyesen hisztérikus (bármit jelentsen is ez) körmondatokat írni, de álljon már meg a menet, tényleg.
Én azt értem, hogy aki nem tudja, az tanítja, nade legalább azt a képességet fejlessze ki benne a tanárképzés (másra asszem úgyse képes), hogy tudjon úgy tenni, mintha. Hogy legyen meg a képessége az alapvető beszédre és írásra, még ha limitált szókinccsel is. Hogy tudjon felfújt lufi lenni. Hogy tudjon legalább negyvenöt percig hiteles lenni. (Oké,ez talán túlzott elvárás.) Legyen, bassza meg, legalább negyedművelt, mittomén. De ez...hogy még a gugli se a barátja, hogy bátran rákérdez, hogyaszongya tessék mondani, mi az anything goes? Egy végzős, angol szakos bölcsész, tényleg megáll az eszem.
Mert persze, nem kell tudni mi az a posztmodern meg az anything goes - engem se érdekel egyáltalán -, nem kell olvasni, nem kell írni, nem kell szókincset betolni az agyunkba, de akkor kérem szépen a tisztelt egyetemeket és főiskolákat, hogy kibaszottul szelektáljanak már és rúgjanak ki minden írástudatlan szerencsétlent és fogják fel végre, hogy nem kell ennyi tanár, nem kell ennyi újságíró, nem kell mindenkinek szöveget érteni, olvasni, írni, elemezni, nem kell mindenkinek diploma, minek is kéne? Menjenek szépen parkettásnak, varrónőnek, virágkötőnek, kőművesnek, csaposnak és éljenek boldogan.
Jaja, idegroncs vagyok, a szakdolgozat-saga folytatódik.

4 megjegyzés:

  1. Unalmas kommentként hadd jegyezzem meg, hogy rohadtul egyetértek veled.
    Csak azért, hogy legyen vkinek egy diplomája, nem kell lediplomázni ám.
    Ráadásul van egy olyan sejtésem, hogy aki elvégez egy angol/töri/egyéb szakot/tanárképző főiskolát, az a legritkább esetben akar valóban tanárként elhelyezkedni (hatalmas riszpekt azon keveseknek, akiknek valóban ez a célja), viszont amikor nem sikerül valami jobb, zsíros állásba kerülni, akkor elmegy tanárnak - na tőlük mentse meg a jóisten a gyerekeinket (már amennyiben vannak).

    VálaszTörlés
  2. Ahhoz, hogy valaki megmagyarázza nekem, "Na de, mi az a do?", nem kell diploma. :-)

    VálaszTörlés
  3. Egyetértés és kérdés mi az az anything goes? :D

    VálaszTörlés
  4. nem angol szakos bölcsészek felmentést kapnak anything goes-ból, persze azér gugli a barátunk:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.