péntek, január 19, 2007

Gyűlölet

Na ez fontos film, sajnos csak a végét láttam most - nincs valakinek fölösleges belőle? -, annak idején pont akkor néztem meg, mikor Párizsba mentünk (ahol szerintem átható erőszak szag van a levegőben, bár ehhez az érzésemhez erősen hozzájárult Cyril Colard is a beteg, szadista arabos sztorijaival), fotóztam is egy csomó rendőrt.
Milyen kellemesen ironikus, hogy a fekete fickó egyik legfőbb közhelye a gyűjteményében a "Szabadság, egyenlőség, testvériség", meg milyen szépen üt a zárómondat a két lövés után:
"És azt ismered, hogy egy társadalom zuhan lefelé és zuhanás közben azt ismételgeti, hogy megnyugtassa magát:'eddig minden rendben'? Nem a zuhanás számít, a leérkezés."






PS.: Mellesleg a magyar társadalomban most különösen aktuális a film (egyik) üzenete, mármint az a gondolat, hogy "ha senkinek sem számít mit gondolok, akkor bármit megtehetek."
Kassovitz a Gyilkosok kapcsán elég vadul nyilatkozott, most találtam egy interjút: "Amikor a Gyilkosok kijött, arról álmodtam, hogy ezer és ezer ember fogja megnézni, s aztán kimennek az utcára, és csinálnak egy forradalmat, minden megváltozik, mindenkinek sok pénze lesz, és senki nem lesz kirekesztve többé. Mindenki jól lakik, és boldog lesz. De nem így történt."
A Gyilkosokat is meg kell néznem, namár. Az Odeonban nincs, valaki adja kölcsön, szerezze meg, plízplíz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.