csütörtök, május 09, 2013

A hetedik

Mennyire hiteles vajon a "Ne ölj!" - amire a gyerekeimet természetesen tanítani szeretném - a számból, ha folyamatosan embernagyságú szúnyogokat gyilkolászok a gyerekszobában? 
Ne húzzátok a szátokat, ne legyintsetek, ne mondjátok, hogy jaj, ugyan már, pont Léna maga demonstrálta nekem ma, hogy ez bizony kártékony dolog. 
Elrepült a fejünk fölött valami muslica a szobában és Léna vérszomjas mosollyal azt mondta: nem szeretem muslicát, mama lecsapja.
Több se kellett nekem: szépen elmagyaráztam a gyerekeknek, hogy attól, hogy valamit vagy valakit nem szeretünk, nem csapjuk le - kicsit kitértem a szúnyogok lecsapására, mondván, hogy az megcsípi őket és attól akár betegek is lehetnek és csakis ezért kell őket "lecsapni" (a megölni az nem jött a számra), de hiába, még mindig nem érzem magam elég hitelesnek.
Én elhiszem, hogy felnőtt fejjel a dilemmám viccesnek tűnik, de szerintem a gyerekekben nagyon is jogosan merül fel a kérdés, hogy ja, hát ha ez ilyen egyszerű, ha ez így megy, akkor miért nem csapunk le mindenkit, aki (épp) nem tetszik? 
Tudom, szereljünk fel szúnyoghálót. Na, jóccaka.

5 megjegyzés:

  1. Jo kerdes... A majdnem 5 eves fiamnal a fegyverek az erdekesek, es hiaba, hogy itthon meg az oviban nincs fegyver (kiveve egy vizipisztoly), minden hosszukas targgyal lehet loni "piu, piu" hangok kisereteben. Latja, hallja a tarsaitol. En mondom, hogy nem szeretem a fegyvereket meg a lovoldozest, erre kitalalta, hogy de akkor rossz emberekre lehet loni, az ellen nem ellenkeztem annyira. Most ha a meseben van egy rossz ember, megkerdezi "Anya, te szeretned, ha ez a rossz ember leesne/eltunne/meghalna.... az en reakciom meg "inkabb cask kapjak el ez zarjak be oket". Szerencsere a mesekben a rosszak megtanuljak a lecket es minden jo a vegen. Magyar mellett a kanadai es amerikai meseket is nezzuk, de sajnos a "preschool" mesek kezdenek unalmasak lenni es a Kockasfulu nyul "nem eleg erdekes."
    Nehez ez, na.
    ui: mindentol irtozik, ami repul "majd apa lecsapja"...

    VálaszTörlés
  2. ó maradj már, mi az alig három éves fiammal versenyt gyilkolásztunk bolhákat esténként, azóta 24 éves és még nem ölt meg senkit...illetve nem derült ki :)

    VálaszTörlés
  3. Azt hittem, ez olyan abszurd probléma, hogy csak bennem jött elő :) eleinte titokban (!), a gyerekeket eltávolítva ütöttem csak agyon a hatalmas, gusztustalan legyeket, hogy ne lássák, hogy ölök, nehogy azt higgyék, így kell... és magyaráztam is, miért volt muszáj, ha észrevették... hú, mennyit görcsöltem ezen!

    Elmúlt - most van helyette ezer más

    VálaszTörlés
  4. Á, nem vicces, tényleg komoly dilemma, ráadásul ugye ma már azt tanítják, hogy nincs hasznos és káros állat, mert minden része az ökoszisztémának (vö. a csótány is ember). Hát izé, én néha elejtek, és teátrálisan kiviszek egy-egy bodobácsot a házból, hogy lássák a jó szándékot, ááá, nem ölünk. Máskor meg nyilván a fejükön nyomom le a szúnyogot.

    VálaszTörlés
  5. hát, sok probléma meg dilemma van mindig, de szerintem ez valahogy annyira adja magát, ha az ember egy kicsit is elgondolkodik néha a példamutatáson meg a kimondott szavak erején, meg magán a nevelésen.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.