szombat, június 09, 2007

multis

Valószínűleg olyan lehet multinál dolgozni, mint cirkuszban fejen álló elefántnak vagy ruhában ugrándozó uszkárnak lenni. Merugye ha az idomár elég cukrot ad az uszkárnak, az kapásból a fején kezd pörögni, meg ilyenek.
Amikor a Scheringnél tanítottam, mindig az jutott eszembe arról a cégről, hogy olyan mint egy általános iskola: a gyerekek félnek az osztályfőnöktől, meg néhány másik tanártól, vannak klikkek és szerelmespárok, néhányan fújnak egymásra, aztán néha van osztálykirándulás, ahol mindenki rosszalkodik, vannak stréberek és lázadók, van lecke amit meg kell csinálni és hát persze ott a nyári szünidő is.
Jack Welch szerint a vezetők egyetlen feladata, hogy bőségesen jutalmazzák a cégért vérüket áldozó kollégákat és szórják ki azokat, akik nem teszik magukévá az eszmét, az emberi tényezőket- kedvesség, empátia, stb - pedig ne vegyék figyelembe, csak a profitot. (Bevallom, ezen a ponton még a Gulag is eszembe jutott.)
Jó, világos, mi más lenne a célja egy üzleti vállakozásnak mint a meggazdagodás, de olyan kibaszott kíméletlenség árad ennek a seggfejnek minden szavából, hogy az élettől is elmegy a kedvem.
Persze azokat is megértem, akik multiknál dolgoznak, a pénz nagy úr, ráadásul általában mindenkinek elég jól befogják a száját: kapnak kocsit, mobilt, utazhatnak. Igaz, ennek az az ára ugye, hogy agymosott rabszolgákká alakítják őket.
Sokszor gondolkozom azon, hogy megpróbálok én is bekerülni valami kíméletlen céghez, ahol csak kussolni kell és dől a pénz.
Olyankor mindig arra gondolok, hogy én majd úgy teszek mintha belesimulnék a gépezetbe, de titokban lázadni fogok. Csakhogy ezeken a helyeken nincs mintha. Vagy képes vagy a pénzért valóban elkurvulni és hinni a sok faszságban, vagy két pillanat alatt az utcán találod magad.

40 megjegyzés:

  1. Milyen érzés, hogy ezzel a fordítással épp a multik szekerét tolod?

    VálaszTörlés
  2. nem tolom vele senki szekerét, belső használatra lesz és kétlem, hogy túl sok olyasmi lenne benne amit ne hallottak volna már ezerszer a kedves dolgozók. mellesleg most, hogy végiggondolom, bizony szar érzés: fáj a seggem annyit ülök a fordítás miatt...

    VálaszTörlés
  3. mellesleg boldogan szívom a multik vérét, nekik ez filléres cucc, nekem meg életmentő nyári munka. szóval nem moralizálok, megélek:)
    és egyre inkább hajlok erre a valóságban is: mondom, épp azon gondolkodom, hogy tán be kéne kerülni egy multihoz.
    (amúgy utálok névtelenekkel társalogni...)

    VálaszTörlés
  4. lusta voltam nicket regisztrálni. pedig egészen valószínűtlenül szép nickem van :P

    VálaszTörlés
  5. ebből még nem jöttél rá?

    VálaszTörlés
  6. amúgy honnantól multi a multi? ha egy cégnek mondjuk 5 országban van 1500 alkalmazottja, akkor a melósai már ugrándozó uszkárok, vagy sem? vagy nagyobb létszám kell? vagy egyéb dolog?

    VálaszTörlés
  7. hát ez jó kérdés, nemtom. szerintem inkább szemlélet teszi a multit:) itten most multinak nevezek minden gusztustalan céget:D de hátha jack welch majd még segít, 230 oldalt még nem olvastam a nagy műből...

    (ja tényleg, igaz, a valószínűtlenül szép az én szövegem ugyebár, jóvan, akkor oké:))

    VálaszTörlés
  8. képzeljétek csak el milyen vicces blogbejegyzések születnének multis karrierem idején:DD
    szerintem mókás lenne

    VálaszTörlés
  9. lenne angol verzió is

    VálaszTörlés
  10. Nehéz helyzet: benne lenni, belekényszerülni egy struktúrába, rendszerbe, bármibe, amiről tudjuk, hogy hazug, gonosz, rossz, de a pénzt, talán a karriert is az biztosítja. Ilyenben vagyok én is, de ez mindegy. Erről szól Az iskola a határon című regény. Ottlik az "okos ellenállást" ajánlja, amit a Medve Gábor csinál.

    VálaszTörlés
  11. a kovács bt. ugynolyan alantas gazdagodási ösztön mentén működik, mint a microsoft, csak szarul fizet

    VálaszTörlés
  12. :DD igen igen, de a kovács bt tagjai vélhetőleg nem idegenszívűek. bár ha jól megy az üzlet, akkor gyaníthatóan zsidók:DDD

    VálaszTörlés
  13. én már nagyon szeretném, ha egy sátáni multi a végletekig kizsákmányolna és háromszor ennyit fizetne. egyébként nekem - nyilván mert judeobolsevik nemzetáruló vagyok - kurvamindegy, hogy a munkámon hízó gonosz nagytőkés magyar vagy amerikai.

    (nem, azt hiszem a magyar mégis jobban irritál)

    VálaszTörlés
  14. :DDDD ezen hangosan röhögök.
    dehát mért nem mész te multihoz? neked több esélyed van mint nekem a fasz bölcsész diplomámmal; bár az angol még mindig egész jó a bölcsész diplomák között is

    VálaszTörlés
  15. olyan "multinál" vagyok, amiről feljebb kérdeztem, hogy multi-e. amúgy nagyon aranyosak, heti 40 órás netezésért (mondjuk mostanában megszakítom pár órás belvárosi korzózással a nők miatt) egész korrektül fizetnek.

    VálaszTörlés
  16. milyen nők miatt? ja,akik nem öltöznek fel?:DD
    igen, tudom, hogy nálatok egészen sajátos munkamorál van...

    VálaszTörlés
  17. és kényelmi szempontok miatt nem keresel jobbat - hogy tovább netezhess és kukkolhass munka közben - vagy nem találsz?

    VálaszTörlés
  18. töredelmesen bevallom, hogy jelen szaktudásommal ez a létező világok legjobbika. úgy kereshetnék jobban, ha kiküldenének angliába, de oda nem akarok menni, mert nem tudom melyik pólóimat csomagoljam, ráadásul angolul beszélnek.

    VálaszTörlés
  19. Bocs, hogy megzavarom ezt az idilli egyetértést, csak rámutatnék, hogy sikeresen mondtátok föl a leckét: a multik rosszak, ámde a magyar kisvállalkozó ugyanolyan rossz, sőt rosszabb, tehát a multi nem is olyan rossz, sőt végül is jó. Nem baj, gyerekek, az indiánokat is ilyesmivel hülyítették annak idején, nincs új a nap alatt.

    VálaszTörlés
  20. Mert ugyanis a Kovács Bt. és Mikrosoft baromira nem egyenlő feltételek mellett versenyez, számos ok mellett azért sem, mert míg Kovács bt. kb. 50%/-os adót fizet, a multi semmit, vagy max. 20%-ot. De itt a mélyebb kérdés az, hogy a természetes emberi érzéseket kifacsarva Dávid is Góliát harcában ti miért Góliátnak drukkoltok, úgy ráadásul, hogy Dávid a miénk, Góliát meg idegen? Jó tudom, ez a lecke, amit fel kell mondani, de érdemes azért néha gondolkodásra is használni a fejeteket, talán menni fog.

    VálaszTörlés
  21. kiküldenének angliába és te nem mész? bassza meg, elképesztőek a férfiak, mind olyan gyáva. (egy csomó pasit ismerek akit kiküldenének, de nem megy)szerencsétlen bölcsészeket nem küldenek nálatok sehova? (de, tudom, az anyjukba)

    VálaszTörlés
  22. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  23. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  24. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  25. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  26. blogaddikt... természetes emberi érzésekre alapozva maximum kutyamenhelyt lehet kormányozni, mert oda önként küldenek az emberek pénzt, szemben a költségvetéssel.

    a versenyfeltételek kapcsán azt tudom mondani, hogy ha lenne olyan vállalkozásod, ami 20% adókulcs mellett sok milliárdot tud befizetni, miközben 1000 embernek ad munkát az kelet-magyarországon, akkor magyarként is személyre szabott feltételekkel játszhatnál.

    pillanatnyilag viszont az van, hogy az ilyen befektetőkért egész kelet-európa versenyez, és pont azért nem jönnek ide, mert még így is alánk ígérnek.

    VálaszTörlés
  27. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  28. gg, nem a vállalkozókon, meg befektetőkön kérem számon a természetes emberi érzéseket, hanem rajtatok, akik nézitek ezt, és utáljátok ugyan a külföldi multit, de lenyomták e torkotokon, hogy a magyar kisvállalkozást /a magyar gazdát meg sem említem, mert az nyilván a főgonosz fasiszta-kulák/ még jobban kell utálni. Ez a befektetők hozzák a pénzt /meg a civi9lizációt, fejlődést, minden földi jót/ hülyeség, Mo.-ra mióta jön a befektetés, de egyre rosszabb minden, mert ezek ki is viszik ám a profitot, de megjegyzem, annak idején a gyarmattartók ugyanezt mondták afrikai, ázsiai és egyéb gyarmataikon, hogy ők hozzák a fejlődést, a benszülöttek meg elmaradott barmok, és a legjobb ha eltűnnek.

    VálaszTörlés
  29. Az "okos" és "gazdasághoz értő blogolvasó" pedig az, aki mindenben a multikat és a külföldi befektetőket és a külföldi bankárokat támogatja, és örül minden megszorításnak, ami minket sújt.

    VálaszTörlés
  30. Különben meg még az a a baj, talán a fő baj a multikkal, hogy monopóliumokat alakítanak ki, felosztják a piacot egymás közt, s ezzel megölik a szabad versenyt. Új játékos, legyen bármilyen ügyes, nem tud betörni, arról nem beszélve, hogy nem érdekli őket a környezetrombolás, mert legfeljebb odébb állnak, míg egy magyar vállalkozót inkább érdekel ez, mert ő csak itt tud érvényesülni hosszabb távon is.

    VálaszTörlés
  31. Úgy van az, hogy aki a gyarmattartók /külföldi befektetők, multik, na/ érdekeit védi, az modern, európai, trendi, hozzáértő és civilizált, aki pedig a benszülöttek érdekéért áll ki, az populista, hozzá nem értő, hülye, sőt fasiszta, náci és antiszemita. Ezt tanították nektek, ezt adjátok vissza.

    VálaszTörlés
  32. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  33. szóval én nem vitatkozom, csináljátok csak...

    VálaszTörlés
  34. Agresszív és erőszakos...Ők? Ez a sok szerencsétlen, akiket ezerszer átvertek, szegények, munkanélküliek...És akik minden életlehetőségtől megfosztották őket, azok akkor micsodák? Ezek a szegények csak élni akarnának, tisztességese, ha hagynák őket.

    VálaszTörlés
  35. nos, ma magyarországon mindenki agresszív és erőszakos, ki ezért, ki azért. (a szegények a szegénységük miatt azok, a gazdagok még nyilván még több pénzre vágynak.) oké. de hogy ki milyen ideológiába bújtatja az élniakarást, az azért nem mindegy. mit tehetek, ha nem kérek a nacionalista-keresztény eszmékből? nem tudok mit csinálni, ez van.
    és ha valaki folyamatosan a keresztény-hungarista eszméivel traktál, az számomra agresszív és erőszakos, még akkor is, ha meggyőzősése szerint jól csinálja a dolgot és még akkor is, ha jót akar. sajnálom, ez van. de tényleg nem akarok meddő vitákba belemenni.

    VálaszTörlés
  36. Én olyan szegény vagyok, hogy hiába lennék erőszakos, kutyába se vesznek, viszont a gazdagok megveszik a rendőrséget, bíróságot, adóhivatalt, meg az egész államot, és azokkal basztatnak. Nagy különbség.

    VálaszTörlés
  37. Farkas éa a bárány meséje...A farkas végig azt állította, miközben miközben megkínozta, és szép lassan megölte a bárányt, hogy milyen agresszíven és erőszakosan mer védekezni. Hogy jön ő ahhoz...

    VálaszTörlés
  38. az a gyanúm,hogy az egyik névtelen blogaddikttal azonos:)

    VálaszTörlés
  39. ja, amúgy meg tényleg nem vitázom.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.