péntek, március 12, 2010

"kínzó kérdés"

Mindenki a Holocaust-tagadás tiltásán rugózik; én viszont a változatosság kedvéért azt nem értem, hogy mért nem lehet zászlót égetni...

15 megjegyzés:

  1. olaszorszagbajottemmárcius 12, 2010 1:28 du.

    gondolom a szimbolikus erteke miatt.. marmint, hogy egy nemzetet szimbolizal meg ilyesmi. De tenyleg, nem lehet zaszlot egetni? van torveny, ami ezt kimondja?

    VálaszTörlés
  2. a kérdés inkább költői, mert oké, értem én a zászló szimbolikáját, csupán arra próbálok ezzel a kérdéssel utalni, hogy azért demokráciában is léteznek korlátok és tiltások. a holocaust-tagadás büntetését mindenki látványosan ellenzi (folyton erről olvasok mindenhol), ellenben például a zászlóégetésért járó büntetés (szerintem a zászlóégetés törvénybe ütközik, igen)senkit nem gondolkodtat el, pedig ugye mondhatnánk, hogy demokráciában a véleményemet akár így is kifejezhetem...

    VálaszTörlés
  3. "A Büntető Törvénykönyv 1993-as módosításakor a „Nemzeti jelkép megsértése” címet viselő szakasz beiktatásával a magyar jogrendszerbe is bekerült a nemzeti jelképek büntetőjogi védelme: „Aki nagy nyilvánosság előtt a Magyar Köztársaság himnuszát, zászlaját vagy címerét sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, vagy más ilyen cselekményt követ el, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.”"

    VálaszTörlés
  4. olaszorszagbajottemmárcius 12, 2010 1:49 du.

    Nyilvan ugy lenne logikus, hogy ha tagadhatod a holocaustot, akkor egethetsz zaszlot is (az egyeni szabadsagjogok neveben). Ha nem tagadhatod, akkor nem egethetsz. Mondom, pusztan logikai alapon.
    Parhuzam: az egyeni szabadsagjogok okan akarmit megtehetsz, akar arthatsz is masnak. De ez utobbit nyilvan nem teheted meg, tehat az egyeni szabadsagjogaid igy is korlatozva vannak. Nem ertem tehat, miert nem lehetne azzal is korlatozni oket, hogy nem tagadhatod a holocaustot. Meg nem egethetsz zaszlot. Nem mintha engem szemelyesen annyira zavarna a zaszloegetes. A holocaust-tagadas mar annal inkabb.

    VálaszTörlés
  5. olaszorszagbajottemmárcius 12, 2010 1:54 du.

    Na de hogy egy ehhez hasonlo dilemmat mondjak: tegnap olvasom valahol, hogy senki sem mondhat le az emberi meltosagarol. Namost: nem szemelyes dontesi jog, hogy az ember azt csinal a meltosagaval,amit akar? Ahogy az eletevel is, mert nekem ugy tunik, nem tiltja torveny az ongyilkossagot.
    Masreszt: nagyon sok ember onkent lemond a meltosagarol, egeszen hetkoznapi modokon (pl veri a ferje es nem lep, megalazzak a munkahelyen es nem lep, es meg hany peldat lehetne hozni), amibol persze egy jo par esetben egesz egyszeruen nem tud lepni, mert nincs lehetosege, erdekervenyesito kepessege stb stb. Mas esetekben (mondjuk reszegen fetreng az utcan) meg van valasztasi lehetosege es megis lemond rola. Namost akkor mi van???
    Kis penteki filozofia...

    VálaszTörlés
  6. nos, én még azzal is elvagyok, ha az emberek zászlót égetnek, illetve holocaustot tagadnak; a zászlóégetés úgy önmagában nem nagyon hat meg, a holocaust-tagadók meg simán csak nevetségesek.
    engem inkább az a problematika érdekel, hogy miért zavar mindenkit a holocaust-tagadás tiltása és miért nem zavarják őket más, a szólásszabadságot hasonlóan korlátozó tiltások?

    VálaszTörlés
  7. emberi méltóság védelme ide vagy oda, az eutanáziát mégis majdnem mindenhol tiltják...egyébként a kommunisták annak idején azt hiszem megbüntették az öngyilkosok családját, nem rossz...

    VálaszTörlés
  8. olaszorszagbajottemmárcius 12, 2010 1:58 du.

    Ertem a kerdest :) Valoszinuleg a vilag bonyolultabb annal, hogy altalanos szabalyokat tudjunk felallitani ra. Illetve szabalyokat ugy altalaban lehet allitani, de nehez szisztematikusan egy adott problematika minden esetet megvizsgalni (es foleg napirenden tartani, pl ujsagokban stb). nincs ra kapacitasunk :)

    VálaszTörlés
  9. olaszorszagbajottemmárcius 12, 2010 2:00 du.

    eutanazia: az emberi elet mindenearon valo vedelme birkozik az emberi meltosag vedelmevel. Jelenleg az elso all gyozesre...

    VálaszTörlés
  10. olaszorszagbajottemmárcius 12, 2010 2:01 du.

    nyeresre, akarom mondani :)

    VálaszTörlés
  11. és mindez csupán a gyógyszerlobbi miatt:)
    (azért vannak az összeesküvés-elméletek, hogy alkalomadtán bedobjuk őket, nemde?)

    VálaszTörlés
  12. olaszorszagbajottemmárcius 12, 2010 2:09 du.

    Ezt mar lattad?? http://konteo.blog.hu/
    :)

    VálaszTörlés
  13. olaszorszagbajottemmárcius 12, 2010 2:16 du.

    es ha mar osszeeskuves-elmeletek, akkor nem stimmel a holocaust-tagadas tiltasa, mert a zsidok erdeke eppen a holocaust kitalalasa es napirenden tartasa lenne, hogy magukat uldozottnek beallitva leigazhassak a foldet. vagy nem ez a holocaust-tagadok alapvetese??? Varj csak, az lesz a megoldas, hogy ok talaltak ki a holocaust-tagadas tiltasat is, hogy beszeljenek errol sokan sokfele, ezzel is a vilaguralnmi torekveseiket segitendo... Vagy mi. En ezekbe a baromsagokba siman belezavarodok... De mondom, a fenti blogon vanank nagy elmeletek...:)

    VálaszTörlés
  14. a világban minden rosszért a zsidók a felelősek. vagy a buzik.
    fú, már nem emlékszem pontosan.

    VálaszTörlés
  15. olaszorszagbajottemmárcius 12, 2010 2:25 du.

    meg a ciganyok.
    A feketek.
    A nok.
    A nemvaltok.
    az ufok.
    Ezek mind interscambiabie-k is. Attol fugg ki mondja es milyen konktextusban.
    na abbahagyom, meg valaki azt hiszi, hogy egy masodpercig is komolyan veszem ezeket...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.